電木結他樂理你問我答(51)

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
咁係唔係姐係
結他 -> xotic ep booster -> distortion -> OD -> amp input
同埋
preamp out -> chorus -> delay -> power amp in
正解
咁樣同直入amp input有咩分別
仲有咩effect要放fx loop
因為直入amp input嘅訊號會經你隻amp嘅preamp section distort, equalize 同 compress, 咁例如delay, reverb, modulation嘅pedal就會因為咁而變聲或拆聲,所以呢啲你唔想變拆或者compress嘅effect就最好放fx loop。

其實放邊都ok,只要自己啱聽就得,同一隻放front amp同fx loop可以比到唔同效果,例如Flanger放front amp嘅效果會冇放喺fx loop嘅誇張。

自己慢慢試下就知想點擺,呢啲野冇絕對嘅
巴打如果我得10k樓下筆直可以有咩選擇?
比較想要PRS
唔該曬巴打 又學到野
搭單想問下 rockschool 下年轉制 咁有冇得考番2018既書
2手都買唔到....

se就得
過往都有緩衝期, 但有幾季要等佢地公報
末日風Metal結他 | Schecter PT Apocalypse review

高清Youtube版: https://youtu.be/Qyx7-RQqZF8

想學結他/Setup結他 就快D Follow我啦~!
Instagram : https://instagram.com/jimmyshum
Facebook專頁:http://www.facebook.com/Jsplaysmusic
Whatsapp: 62272560(只供Wtsapp查詢)

***每星期五準時出片, 請讚好本專頁同訂閱我youtube******
食指同拇指冇晒指紋,塊pick好容易走位同飛,可以點搞?
換第隻物料試下
月經

improvisation要點掌握得好
一係簡單melody licks冇technique
一係多技巧但會好亂

同埋轉mode果d好難順
新手買結他
1萬左右玩metal schecter是唔是好選擇
要我手彈我心....

轉mode可以試下用scale概念去唸, 咁會煩少d
1.玩咩style既metal
2.玩咩tuning
3. lead定rhythm
pick 速度唔夠快,無名指尾指唔協調 有咩方法可以練?
等2星期後的教學, 會好詳細一步一步教
小弟岩岩開始玩pedal 有幾個問題想問一問
1)我爬文個震成見見放前/放後,前姐係近結他定近amp?
2)小弟係二手區買左Xotic EP Booster, Maxon OD808 同堂 Suhr Riot ,想問一問佢地應該點擺?suhr riot我主要想用做彈solo,因為我覺得佢d聲幾甜幾好聽,我應唔應該再用OD/Xotic EP Booster boost佢?
占咪巴咁大貪
btw見到弘力翻咗Ormsby好似幾正
好靚
身體有事要急用錢想放支nick Johnston traditional
有少少唔捨得
咩事?????
做完身體檢查肝指數唔好,再詳細check多次
又就黎交學費,個人就黎爆炸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞