家用問題 諗住攤牌 請求大家意見

323 回覆
2524 Like 16 Dislike
如果晚晚都有飯食
每個月俾1000都合理既
3000就真係

不過老實講 你都廿幾歲
你阿爺應該都唔係仲有好多個月可以收你家用
多謝巴打意見
諗下都啱都咁大個人 係時候都要獨當一面 唔會俾人制肘
有錢 用咗500,000裝修兩層樓
咩年代,家用要誇代畀
世世代代做窮撚永不超身
認真佢哋對你哋屋企唔好,真係可以同佢哋斷關係,好好照顧屋企人就得
sorry漏左
5) 做事有交帶
做個負責任既人
當你有左決定
就可以同老豆老母講左先
佢地應該會勸籲你
咁就睇你既決心有幾勁
好心情就討論下啦
唔好心情就可以斷然拒絕

話左俾佢地知
起碼佢兩個有定心理準備
第時唔會俾人問到口啞啞 又抽水
都幾肯定佢地會有說話聽
不過呢個係佢地既問題
你做既就係俾機會/ 時間佢地兩公婆傾
我啊公由細湊到我大 係我中學都會俾錢我洗 而家出嚟做嘢都問我夠唔夠錢洗 有冇財政壓力
呢啲長輩先值得俾家用
你仲食埋12月係咪手on9?
係就以後不相往來
但係樓主你同佢地始終係隔離鄰居 只怕12月之後你班親戚見到你父母會俾說話佢地聽喎
Thank you 巴打
老母話企硬唔俾
老竇話ok 之後晚餐要我自己搞掂 嗰邊佢負責
之後我同老竇講 如果你傾唔掂 我親自去講
屌又係呢啲 大個人啦 打你就錄片 全程錄音又得 唔得就再直接報警 自己淆先 睇怕你12月之後都會去食啦 俾我就聽日都唔食 自己買飯食 自己煮飯 百佳惠康買啲餸 俾少少骨氣啦 仲有成60日啊 點頂到啊你
佢話食飯就要比錢
你問下佢係唔係到食就唔洗比?
咁呀爸都唔好係到食 慳埋佢個三千
加埋六千夠一家三口出去日日大魚大肉
都預咗 嗰啲閑言閒語 咪有得佢哋講 兩家人互不相干
當冇咗個阿爺 阿叔 我又唔係冇咗佢地 就會死
上面巴打句 Never wrestle with pigs. You both get dirty and the pig likes it 真係一矢中的
冇計 佢哋玩嘢在先
有乜理由個孫都要交家用?
唔好自己出聲喇
你自己走入個擂台好易奶野架
你老豆應對呢班人有晒經驗
如果佢要反擊既話 祝福佢
就算佢要繼續做"弱者"既話
就由佢做落去啦
呢啲度縮嘅屋企人就最仆街

聽日食完就俾封1001嘅大利是俾佢啦
明白
咪撚比,比左你成世抬唔起頭,呢d人同佢畫清界線仲好,好似老奉咁,仲要串撚柒柒
重點喺樓主老豆比嗰3k
已經講明包埋佢食飯
咁憑咩再問你收錢
老閪都唔比啦
講真 食飯姐.....大把地方可以食 唔食佢地幾咁閒姐
係我就當場扔低飯錢走人 以後都唔鬼理佢地-_-
咁你係人地屋企食飯
咪俾少少囉
1k左右其實唔算過份
唔食之後可以唔俾
最怕你父母難受咋,睇得岀你都好錫你父母,你唔打算同佢地商量下先?定樓主你驚佢兩個心軟
一家人仲要係長輩同你計到咁盡已經唔洗客氣
係對你好既心甘命低比啲佢又點話 (1-2000一個月包食飯)

第時你唔去食叫你老豆果3000都慳返
咁既親戚有難都唔會幫你地, 留黎都冇用
頭先 同佢哋略略地講咗
認真商量都要搵日放假傾
佢地心軟又點 我淨係俾佢兩個
佢兩個講唔掂我自己上去搵佢地
明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞