家用問題 諗住攤牌 請求大家意見

323 回覆
2524 Like 16 Dislike
睇唔明樓主點解要去阿爺到食飯,仲要食到12月,咁大個人自己落街食有幾難
講真fg搵15k比成四千蚊家用都唔算少

無追哂post唔知你啲關係詳細如何,但搵定後路就盡早同隔籬屋反面,唔好有任何瓜葛
咁點解要12月呢
雖然真係唔叫多 但睇得出你有孝心
我同你一樣有啲親戚都好仆街
要加油唔好衰比人睇

BTW樓上果個好撚7
唔去食飯咪得囉

到時面左左咪仲老尷
4千好多?
又係呢d case
記得分清楚 有邊d野報警係受理 邊d野報警係唔受理
例如話你打爆佢部電視呀 跌爛碗碟呀 放釘落佢鞋呀 倒瀉湯落佢身呀 呢d警犬明知係你做都唔會理你 因為呢d係家事
但佢打你既話 就係傷人 家暴 冇得唔理

你入得佢屋企 佢驚過你多過你驚過佢至啱
同佢講賒住數先 到時再燒比阿爺
聽晚就咪去食啦
你俾四千老豆老母,你老豆又俾三千佢,咁咪即係你俾得一千兩老、
俾啲骨氣咪去食飯啦
最細個個
阿爺都坐咗喺度 冇出過聲 幫都唔幫我
每個月俾五千買副棺材送上門俾個廢老
我一蚊都無俾過
有啲仆街..
叫你老豆3千都唔好俾啦
決裂啦
哩d屋企人唔要都罷
lm
你聽晚就唔再去
記得叫你阿爸連3000都唔好比佢
咁貪心都有
1) 盡快唔好再上去食
錢係一個問題
原則/ 道理又係一個問題

2) 唔好反面
你老豆老母夾係中間
你講錯一句/ 做錯一樣野
佢地兩個就俾人無限上鋼上線
可能兩位都要面子
你最多以後飯局/ 聚會唔出席 咬你食咩

3) 唔好還咀
你輩份低 之前俾呀叔抽水個D就算數
唔好拉低自己水平同佢嘈
"Never wrestle with pigs. You both get dirty and the pig likes it."
而家開始就唔好再俾位人地入
細路仔俾人打都識避/ 擋格
你自己犯賤再走去俾人抽水就抵你死

4) 你老豆還你老豆 你還你
你夠18歲 係成年人
自己為自己做既事負責
唔使睇人面色
2018年了 以前個套已經行唔通
On9,老豆老母都無權迫自己交家用,外人憑乜鳩
利申 搵2萬幾,只幫老豆老母交屋租2000幾,話晒間屋我都有份住我又搵最多,我交無乜所謂,佢地有返工,唔洗我交家用,大家都共識左無問題

想比就比,唔想比就唔好比
有骨氣d聽日開始冇唔好去 咩食到十二月之後唔去落佢面 小學雞咩
之後分身家叫你老豆進取d 唔係比個阿叔食哂
咁講擺到明係唔撚歡迎你喺度食啦
仲有咩要傾

如果你老豆嗰邊真係你講到咁衰
你又會一路痴埋去食飯咁神奇?
佢嗰邊有冇曾經幫過你屋企乜乜物物先
你有冇搵你老豆傾過架

唔撚好心軟聽埋堆廢老講乜春齊齊整整
搵鳩你笨柒第時要你做帛金呀
3千蚊除開30日都去食晚餐
都一舊水一餐播,你晚晚落一田食海鮮飯好過啦
你呀叔佢地到底有幾撚窮
巴打你講得啱 依家真係要學好點樣投資
至於嗰邊 我就真係唔想再理佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞