電木結他樂理你問我答(51)

1001 回覆
28 Like 4 Dislike
one piece
多謝幫推
盡力而為
主人出現了
其實好驚險

我去果陣仲有個鬼佬試緊
因為佢想要新品
佢唔要我先有機會買到

唔係就俾鬼佬買左
注定係你既
D木愈睇愈靚
初初睇都唔覺
正呀比洋腸開過光
咩都拉到去講
其實one piece 係咪一定好聲過two/three piece?
有啲話one 好 有啲話two 好
其實冇證據one piece一定好
好似好難證明?又唔同木種,唔同pickup,重量 之類?
本來好唔好聲已經係好主觀既事...
咁都係嘅,你啱
想學電子琴 budge around2000左右 有冇好介紹
one piece好少出
樣又靚仔D
可能心理上影響好聲D
咁都值啦
樣靚聲就靚
填咗名想入group
我會選擇買個midi controller 掛靚聲plug in
轉頭add
其實彈jazz就唔一定要買semi hollow同archtop嘅,你要泛用玩到pop rock同jazz嘅,買支HSS (Bridge pickup係humbucker, 另外兩隻係single coil) 嘅 Strat都好夠用。

仲有,玩得電結他就唔好諗唔插amp有冇聲,因為有都唔會好聽得去邊。如果真係唔想擰大聲嘅,依家好多amp都可以插耳機,唔係平時rock show見到嗰啲大大隻Marshall先叫做amp。

新手買結他,我比較建議你買一把聲音泛用啲,最緊要係啱手型嘅結他先。把野有好嘅根基比你去build up技術,然後你彈多啲野,聽多啲歌之後,話唔定到時想要嘅聲又會同依家唔同。最驚就係新手時期用好錢買一把spec好靚但聲音好單一嘅結他,結果學唔同style嘅歌時,攞唔到應有嘅聲,甚至之後先發覺唔係自己想要嘅野。

總言之,HSS或者SSS嘅Strat其實好夠做,得閒去通利試下唔同頸,鐘意咩profile先,再諗要咩聲都未遲。
如果平時玩開black veil brides果種轟轟轟,同埋x japan 聖飢魔II果種舊j rock,係咪好難一支結他搞掂
Btw點睇呢支http://www.ibanez.com/products/eg_detail18.php?year=2018&area_id=3&cat_id=1&series_id=10&data_id=357&color=CL01
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞