有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike
9up
因為第3維度 先受線性時間影響
4以上維度 時間變非線性, 而係記錄每一格時空
藉住靈魂唔同頻率波長 提升/降 就可以去唔同時空
但作為人 肉身仍受困於第3維度。
9up

你講d野好似new age 撚講ge野 2012之後好多new age 撚收皮潛水
時間存在如否根本冇人知道正確答案,不過討論過程學到野

巴打可以睇 "今年20歲,有陰陽眼,你問我答" 依個post, 睇user"噢洩"既回覆, 好有意思

https://lihkg.com/thread/55538/page/1
https://youtu.be/b6CXRES4Bdo

雖然係psuedo science,好多只係設想
但算幾清晰
我哋生存喺三維空間
時間喺第四維空間
所以我哋觀察唔到時間

應該係
時間係一種永恆流動既能量,亦係我地生存過既自我證明
無時間呢樣野流動 你應該連post都出唔到
所以唔清楚你既存在係指邊種

睇到係因為有文字
https://youtu.be/b6CXRES4Bdo

雖然係psuedo science,好多只係設想
但算幾清晰

我好耐前睇過, 幾正
時間只係人類比個名詞佢
我覺得時間只係以地球為中心
描述成個宇宙發生緊咩事
例如地球每轉一圈 舊隕石就飛左幾多米
地球每轉10個圈 就係一隻昆蟲的生命週期

之後為左想再準確啲,發明左時間呢個無形間尺

我覺得時間係客觀地存在, 要prove時間唔存在好難
但係我有興趣知 係更高次元/造物者LEVEL 係咪仲存在時間
或姐我地係生存係一個SIM入面, 而依個SIM好似一條片咁, 開始/過程/結局都己經寫好, 係人類以為條片播緊

蟻覺得第高度只係佢地創造嘅工具
神覺得時間只係呢度行去嗰度
我成日都話好多野根本係唔存在,只係比人類起左個名,例如黑暗同寒冷,o的人又唔信....

唔單止咁,比人類起左名既野本質上係咪真係名字所表達咁呢?更加未必!所以我先提出"命名錯左論",又比人話假膠

命名錯左論,百萬後@2013

萬物名詞皆因文字語言文明而起,起名冇得錯,象形文字就係例子,起名只為左人與人之間溝通用,所以你個論真係好on9

點解起名冇得錯?假設你啊媽生你果陣因為你黑麻麻改左你個名做永丸一洋黑,然後放左響公園就走左,後黎孤兒院執左你返去叫你做毛仁愛,咁邊個先係你個名?啊媽幫你改果個定孤兒院幫你改果個? (約比喻唔好嬲)

你on9,改咩名都係on9
因為係講緊本質
(比喻嚟唔好嬲)
我成日都話好多野根本係唔存在,只係比人類起左個名,例如黑暗同寒冷,o的人又唔信....

唔單止咁,比人類起左名既野本質上係咪真係名字所表達咁呢?更加未必!所以我先提出"命名錯左論",又比人話假膠

萬物名詞皆因文字語言文明而起,起名冇得錯,象形文字就係例子,起名只為左人與人之間溝通用,所以你個論真係好on9

點解起名冇得錯?假設你啊媽生你果陣因為你黑麻麻改左你個名做永丸一洋黑,然後放左響公園就走左,後黎孤兒院執左你返去叫你做毛仁愛,咁邊個先係你個名?啊媽幫你改果個定孤兒院幫你改果個? (約比喻唔好嬲)

你啲比喻名好好笑sosad

再講你睇下呢度有人連科學上唔存在黑暗同寒冷都唔明,呢點就有力地支持左命名錯左論既核心價值:(人類對事物既命名影響左人對事物本質既認知)呢一點!

黑暗=無光
寒冷=無熱

但語言只係工具for溝通, 我覺得無需太介懷
描述成個宇宙發生緊咩事

但係我有興趣知 係更高次元/造物者LEVEL 係咪仲存在時間
或姐我地係生存係一個SIM入面, 而依個SIM好似一條片咁, 開始/過程/結局都己經寫好, 係人類以為條片播緊

好比喻
時間係一種永恆流動既能量,亦係我地生存過既自我證明
無時間呢樣野流動 你應該連post都出唔到
所以唔清楚你既存在係指邊種

睇到係因為有文字

你應該唔係好明我講乜
時間無流動 就唔會有文字同圖案出現或其他野發生
鬼唔知你而家睇到係因為有文字咩

再講你睇下呢度有人連科學上唔存在黑暗同寒冷都唔明,呢點就有力地支持左命名錯左論既核心價值:(人類對事物既命名影響左人對事物本質既認知)呢一點!

黑暗=無光
寒冷=無熱

單係講呢兩樣咁簡單既野當然影響不大,(其實可能影響好大)
但係我地有冇試過搵哂所有當似既事物出黎先?如果冇就唔能夠話佢影響不大,因為對於成個世界觀,我覺得只要有少少走錯左已經可以出現非常大既錯誤。你開一支電筒照住前面,角度偏差左一度,5米前面可以冇乜影響,但一公里外就差天共地

Agger

______都被你看透了

黑暗=無光
寒冷=無熱

但係我地有冇試過搵哂所有當似既事物出黎先?如果冇就唔能夠話佢影響不大,因為對於成個世界觀,我覺得只要有少少走錯左已經可以出現非常大既錯誤。你開一支電筒照住前面,角度偏差左一度,5米前面可以冇乜影響,但一公里外就差天共地

Agger

除左命名, 思考同埋學習都好緊要
只要每行一米都學下諗下點行先岩, 行幾多KM都會到終點
以前真係有諗過同樣嘅嘢
先留名
描述成個宇宙發生緊咩事

咁點解呢把尺,響唔同既速度會有長短既差距?

其實我唔明你講句野既意思

100米跑,甲9秒,乙15秒,你想話同樣100米甲既時間短左,乙既時間多左?

但甲乙同一樣用左15秒係100米渡過,只不過甲比乙用早左6秒唔跑,對於我黎講時間速度或萬物都係獨立既,長度就係空間。

sor, 我都唔知自己嗡乜九

黑暗=無光
寒冷=無熱

其實命名錯左論可以用維根斯坦答
佢有話定嘅意思在於佢點用
佢話「哲學問題嘅出現係因為語言放左假」
而且好多事物概念之間嘅重疊性好高但冇清晰嘅、本質上、客觀絕對嘅共通點
咁喺日常嘅情況下只要講清楚一個字嘅context,退後多兩步
就可以消解命名錯左嘅問題
例如呢度問時間嘅存在
好多人話時間唔存係講緊佢唔係物質、物件
但其實喺更高維度、相對論、量子力學嘅角度
時間作為時空一部份,時間同空間唔能夠獨立存在
呢度係講緊更高維度、形式抽象啲嘅存在
可能係某啲宇宙嘅規律

呢度兩種對時間存在與否嘅爭論其實唔係爭論
根本冇衝突,係存在呢隻字用緊喺唔同嘅層面

但維根斯坦式/命名錯左論呢啲回答,係解決唔到時間是甚麼嘅問題
時間嘅問題喺涉及本質、物理規律、數理呢啲客觀因素,比起日常概念佢嘅定義需要絕對得多
所以時間先至主要係形上同埋科學嘅範疇
用嘅係好技術性嘅term或者數學符號
所以喺呢個情況下,語言相對地唔太重要啦都唔太易錯

睇個仔最終決定想用乜名。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞