有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike
單用人類思維邏輯係解釋唔到宇宙萬物,但為左知識既傳遞,假設概念未必係壞事

時間係concept 但唔係假設
我覺得時間只係以地球為中心
描述成個宇宙發生緊咩事
例如地球每轉一圈 舊隕石就飛左幾多米
地球每轉10個圈 就係一隻昆蟲的生命週期
我都一直覺得時間只不過係人類諗出黎的單位
每當天光就紀錄為新一日
慢慢就細緻分為年月日時分秒
所以我覺得根本無可能會有時光機(無論過去、現在、將來都唔會有)
我覺得係有change呢樣野先令到time有意義。
有change就有Time

只有當全宇宙都絕對0度 無曬movement.現況永恆不變既時候。就無左時間呢樣野。

就好似對於女神黎講 毒撚追佢既時間係無意義既 因為無論追佢一看定十年 個好感度都係0唔會變

有無可能回到過去?有。只要你將每一粒粒子變番去一日前個樣同咪等於回到一日前囉
事實
其實時間係唔會流逝 人先會
所以唔係時間流逝得好快
而係人流逝得好快
現在哲學家對於時間有兩派不同的觀點:一派認為時間是宇宙的基本結構,是一個會依序列方式出現的維度,艾薩克·牛頓就對時間有這様的觀點,因此也稱為「牛頓式的時間」[16]。另一派認為時間不是任何一種已經存在的維度,也不是任何會「流動」的實存物,時間只是一種心智的概念,配合空間和數可以讓人類對事件排先後順序及進行比較[17]。依照戈特弗里德·萊布尼茨及伊曼努爾·康德的傳統[18][19],第二派的觀點認為空間和時間「本身並不存在,而是我們表達事物方式的產物」

咪痴
終於有d高質post
留名學野
lm
我成日都話好多野根本係唔存在,只係比人類起左個名,例如黑暗同寒冷,o的人又唔信....

唔單止咁,比人類起左名既野本質上係咪真係名字所表達咁呢?更加未必!所以我先提出"命名錯左論",又比人話假膠

命名錯左論,百萬後@2013

D人話得你無錯
因為空間改變,所以有時間。

所以"感知"時間,會同運動速度同重力等有關。
咁肉體係咪隨時間老化? 時間唔存係咪肉體唔老化?
完全同意。
姐係時間係人類創造出黎既概念/單位
姐係好似長度咁
30厘米既間尺可以存在
但「30厘米」本身並無本體亦不存在

利申9up
量化何謂存在
我覺得人創造時間係因為生命有限

咁如果人類好似電腦咁可以upload 自己既意識令自己永垂不朽 咁你覺得時間仲存唔存在?

Lucy

Upload唔洗時間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞