有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike
好多野都係定義,為左幫助理解抽象問題
其實有咩係存在?
你又知真係存在?

佢唔存在既話 你又點幫佢改個名阿師父

神 ko 你

點證明神係存在? 佢唔存在 又會有名?

你又知佢無存在過?
因為空間改變,所以有時間。

所以"感知"時間,會同運動速度同重力等有關。

的確係,時間可以相對地量度,所以性質上與黑暗同寒冷有分別

其實有冇人明呢位巴打講緊乜
你知道得太多了
應該真,睇過唔少戲講時間停止器
錢都係同樣原理。

的確係,時間可以相對地量度,所以性質上與黑暗同寒冷有分別

其實有冇人明呢位巴打講緊乜

dark 同 cold 係粒子運動上係靜止 同唔郁咁解
所以無得量度 亦都係熱同光既相對概念
只要有粒子運動都唔可以測量絕對零度同絕對黑暗

但時間 不單止人既意識感知
仲有客觀既環境變化證明時間既存在 所以時間呢個概念係絕對 (不同人 不同物件之間時間性可以係相對)

時間係絕對?!
都係戈句

就算係無意義 又點

我思。故我在

Lucy

而人類進化既速度
唔排除可以做到

早排睇電視睇到個節目,講緊類似的話題,有人研究將意識upload上電腦,等第時有技術可以下載返落嚟令個人重新。
到底下載返落嚟仲係咪嗰個人依啲老生常談就唔講住。
入面有條友講咗第二個諗法我覺得幾有意思,佢話意識upload上電腦依件事係建立於人腦結構同電腦結構一樣的前提下,但電腦係咪真係複製到人腦呢?
電腦呢樣野其實本質上就係輸入指令同輸出結果,即係同嗰啲乜野研究話狗其實冇感情,只係喺你傷心時對你表現感到奇怪而走近你身邊差唔多,只有「外界刺激的接收」同「引發的行為」依兩樣野存款。
但係節目入面有個教授話佢觀察到生物腦入面的神經元就算身體冇行動都照樣會運動,即係唔係得接收刺激同行動,係有思考存在,而思考同有冇外界刺激同行動係完全冇關係,電腦係冇依回事,因為電腦只係「計算機」,就算你upload啲意識數據入機械人,佢充其量只係根據你生前的習慣性格,喺接收訊息時輸出你可能會做的反應,但就唔會有思考依樣野,因為佢冇生物本質的神經元。
我覺得呢個諗法幾有趣,以前從來冇諗過。
我算唔算離題?

有套電影情節 一模一樣 話佢變左電腦 feel nothing

唔記得左咩名 都幾反思
時間係用黎提你幾時番工
因為時間真係唔存在
同意有運動先有時間,時間只係量度單位

世界一切嘅活動都係基於能量而產生,力係其中一種主要既能量傳遞方式,即使係化學反應喺微觀角度睇都只係不同力嘅作用,而我地能夠感受到萬物改變亦都係靠各種唔同嘅化學反應,各種宏觀微觀嘅改變就造成咗我地所感受到嘅時間。

都因為咁,喺唔同重力、運動速度影響下,所感受到嘅時間亦都有所不同,廣義相對論其實已經解釋左時間空間都係相對。

如果世界都靜止不動,一切嘅力都停止作用,時間仲存唔存在呢?所以冇客觀嘅改變,時間根本唔能夠獨立存在。
https://youtu.be/Opy5DleJfOY

https://youtu.be/LakwV3P3qII

係能量,可以被吃掉的能量
同意有運動先有時間,時間只係量度單位

世界一切嘅活動都係基於能量而產生,力係其中一種主要既能量傳遞方式,即使係化學反應喺微觀角度睇都只係不同力嘅作用,而我地能夠感受到萬物改變亦都係靠各種唔同嘅化學反應,各種宏觀微觀嘅改變就造成咗我地所感受到嘅時間。

都因為咁,喺唔同重力、運動速度影響下,所感受到嘅時間亦都有所不同,廣義相對論其實已經解釋左時間空間都係相對。

如果世界都靜止不動,一切嘅力都停止作用,時間仲存唔存在呢?所以冇客觀嘅改變,時間根本唔能夠獨立存在。

照你咁講時間都唔係量度單位啦
相對論講時間係四維空間中第四維度
其實討論時間可從哲學同物理角度開始
四維生物
上面有人提到形上學,時間既定義應該就係一個例子。例如筆既概念。你有原子筆,鉛筆,毛筆,鋼筆等等,它們都是筆,你由它們去歸納出筆的定義,可能是長條形,用黎寫野的代,都是筆。概念形成後,就獨立左出黎,即係就算從來都冇出現過原子筆,鋼筆等等,都可以有筆呢個抽象既概念。

古代由太陽轉動,事物運動等等歸立出黎既時間呢個概念,因為好似可以應用返去所有運動之中,所以先會歸立出時間獨立於物體運動既感覺,因此會認為全宇宙所有事物都有一個相同既時鐘,一個假想既時鐘既感覺。

但返去我們身處物理世界中,時間流逝的有意義影响,即可被我們測量或感受到的,微觀上,就只是物質或粒子的位置移動。假如世界上所有粒子,包括你腦裡面的粒子都沒有移動,你不會衰老,亦不會有思考,因此測量出來的時間為零。當然,你可以自行定義時間來自一假想的時鐘,就算物質沒有變化移動,該鐘還是運行。但這種時間不被測量,也不影響物質世界。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞