電木結他樂理你問我答(51)

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
占仔估唔到有咁多PRS CUSTOM 24 setup
睇action 會唔會高得滯

基本上彈得勁用咩結他都差唔多

好似畀支yamaha f310 畀tommy emmanuel 個啲殿堂級結他音樂人

都可以勁到癲
我明 姐係同木結一樣
揀支弦距舒服既就得?
其他野就岩自己心水就可以?
hammer-on, pull-off , tapping 方便啲囉

不過睇你玩咩genre

fender 嘅tele 都可以handle好多風格

但係stratocaster就多數係blues 嗰啲嘢

當然你買pedal另計
用緊ESP Les Paul
慢慢發覺唔係咁鍾意個bass咁重
唔知下支換fender strat定prs/Ibanez 果d for metal既款好
因為想要dire straits/David Gilmore/Jimi Hendrix 個bright strat tone
但又想玩到metal
例如slipknot
想問下
係咪得電結他係可以做到要插線先有聲 唔插就無聲?

同想問電結可唔可以做到木結既聲?

因為自己有支木結 但屋企人嫌嘈 所以想揾支可以用耳機聽 唔用就無聲既黎玩下
Jazz blues啦
當然玩熟啲會玩下pedal
Roland cube 15x 做amp 好唔好
新手追post 想問新手學木結 2000蚊到 求介紹
通利新返prs se custom 24嗰兩隻色唔係幾啱心水但又想買番枝
平嘅買Charvel 貴嘅買PRS 兩個牌子都好泛用
電結他要貴嘅先做到木結他聲,正常嘅做唔到

依家好多又細又平嘅amp可以插耳機,例如Yamaha THR10, Blackstar id core 20, Boss Katana, 全部都係通利有,可以去尖沙咀嗰間睇下
要平嘅試下Yamaha THR10同Boss GT1
今日碌ig見到占蛇既廣告
買左支american special strat
HSS定SSS
換套seymour duncan先會有個啲聲
呢個我覺得yamaha最好
Charvel 啦
買支strat
支esp換對pickup睇下有冇幫助
esp d les paul款好似都係用emg
SSS
香港好少人識Charvel 明明樣又唔差 聲又唔算太單一 個設計又方便你改裝 但HH中價位結他 好多人都係買Ibanez
咁superstrat黎講 iIbanez az係正既
我都幾鍾意AZ 擺脫左RG陣公廁味
過多兩三年就變公廁嫁喇
原來連登有呢個post

木吉新手報到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞