有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike
有變化才知道有時間,冇變化就有冇時間都係冇意義,咁,如果時間係能量,有能量就變化到,無能量就冇變化囉。
量子力學呀,有意念就可以令到隻貓既生且死,咁,時間仲唔係能量?由意念啟動嘅能量!
9 up only~

"冇變化就有冇時間都係冇意義", 但冇意義唔等於時間唔存在, 你有無錢對我無分別唔代表你無錢
量子力學入面貓既生死係個比喻, 係講未觀察既時候貓係處於同時生同埋死既superposition, 唔係講念力令隻貓生死, 隻貓生死係取決於個炸彈爆既機會率
變化用地球圍繞太陽而轉係夠客觀
但每個人一出世 就定左最多可以呼吸幾多下 就會死
DNA入面有條野 你每透一啖氣佢就短左

DNA尾有條野每次個細胞分裂都無短啲, 然後老, 最後死
不過亦有唔少生物係無依個特性, 例如龍蝦 https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_immortality
近幾年有新技術可以活體改DNA叫CRISPR, 有望將果d"不死"基因改入人既DNA
https://en.wikipedia.org/wiki/CRISPR
留名學野
有變化才知道有時間,冇變化就有冇時間都係冇意義,咁,如果時間係能量,有能量就變化到,無能量就冇變化囉。
量子力學呀,有意念就可以令到隻貓既生且死,咁,時間仲唔係能量?由意念啟動嘅能量!
9 up only~

真係好9up
有new age嘅味道

9 up only~

"冇變化就有冇時間都係冇意義", 但冇意義唔等於時間唔存在, 你有無錢對我無分別唔代表你無錢
量子力學入面貓既生死係個比喻, 係講未觀察既時候貓係處於同時生同埋死既superposition, 唔係講念力令隻貓生死, 隻貓生死係取決於個炸彈爆既機會率

你有冇睇嗰段半個鐘嘅片?你明咗分享下吖唔該!
9up
因為第3維度 先受線性時間影響
4以上維度 時間變非線性, 而係記錄每一格時空
藉住靈魂唔同頻率波長 提升/降 就可以去唔同時空
但作為人 肉身仍受困於第3維度。
9up
9 up only~

你有冇睇嗰段半個鐘嘅片?你明咗分享下吖唔該!

無睇到 返緊工, 邊段?
9up
9up

好正sosad
我都有睇噢洩巴打講野, 今年20歲個post
https://youtu.be/y_leHGTm55Y

半個鐘...我到底睇咗D乜?

呢段
無時間,保特跑100m仲有乜意義
我思故我在
意識被困於肉身
我們就在時間之中
應該話世界、宇宙、空間、就係時間既一部分
時間可量度一切
所以任何認知都係時間
所以我地無法理解真正嘅四維
當有一日我地搵到空間既盡頭
就可以計到?

個人感受 純粹9up
你地冇人有睇Doctor Who?

同意 但如果人類用生物科技發展 創造一個巨型腦袋
等等 而唔係用logic既方法去運作 咁咪可以解決依個問題

但如果電腦發展既進度去到,控制一個原子動作,係咪有能力製造一個好似生物既超繁複既零件,從而製造出所謂既生物。

咁呢個時候,生物獨有既「生命、思考」又存唔存在?

Sor1999
我覺得時間只係以地球為中心
描述成個宇宙發生緊咩事
例如地球每轉一圈 舊隕石就飛左幾多米
地球每轉10個圈 就係一隻昆蟲的生命週期

之後為左想再準確啲,發明左時間呢個無形間尺
https://youtu.be/y_leHGTm55Y

半個鐘...我到底睇咗D乜?

呢段

已新增至播放清單 稍後觀看
多謝巴打推介

同意 但如果人類用生物科技發展 創造一個巨型腦袋
等等 而唔係用logic既方法去運作 咁咪可以解決依個問題

但如果電腦發展既進度去到,控制一個原子動作,係咪有能力製造一個好似生物既超繁複既零件,從而製造出所謂既生物。

咁呢個時候,生物獨有既「生命、思考」又存唔存在?

Sor1999

如果有nano robot可以控制到每個原子, 佢就可以製造/複製個人出黎, 咁證明生物無"思考既靈魂"
但係依個推論前提係"控制到每個原子"就"可以製造/複製個人", 已經假設唔需要"思考既靈魂"去進行
所以依個推論係自己prove自已, 唔成立
結論係未做到nano robot唔知答案
明白樓主既概念
個人覺得即使無人類甚至其他生命去感受時間,時間都可以獨立存在。
利用放射性物質就可以知道某啲物體已經渡過左幾億年既光景

對於時間好似唔存在既觀感,或者係因為人類實在太渺小,可觀察既範圍對比起時間本質既存在實在差太多。物理學有套理論係話低維度既存在係無法直接理解到更高維度既存在,就如人類對時間既感受,只知佢流緊,但唔知點流同點解流

低維度無法理解」作為人類,有種無力感。
因為唔係唔畀你理解,係身為人類,理解唔到
留名
我成日都話好多野根本係唔存在,只係比人類起左個名,例如黑暗同寒冷,o的人又唔信....

唔單止咁,比人類起左名既野本質上係咪真係名字所表達咁呢?更加未必!所以我先提出"命名錯左論",又比人話假膠

命名錯左論,百萬後@2013

萬物名詞皆因文字語言文明而起,起名冇得錯,象形文字就係例子,起名只為左人與人之間溝通用,所以你個論真係好on9
9up
9up

你講d野好似new age 撚講ge野 2012之後好多new age 撚收皮潛水
時間存在如否根本冇人知道正確答案,不過討論過程學到野
我覺得時間只係以地球為中心
描述成個宇宙發生緊咩事
例如地球每轉一圈 舊隕石就飛左幾多米
地球每轉10個圈 就係一隻昆蟲的生命週期

之後為左想再準確啲,發明左時間呢個無形間尺

我覺得時間係客觀地存在, 要prove時間唔存在好難
但係我有興趣知 係更高次元/造物者LEVEL 係咪仲存在時間
或姐我地係生存係一個SIM入面, 而依個SIM好似一條片咁, 開始/過程/結局都己經寫好, 係人類以為條片播緊
9up
9up

你講d野好似new age 撚講ge野 2012之後好多new age 撚收皮潛水
時間存在如否根本冇人知道正確答案,不過討論過程學到野

巴打可以睇 "今年20歲,有陰陽眼,你問我答" 依個post, 睇user"噢洩"既回覆, 好有意思
時間係一種永恆流動既能量,亦係我地生存過既自我證明
無時間呢樣野流動 你應該連post都出唔到
所以唔清楚你既存在係指邊種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞