電木結他樂理你問我答(51)

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
集氣祝福你
多謝占大,就係差果幾千蚊
諗緊方法度度佢,廢事問屋企人借
請問lakewood支sungha jung簽名款係咪無二手買?

如果無二手,係咪要等聖誕或者暑期 柏斯減價先抵買啲?
好似唔係幾覺眼
今日有一個好差嘅體驗,上個禮拜走咗去通利琴行買一支新嘅木結他Taylor academy 10e, 之後個店員話冇貨,要等下星期運貨。
本身約咗今日係屋企等收貨,收到貨之後一打開發玩本身原廠既built-in tunne/preamp 無左。
之後當然打去通利琴行度問啦,個員工答我話,因為係由大陸個廠直接送到去我屋企,之前同一型號都發生過同樣嘅問題,所以可能係產品有問題,話答應咗同我換。

其實我買通利就係信佢個QC ,成個preamp無左我就睇得到姐,當中細節位我又唔識睇,其實係咪質素一樣咁參差
1)是咁的,前後有兩個意思,第一個就係好似你講嗰種,越前代表越近結他,越後代表越近訊號輸出嘅末端,總之以signal chain作標準。

另一種係指近結他定近amp, 前係指放喺preamp前(結他至amp input),後係放喺指preamp後(effects loop; preamp out to power amp in)。Preamp簡單黎講姐係你隻amp,因為你隻amp係用黎compress同整拆聲,越關結他原聲事嘅就放preamp前,越唔關拆聲事嘅就放preamp後,你玩耐啲就會慢慢明。

2)其實隻pedal用出黎好唔好聲,好大程度視乎你隻amp嘅質素。如果你係用一隻清聲好聽嘅amp,可以用Booster + Distortion。

如果你隻amp拆聲好聽,可以用 Booster + OD,而隻OD本身可以當Booster 同 EQ 咁用,當Booster就Drive擰最細,Volume (Balance) 擰最大,Tone就睇你喜好;當EQ嘅話,Drive擰最細,Volume就擰到同冇開嘅音量差唔多,Tone擰到你想要嘅效果,本身隻808已經自帶Mid boost嘅效果,你Tone再扭大啲就可以做埋High boost。
幫朋友問,有無玩過mjt guitar?
見佢地個樣幾靚仔但好似要body,neck分開買番黎砌
Custom 24 同custom 22 分別係咪淨係嗰兩個fret ?
小弟琴日屎忽痕落左弘力走咗轉
試咗ormsby同solar
感覺ormsby 要高少少價位既先高質 $15,000以下就真係好普通
條頸個satin finish 仲有改善空間 其他就不談論 始終未setup 好
反而solar 對比下就好抵玩 靚聲 而且做工真係好 你會以為係$10,000 up既結他
但最平好似$6,000已經有交易
Ormsby有headless試未?定係得Hype Machine?
新手想問下 電結出廠預設tuning 有咩用? 我買完返黎tune返自己想要嘅吙得
新手想問下 電結出廠預設tuning 有咩用? 我買完返黎tune返自己想要嘅咪得
唔見有
換啱size既線同埋nut比到條線入就得
佢出廠預你係玩standard tuning(大部分)
唔該巴打
咁如果佢預設drop c我買返黎set返standard有無問題
邊支 同埋你想用咩線
今日行過入左去試
有evertune既model賣一萬到
真係大力扯條線都唔走音
wtsapp group有人砌左...賣埋
我都好想見識下
每個tuning都有一個tension設定, 你轉左第個tuning, 就要再set過
好耐無入黎, 各位巴絲中秋節快樂..
睇落好似麻麻地
得閒問下佢先
零用得二百蚊..買倒結他嗎⋯⋯?
,再唔係番pt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞