【為間屋父子成仇】公園邂逅48歲大陸婆 74歲父趕子女離家:燒咗屋契唔益你 (足本版)

307 回覆
400 Like 7 Dislike
http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20180828/618019

74歲的彭伯育有4名子女。91年時,他跟妻子聯名,以約40萬元購入屯門兆邦苑居屋單位。妻子6年前患病去世,彭伯不理子女反對,今年4月,再娶48歲內地女,子女從此反鎖家門,因為他們想守住這個單位。

彭伯稱,後生時在貨櫃碼頭做苦力,「上船拆零件,俾吊機運走,好辛酸,身上的汗水連底褲都濕透」。辛勤工作目的希望能換來家人有美好生活,首期由妻子獨力支付,彭伯負責供款,兩夫妻合力圓上樓夢。豈料禍不單行,「供斷」物業後,妻子突然中風,全身癱瘓,要躺在床上過活,「以為兩夫婦可享下清福,點知太太出事,我每日要來往醫院兩次,好辛苦。」彭伯說當時終日以淚洗面。

然而,妻子最終還是不敵病魔,於12年逝世。噩訊對他嚴重打擊,導致失眠無法入睡,終日胡思亂想。

他說,其中兩子女婚後遷出,他跟幼子和長女同住。他說子女對他態度開始轉差,關係惡劣。他經常到屯門醫院覆診,卻無子女陪伴:「住埋一齊無計傾,當我透明,唔理你生死,根本唔當我係老豆,當我如狗般看待,甚至做狗仲好過我。」

去年尾,幼子曾問父是否欲出售物業,可以給他二百萬,彭伯說:「未計補地價,當時地產經紀指物業市值460至560多萬,子女強迫我賣樓,我唔賣,要留俾自己安老。」

他懷念昔日在新發邨的日子,生活比現在還要快樂,亦不會出現賣樓糾紛,「早知如此就唔買樓,住公屋仲好」。

經過兩年掙扎,彭伯年初搬離單位,今年4月再娶48歲內地妻,她是惠州人,二人年齡相距26年。兩人多年前在元朗公園結識,他說:「我坐喺公園食飯同飲酒,佢上前勸我,亞伯,你唔好飲酒,發生咩事,我話太太全身癱瘓入醫院,好傷心,我哋就係咁認識」他對現任妻子有讚無彈,讚她從未試過發脾氣,人品不錯。」

二人不理子女激烈反對,在金鐘婚姻註冊處結婚,彭伯堅稱覓得真愛,並非假結婚。「仔女擔心我識壞人,被人呃,話我年紀咁大做咩仲結婚,每次同佢哋傾就發難,根本無法討論。」

他直認再婚成導火線,「同一屋簷下已無意思,我想收番間屋自己住」婚後隨即發律師信要求子女遷出,限令期最後一天,子女換鎖反擊,彭伯從此有家歸不得。警察說不想插手家事,着他聘請律師處理。「前妻去世後,層樓屬於我,銀行存摺可證明我負責供款,仲有咩好傾?我點解要交俾你哋,我燒屋契都唔益你哋,就算將物業捐俾孤兒院,我都死得眼閉!」記者問他為何要走到絕情一步,「依家有無親情都一樣,親情決裂後,大家分開各自尋開心就得。」

「太太跟我結婚,佢可以分我身家,離婚都可以,我希望佢能陪伴我,有空陪我睇醫生,間中煲湯水及服侍我。」彭伯說。

鄰居則指,不察覺彭伯一家發生問題,未聽過他們吵架,只聽聞其女兒曾向人呻「爸爸搬走左,三唔識七,自作孽。」

上週四,本刊向幼子彭先生求證,他嚴斥後母唆使老父,直指老父單純,容易受人影響,他無奈地說:「佢唔止謀住層樓,仲離間家人關係,話呢啲仔唔要也罷,叫佢斷絕關係」。他否認迫父賣樓及對父漠不關心,「如果我地有心謀住層樓,媽媽過身後,我哋都無要求轉名,你唔識字,我隨時可以呃你簽轉名文件;話我哋唔理佢,假期已經同佢飲茶,仲想點?!係咪要每個人唔返工來陪佢。」

「其實係他變,唔係我哋變!姑姐叔叔,每個人都唔贊成佢再婚,因為睇得出個女人動機,我爸爸唔懂事,總之被人唆擺,個女人根本想我哋搬走,我唔知佢有咩諗法,究竟想搬入來住定係賣樓賺錢,佢目的只係求財!」幼子坦言不介意二人有來往,但總不能影響家人。

至於換鎖,他解釋母親櫃內存放着姊姊的部份金器,連同新舊鈔十元均被人拿掉,反問記者應否換鎖。

面臨隨時無屋住,他百般無奈:「無打算,既來之則安之,你教我點做,我唔關心自己搬到邊,只係唔想佢被人呃!」他指事件無法商討,家人根本聯絡不上父親,電話號碼已更改,以前曾致電其舊手機,但父親會被搶奪電話,無法接觸。

大律師任穎明指出,伯伯是地契上唯一業權人,他可以向法庭作出申請,出示田土廳證據,聲明是唯一業主,再配合執達吏一起入屋,執達吏有可能被阻止無法進屋,此情況下可要求警方協助。至於彭伯跟別人結婚,如果婚姻期間彭伯去世,妻子可繼承其物業,四子女均沒有業權。
邂逅48歲大陸婆
仲有得剩
支那雞已成最大贏家
如果係我,我會同個咸濕伯父斷絕關係
中國人臥身嘗鳩去賺層樓嘅技術,真係科技強國美國都比唔上
一定係支那雞教 唔撚洗講
隻支那雞中國一定又有老公有蝗仔
支那係唔會有真愛嫁
講咗咁多次都有咁多垃圾話自己個個唔係🤣🤣
你要明白佢地係支那人 支那人係要死嫁 唔係要黎娶嫁
不過唔緊要喇 你地咁愛國 去大灣區喇兩個
元朗公園結識 有咩大陸女人會去公園
他對現任妻子有讚無彈,讚她從未試過發脾氣,人品不錯

個個支那雞係未呃到身家前都好好
大媽舞
老人家一發脾4就好難講得郁
男人過咗70會有細你咁多嘅女肯同你一齊
唔係咁都唔撚明下話
即係做咗咁耐人都係白做
唔貪你層樓唔通你估有真愛咩
個大陸婆又可以申埋大陸個老公黎香港
兩個人既老豆老母
大陸啲仔女
大陸啲仔女啲仔女
一開十都唔只
呢個年紀娶個支那婆
真係貪你靚仔咩

娶支那婆已經on9
仲要冇簽婚前協議
真係on撚79
由鳩佢啦,層樓咁多人分,每人分得幾十個,咪等條廢老俾人呃乾呃淨,臨老過唔到世
嘩 支那女人
間屋到手應該棺材都唔會買畀佢
就瞓棺材都避唔開個色字, 有閒錢咪叫下雞囉,玩到要幫人埋單, 腦閉塞
去大灣區啦屌你老母臭閪,害人害物,呃老嘢
廢老真係,好命水40萬買到居屋,益晒佢嘅一生仲咁柒下柒下!
依家嘅後生捱生捱死啲樓貴到仆街,扑野嘅地方都無
又係大陸婆處心積慮謀家產
個阿伯好似4哥
簽婚前協議係香港好似冇撚用
D老野成日以為有真愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞