有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike
如果你相信時間係第四維
咁活於三維空間既我地係好難去「覺得」時間既存在性 ?

Lucy

而人類進化既速度
唔排除可以做到

早排睇電視睇到個節目,講緊類似的話題,有人研究將意識upload上電腦,等第時有技術可以下載返落嚟令個人重新。
到底下載返落嚟仲係咪嗰個人依啲老生常談就唔講住。
入面有條友講咗第二個諗法我覺得幾有意思,佢話意識upload上電腦依件事係建立於人腦結構同電腦結構一樣的前提下,但電腦係咪真係複製到人腦呢?
電腦呢樣野其實本質上就係輸入指令同輸出結果,即係同嗰啲乜野研究話狗其實冇感情,只係喺你傷心時對你表現感到奇怪而走近你身邊差唔多,只有「外界刺激的接收」同「引發的行為」依兩樣野存款。
但係節目入面有個教授話佢觀察到生物腦入面的神經元就算身體冇行動都照樣會運動,即係唔係得接收刺激同行動,係有思考存在,而思考同有冇外界刺激同行動係完全冇關係,電腦係冇依回事,因為電腦只係「計算機」,就算你upload啲意識數據入機械人,佢充其量只係根據你生前的習慣性格,喺接收訊息時輸出你可能會做的反應,但就唔會有思考依樣野,因為佢冇生物本質的神經元。
我覺得呢個諗法幾有趣,以前從來冇諗過。
我算唔算離題?

個節目叫乜名?

Lucy

而人類進化既速度
唔排除可以做到

早排睇電視睇到個節目,講緊類似的話題,有人研究將意識upload上電腦,等第時有技術可以下載返落嚟令個人重新。
到底下載返落嚟仲係咪嗰個人依啲老生常談就唔講住。
入面有條友講咗第二個諗法我覺得幾有意思,佢話意識upload上電腦依件事係建立於人腦結構同電腦結構一樣的前提下,但電腦係咪真係複製到人腦呢?
電腦呢樣野其實本質上就係輸入指令同輸出結果,即係同嗰啲乜野研究話狗其實冇感情,只係喺你傷心時對你表現感到奇怪而走近你身邊差唔多,只有「外界刺激的接收」同「引發的行為」依兩樣野存款。
但係節目入面有個教授話佢觀察到生物腦入面的神經元就算身體冇行動都照樣會運動,即係唔係得接收刺激同行動,係有思考存在,而思考同有冇外界刺激同行動係完全冇關係,電腦係冇依回事,因為電腦只係「計算機」,就算你upload啲意識數據入機械人,佢充其量只係根據你生前的習慣性格,喺接收訊息時輸出你可能會做的反應,但就唔會有思考依樣野,因為佢冇生物本質的神經元。
我覺得呢個諗法幾有趣,以前從來冇諗過。
我算唔算離題?

3. 中文房間

“中文房間”最早由美國傑出哲學家John Searle于20世紀80年代初提出。這個實驗要求你想像一位只會說英語的人身處一個幾乎完全密閉的房間中,房間門上有一個小視窗。他有一台具有英漢翻 譯功能的電腦,房間裡還有足夠的紙、鉛筆和檔櫃。隨後寫著中文的紙片通過小視窗將被送入房間中。根據Searle的理論,房間中的人可以翻譯這些文字並 用中文寫上他的回復。雖然他完全不會中文,但Searle認為通過這個過程,房間裡的人可以讓任何房間外的人以為他會說流利的中文。

意義:

Searle 創造了“中文房間”思想實驗來反駁電腦和其他人工智慧都能夠真正思考的觀點。房間裡的人不會說中文;他無法用中文思考。但就因為他擁有某些工具,他甚至可 以讓以中文為母語的人以為他能說流利的中文。Searle還說,電腦就是這樣工作的。它們無法真正理解他們所給出的資訊,但它們可以運行一個程式、處理信 息、然後給出一個具有人工智慧的印象。

同意 但如果人類用生物科技發展 創造一個巨型腦袋
等等 而唔係用logic既方法去運作 咁咪可以解決依個問題
留名
如果你相信時間係第四維
咁活於三維空間既我地係好難去「覺得」時間既存在性 ?

如果我地係4維空間生物
可以任意穿越所謂既(時間線)
咁時間既存在已經唔重要
因為(時間線)只係記錄左我地所做過或將會做既事
好似我地既記憶咁
根本唔需要定立一條時間線
就可以穿越到我過去、現在、將來進行運動既我
只需要有能力 如dejavu...去記錄底我係過去 現在未來既運動
如果真係冇時間既話點返工呀
留名
如果真係冇時間既話點返工呀

計下過去 現在 未來用左幾多時間做返工
計下返完工係一日之內仲剩幾多時間
計下生命仲有幾多日到盡頭
就會覺得做香港人慘過食2舊屎
會唔會我地所做一切都係為左證明時間是存在
時間=流動?
會唔會我地所做一切都係為左證明時間是存在
時間=流動?

我覺得時間就只係一連串物質運動既過程
並非時間洪流既觀念 唔係時間推動物質運動
因為時間只係一種人類創造去量度事物既工具
流逝的不是時間 是我們
流逝的不是時間 是我們

Correct
終於有人明
存在的定義為?
存在的定義為?

上面我有重新解釋
流逝的不是時間 是我們

Agger
討論呢個問題有兩個前設
1)時間嘅定義
2)存在嘅定義

我上面講左我認為時間既定義

存在既定義我認為有1 )實體性既野 物質 能量
2 ) 一種法則 好似萬有引力

我應該講清楚d 我覺得時間係唔係大自然中存在
好似長度咁 我唔認為長度係係大自然中存在
因為係人類創造
同樣時間係人類既scale 所以時間唔係大自然中存在

存在的定義為?

上面我有重新解釋

咁你點知佢唔實體咁存在,重力波係探測到前都唔係正式存在既,時間係你去到高維度前佢都只係一個理論
規律本身又係唔係一種法則?
係未出天才在右 瘋子在左 定換轉之前
上網睇過一個故講既內容係有個心理學家去精神病院去評估個精神病人既情況,入面有一個正正係依樣野 時間跟本唔係存在

唔記得係咪同一本書,但係你可以去搵下資料,當然其實入面講既野好多係物理學家或哲學家對世界既理解同問題,而當然故事應該係虛構去講
我覺得人創造時間係因為生命有限

咁如果人類好似電腦咁可以upload 自己既意識令自己永垂不朽 咁你覺得時間仲存唔存在?

存在 要睇波

流逝的不是時間 是我們

Correct
終於有人明

時間會流, 但唔會逝
人就會逝
討論呢個問題有兩個前設
1)時間嘅定義
2)存在嘅定義

我上面講左我認為時間既定義

存在既定義我認為有1 )實體性既野 物質 能量
2 ) 一種法則 好似萬有引力

我應該講清楚d 我覺得時間係唔係大自然中存在
好似長度咁 我唔認為長度係係大自然中存在
因為係人類創造
同樣時間係人類既scale 所以時間唔係大自然中存在

存在的定義為?

上面我有重新解釋

咁你點知佢唔實體咁存在,重力波係探測到前都唔係正式存在既,時間係你去到高維度前佢都只係一個理論
規律本身又係唔係一種法則?

點樣為之規律
如果你指蟬每17年出黎繁殖一次依種為之規律
咁其實依個只係蟬腦中細胞所產生既意識
所以係實體既存在
但如果你個規律係每360度就還原一周依種
咁就係法則

時間係咪實體既野唔重要 如果我地證明到時間係唔需要存在既 冇左時間既概念世界都可以運作、存在既 咁時間存在既意義係咩
咁不如當時間根本唔存在
無錯
所以日本電影界中就有一個系列 (系你老母)

時間停止系列
男主角意外間拾到一個秒表
發現只要按一下,其他女角就動彈不得
男主角就可以進行光合作用
可以進行生物學上的活塞運動
值得反思的是
要是時間回復正常,
女角得到的快感有幾多呢
E 等唔等如mc square 呢
物理學家也窮畢生追求

係未出天才在右 瘋子在左 定換轉之前
上網睇過一個故講既內容係有個心理學家去精神病院去評估個精神病人既情況,入面有一個正正係依樣野 時間跟本唔係存在

唔記得係咪同一本書,但係你可以去搵下資料,當然其實入面講既野好多係物理學家或哲學家對世界既理解同問題,而當然故事應該係虛構去講

記唔記得個故叫咩名
頭文字D咪解釋左囉
只要你愈黎愈快, 其他野就會愈黎愈慢
當快到人地好似靜止左咁, 你就完全擁有時間
無錯
所以日本電影界中就有一個系列 (系你老母)

時間停止系列
男主角意外間拾到一個秒表
發現只要按一下,其他女角就動彈不得
男主角就可以進行光合作用
可以進行生物學上的活塞運動
值得反思的是
要是時間回復正常,
女角得到的快感有幾多呢
E 等唔等如mc square 呢
物理學家也窮畢生追求

笑左
咁睇黎所有快槍手都係用隻秒表
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞