冇人討論2019/20 taught master?

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
19年Shitty civil grad 想報外國taught master 之後跳船留係外國有少少嘢想問
應該second up grad (3.3-3.4)有做intern 有攞過船 無比賽過 有幫prof做下research 想入ic咁上下level嘅u係咪發夢?
同埋想問下係外國讀過taught master嘅巴絲難唔難係外國搵工?
諗住係外國做嘢再攞residence permit
暫時諗住荷蘭或者丹麥
Thanks
咁taught master真係無討論價值
留名 打算報
有無考慮緊CU 文科既討論下
City幾時開始
做咩咁睇唔開想入city taught master
咁Second low 想讀hku有冇機
想讀law
但jd真係好貴

Second degree又唔會收
想讀LAW MASTER?
LLB or JD
我本身本科唔係 law related
LLM 唔係無得考 PCLL?

以前好似可以llb做second degree
開左jd之後係咪就唔再收

LLB 16萬
JD 要40萬
LLM 係無得考PCLL
仲可以報LLB, UOL, MMU 個D都得
不過聽講讀到嘔..如果想入PCLL 會想死

諗住轉行?
如果可以想full time喺大學讀
覺得依家自己個degree無乜用
想做law related嘅野
想請教CU taught master難唔難入
UoL LLB / CPE
同我情況差唔多, 不過要full time 讀過jd 我認為投資太大..
如果你真想做律師又唔想花太多錢, 建議cpe+mmu
可唔可以講多啲cpe mmu???
謝謝
最大concern係讀非 jd 會唔會難啲入得返本地pcll??
啲大學好似都會留多啲位比自己jd/llb學生?
1yr cpe + 2yr mmu llb 都有機會入pcll, 當然成功率比起jd 難好多,
論學費方面uol llb & mmu llb 都無jd 咁貴同咁長時間
入pcll 係jd 成功率高, 但學費貴同時間長係最大缺點
都係諗緊master 定2nd degree
Jd唔係都係 2年?
認受性黎講 三大jd 同UoL mmu LLB 係咪後者無咁好?
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞