有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike
頭文字D咪解釋左囉
只要你愈黎愈快, 其他野就會愈黎愈慢
當快到人地好似靜止左咁, 你就完全擁有時間

歌呢?
因為時光,瞬間,剎那依啲太抽象
人類必須將依啲歸類成一種東西「時間」去理解,而有咗依樣可量性嘅存在,就搵到世界嘅規律例如地球圍繞太陽一圈要一年,或者我地將時間依樣嘢轉成係一個概念,令到好多嘢變成可以計算

咁如果人類唔存在
時間仲存唔存在?

可能出咗第2個term
因為時光,瞬間,剎那依啲太抽象
人類必須將依啲歸類成一種東西「時間」去理解,而有咗依樣可量性嘅存在,就搵到世界嘅規律例如地球圍繞太陽一圈要一年,或者我地將時間依樣嘢轉成係一個概念,令到好多嘢變成可以計算

咁如果人類唔存在
時間仲存唔存在?

可能出咗第2個term

就算人類唔存在,「時間」都會存在,如果真係無時間依樣野,所有嘢都可能靜止
樓主應該係讀physics?
小弟認同樓主對時間的觀點。
時間本身就要靠物件運動去定義,例如一年係地球圍太陽一次,一秒又係某原子放射次數等。
你如何得知過了一秒?這一秒跟前一秒有什麼不同,以至你知道過了一秒?就是物件的位置不同。假如所有粒子不運動,時間就是停頓。
留名
時間本身就要靠物件運動去定義,例如一年係地球圍太陽一次,一秒又係某原子放射次數等。
你如何得知過了一秒?這一秒跟前一秒有什麼不同,以至你知道過了一秒?就是物件的位置不同。假如所有粒子不運動,時間就是停頓。

所以你證明左時間存在
時間不存在只有時空 好似係

所以你證明左時間存在

時間有被反證機會
而且佢既存在仲有理論同實證基礎
世界萬物運動中=時間流動中

所以你證明左時間存在

時間有被反證機會
而且佢既存在仲有理論同實證基礎

唔..到底係先觀察某樣嘢存在,然後去比個定義佢,定係先定義某D嘢,再去觀察有冇嘢符合依個定義
討論呢個問題有兩個前設
1)時間嘅定義
2)存在嘅定義

我上面講左我認為時間既定義

存在既定義我認為有1 )實體性既野 物質 能量
2 ) 一種法則 好似萬有引力

我應該講清楚d 我覺得時間係唔係大自然中存在
好似長度咁 我唔認為長度係係大自然中存在
因為係人類創造
同樣時間係人類既scale 所以時間唔係大自然中存在

存在的定義為?

上面我有重新解釋

咁你點知佢唔實體咁存在,重力波係探測到前都唔係正式存在既,時間係你去到高維度前佢都只係一個理論
規律本身又係唔係一種法則?

點樣為之規律
如果你指蟬每17年出黎繁殖一次依種為之規律
咁其實依個只係蟬腦中細胞所產生既意識
所以係實體既存在
但如果你個規律係每360度就還原一周依種
咁就係法則

時間係咪實體既野唔重要 如果我地證明到時間係唔需要存在既 冇左時間既概念世界都可以運作、存在既 咁時間存在既意義係咩
咁不如當時間根本唔存在

唔..紅字回你第一個定義
第二點..唔..我記得秒係原子震動X週期,佢本身既震動應該算係一種自然既法則,又係一個規律
所以其實你存在既定義係果樣嘢存在與否對世界既運作有冇影響?
明白樓主既概念
個人覺得即使無人類甚至其他生命去感受時間,時間都可以獨立存在。
利用放射性物質就可以知道某啲物體已經渡過左幾億年既光景

對於時間好似唔存在既觀感,或者係因為人類實在太渺小,可觀察既範圍對比起時間本質既存在實在差太多。物理學有套理論係話低維度既存在係無法直接理解到更高維度既存在,就如人類對時間既感受,只知佢流緊,但唔知點流同點解流
9up 大會
宇宙大爆炸前其實都有時間
無時間點計時爆炸
點解宜家2月先會凍?
其實冬天唔係冇咗
而係因為時間係人作出嚟
所謂嘅「冬天」冇跟人定嘅時間行
簡單d嚟講即係過多幾萬年冬天可能變左8月先到
如果你認同樓上嘅人本理論
咁時間就好似薛丁格的貓咁
有人感覺到就存在
但呢樣又牽涉到人到底感唔感覺倒時間

從暫時人嘅認知上時間係continuous嘅
冇辦法取某個瞬間出黎observe
所以我地一路經歷緊時間
但冇辦法show返我地經歷過(以至經歷緊)嘅時間出黎
類似嘅continuous問題類似你而家聽倒嘅聲音存唔存在(就算比你錄左,播返出黎聽果刻計仲有冇,因為根本冇一刻呢樣野)
如果時間唔存在,任何continuous嘅野都好難prove to be exist
或者可以話冇左時間我地解釋唔倒continuous呢件事

如果你從佢係大自然嘅本質上睇
你可以當佢係人發明出黎嘅概念
唔存在於大自然
但咁同樣,空間一樣可以係概念
我地用三維、原子、運動,去定義左好多我地observe倒嘅野
你可以話全部都唔存在於大自然
只係人類諗出黎
如果係咁我地冇詞語可以討論倒大自然到底係乜
我地只可以當有個形而上嘅世界
而唔係我地observe倒嘅野

形上學wiki:
// 在現代科學發軔之前,科學問題被當做形而上學的一部份來研究,被稱為自然哲學。術語「science」(科學,拉丁語scientia)原本只有「knowledge」(知識)的意思。然而,隨着科學方法的廣泛運用,自然哲學逐漸轉變爲了一種源於實驗的經驗科學,與哲學的其他領域分道揚鑣。到了十八世紀末,它開始被稱為「科學」以示其與哲學的區別。從那時以後,「形而上學」被用來指代對存在本質的非經驗性哲學研究 //

講講下好長氣sorry
時間始終似把尺
識時光倒流似係把物件還原
還原左之後就證明唔到時間
咩係時間?時間就係物質的運動,有物質就有運動,有運動就有時間,我地唔可能回到過去,因為物質的運動軌跡都冇可能倒帶嚟多次
時間存唔存在要睇人點定義時間,實際上時間就係堆物質郁緊,物質郁動的軌跡同頻率就係時間
我的睇法係重力某程度上係會影響到物質運動,將佢郁動的頻率拉到某個範圍入面,包括人類自己,所以喺唔同重力下人對時間流逝的感知都係一樣,但係其實物質運動的頻率已經唔同咗,而依種唔同就會令到唔同重力下的時間流逝速度相對上唔同
但係追根究底我哋認知的時間都係喺重力入面,如果成個宇宙都冇晒重力,咁仲會唔會有時間呢?物質運動頻率會變成點呢?重有到底重力的本質係乜嘢嚟呢?
如果重力的本質係物質間互相吸引,咁即係話物質的運動頻率其實係關物質間的聯動事,即係時間存在係因為物質存在,有萬有引力所以物質會運動
咁樣睇的話,時間其實係一個空間裡面一堆物質的聯動?
咁萬有引力到底係咩原理呢?
9up
唉 條題目

時間係 fundamental law of nature
佢一直都存在
存在
唔存在就唔會有speed
正如之前有巴打提過ge原理一樣
根本就係,如果有時間,洗撚調原子鍾咩
好多野都係定義,為左幫助理解抽象問題
其實有咩係存在?
你又知真係存在?
好多野都係定義,為左幫助理解抽象問題
其實有咩係存在?
你又知真係存在?

佢唔存在既話 你又點幫佢改個名阿師父
單用人類思維邏輯係解釋唔到宇宙萬物,但為左知識既傳遞,假設概念未必係壞事
咩係時間?時間就係物質的運動,有物質就有運動,有運動就有時間,我地唔可能回到過去,因為物質的運動軌跡都冇可能倒帶嚟多次
時間存唔存在要睇人點定義時間,實際上時間就係堆物質郁緊,物質郁動的軌跡同頻率就係時間
我的睇法係重力某程度上係會影響到物質運動,將佢郁動的頻率拉到某個範圍入面,包括人類自己,所以喺唔同重力下人對時間流逝的感知都係一樣,但係其實物質運動的頻率已經唔同咗,而依種唔同就會令到唔同重力下的時間流逝速度相對上唔同
但係追根究底我哋認知的時間都係喺重力入面,如果成個宇宙都冇晒重力,咁仲會唔會有時間呢?物質運動頻率會變成點呢?重有到底重力的本質係乜嘢嚟呢?
如果重力的本質係物質間互相吸引,咁即係話物質的運動頻率其實係關物質間的聯動事,即係時間存在係因為物質存在,有萬有引力所以物質會運動
咁樣睇的話,時間其實係一個空間裡面一堆物質的聯動?
咁萬有引力到底係咩原理呢?
9up

你一問就問目前最終極既問題

自己睇下咩係graviton

https://en.wikipedia.org/wiki/Graviton

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞