有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike
小弟愚見: 時間係存在的

論點1: 如果人腦upload左上電腦, 咁係咪唔需要時間
一樣需要。人腦只不過係一堆腦神經,依加既AI都係模彷人腦既neural network。依加亦有scan腦神經既project, 不過progress好慢, 理論上只要成功scan晒人腦既所有腦神經, 然後係電腦copy一個, 我地就可以"upload"左自已入電腦。
不過就算假設人可以成功upload自己入電腦(唔考慮點模疑身體其他部份反應,無左影響思考既荷爾蒙等), 無左時間, 電腦都運作唔到。電腦運算係用chip, 當中無數既transitor由電壓/電流控制開關,繼而可以做到運算,而且CPU有個"clock"去同步啲開關。如果無左時間, 電壓改變唔到 (電壓傳送都要時間, 速度係光速)電流唔WORK,個clock唔郁, 電腦一樣運作唔到。所以無左時間, 係電腦入面既"你", 一樣運作唔到。而係正常運作時, 電腦入面既"你"相信一樣會感知到時間,因為你既電腦"腦神經" 運作一樣有先後, 時間, 次序之分。

論點2: 假如你既大腦發揮唔到感應時間既功能 好似訓教 昏迷 甚至死亡, 咁時間對你而言根本冇意義
如果人無靈魂,人死如燈滅,我同意時間對死人黎講係無意義(甚至可以話對佢黎講唔存在)。但依個已經係死人既主觀感受。如果咁既話好多野都可以話唔再存在,例如空間, 電磁波, etc...
同樣道理, 我地唔可以感受到dark energy, 唔代表dark energy唔存在。或姐我地睇唔到紅外線, 要紅外線CAM先見到, 就算有一日紅外線CAM消失晒, 我地都唔可以話紅外線唔存在。時間係你消失後, 都應該存在。

論點3: 時間只係人感知既, 未必係客觀存在
i. 時間的確係人感知的,一個炒緊車, 係空中就快跌落黎既人會感覺到時間慢左。一個專心做既野既人會覺得時間快,都係人腦對時間既感知。但係事件既cause&effect因果關係, 先後次序一樣存在, 時間係存在的
ii. 時間唔止係人既感知,而且係相對既。相對論依個論點已經經過無數實驗證明,時間同空間係應該一齊考慮。係唔同地方/唔同運行速度既車入面/重力唔同既地方, 時間有機會唔同,每一秒既長度可能唔同。例如假設依加有兩間屋, 一間向地球上面, 一間向粒光速90%高速移動既隕石上面, 如果一束LASER由天花板射到地下要2秒(個天花板好撚高sosad), 咁你係依兩個空間入面, 對你黎講每一秒都係一樣咁長 你會一樣見到個LASER要兩秒先到地下, 但係你係地球上會感覺到隕石上面入面條LASER要用耐好多既時間先去到果間屋個地下。時間係相對既, 但不能否認佢既存在。
iii. 假設有一隻螞蟻A, 佢只能感知2D平面世界。依加佢企係一架微型升降機入面, 升降機則面有個巨型蘋果。 當個升降機會不停向上升, 佢每一瞬間可以大概感知到個蘋果既橫切面係咩樣,當升降機升到最高, 理論上螞蟻A就可以想像到個3D蘋果係咩樣。向上個軸就係時間。其實科學家都可以係3D世界, 想像4D(3D+時間)係咩樣:
https://www.youtube.com/watch?v=cbprfcSVcyQ
不過我都唔明條片做咩sosad

睇完論點一第二句就無睇

出口係果邊

請問點解

睇下人打咩啦,淨係問

啱啱講完又講多次啊?

睇完第二句就無睇

請問點解

睇下人打咩啦,淨係問

啱啱講完又講多次啊?

睇完第二句就無睇

因為頭兩句都戇尻
https://youtu.be/y_leHGTm55Y

半個鐘...我到底睇咗D乜?
上面有人提到形上學,時間既定義應該就係一個例子。例如筆既概念。你有原子筆,鉛筆,毛筆,鋼筆等等,它們都是筆,你由它們去歸納出筆的定義,可能是長條形,用黎寫野的代,都是筆。概念形成後,就獨立左出黎...
(手動下刪)

巴打講得幾好
將啲概念分得好清晰

大家討論左咁耐
想幫手歸納下

基本上大家都係從物理同哲學兩個角度睇
1. 呢個世界可唔可以冇左時間(用粒子運動、物理去證明時間需要存在)
2. 時間係唔係人創造出黎嘅概念

我個人就認為兩者皆是

1. 正如相對論證明呢個世界冇絕對嘅時間
只有感知上嘅時間
即使原子運動周期,依然受重力、觀察者速度影響
所以你可以話佢只係物理世界嘅一種特性
喺已知嘅物理世界底下,時間都係由物質產生
客觀上呢個世界係有呢個property
(樓上甚麼絕對零度粒子停止運動時間冇左意義,呢個property都依然存在,但幾形而上地存在)

2. 如以上所講為真,人類define嘅時間只可以係人或觀察者所感受之時間
因為並無所謂呢個世界嘅絕對時間存在
(不計「有宇宙終極觀測者論」e.g. 鳳凰院凶真)
所以時間可以話只係人基於自身感覺定義出黎嘅概念

如果時間數理上處理到呢
而又如果數理真係priori

請問點解

睇下人打咩啦,淨係問

啱啱講完又講多次啊?

睇完第二句就無睇

因為頭兩句都戇尻

Neuroimaging已經係做緊 https://en.wikipedia.org/wiki/Neuroimaging
依加最流行既AI係用Artificial Neural Network, 1950年代發明https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_neural_network

原來係因為閣下無知, 咁請當我無問過

每一小世界,其形式皆同,中央有須彌山,透過大海,矗立在地輪上,地輪之下為金輪,再下為火輪,再下為風輪,風輪之外便是虛空。 須彌山上下皆大,中央獨小,日月即在山腰,四王天居山腰四面,忉利天在山頂,在忉利天的上空有六欲天,再上則為色界十八天,及無色界四天。 在須彌山的山根有七重金山,七重香水海,環繞之,每一重海,間一重山,在第七重金山外有鹹海,鹹海之外有大鐵圍山。 在鹹海四方有四大洲,即東勝神洲,南贍部洲,西牛賀洲,北俱盧洲,叫做四天下,每洲旁各有兩中洲,數百小洲而為眷屬。 如是九山、八海、一日月、四洲、六欲天、上覆以初禪三天,為一小世界。 集一千小世界,上覆以二禪三天,為一小千世界。 集一千小千世界,上覆以三禪三天,為一中千世界。 集一千中千世界,上覆以四禪九天,及四空天,為一大千世界。 因為這中間有三個千的倍數,所以大千世界,又名為三千大千世界。

個世界咁既咩 唔多似喎...

唔同既自然常數造出黎既世界係點,根本無人知,連我地常識都無用武之地。
問題係古人究竟點諗到呢d出黎,而同量子力學咁似

你咁講~聖經夠講左好多當時未有既慨念出黎啦~

有咩科學根據,定純文字討論
上面有人提到形上學,時間既定義應該就係一個例子。例如筆既概念。你有原子筆,鉛筆,毛筆,鋼筆等等,它們都是筆,你由它們去歸納出筆的定義,可能是長條形,用黎寫野的代,都是筆。概念形成後,就獨立左出黎...
(手動下刪)

巴打講得幾好
將啲概念分得好清晰

大家討論左咁耐
想幫手歸納下

基本上大家都係從物理同哲學兩個角度睇
1. 呢個世界可唔可以冇左時間(用粒子運動、物理去證明時間需要存在)
2. 時間係唔係人創造出黎嘅概念

我個人就認為兩者皆是

1. 正如相對論證明呢個世界冇絕對嘅時間
只有感知上嘅時間
即使原子運動周期,依然受重力、觀察者速度影響
所以你可以話佢只係物理世界嘅一種特性
喺已知嘅物理世界底下,時間都係由物質產生
客觀上呢個世界係有呢個property
(樓上甚麼絕對零度粒子停止運動時間冇左意義,呢個property都依然存在,但幾形而上地存在)

2. 如以上所講為真,人類define嘅時間只可以係人或觀察者所感受之時間
因為並無所謂呢個世界嘅絕對時間存在
(不計「有宇宙終極觀測者論」e.g. 鳳凰院凶真)
所以時間可以話只係人基於自身感覺定義出黎嘅概念

如果時間數理上處理到呢
而又如果數理真係priori

相對論的確講時間同空間要一齊考慮, 無絕對時間
只係同傳統人 以為時間係絕對有所衝突, 時間無絕對唔代表係人諗出黎
例如燒一支香, 係兩個唔同地方, 時間速度唔同既地方, 兩支香會唔同速度燒完, 但兩支香都要時間黎燒, 唔可以咁推斷時間唔存在
時間唔存在應該係講同一支香"開始燒"同"燒完"兩個事件係一齊發生
如果時間唔存在, 就應該唔會有燒依個概念
燒依個事件係個化學反應, 例如C+O2->CO2+ENERGY
如果時間唔存在, 果樣野應該同時係C, O2, 亦同時係CO2, 又有ENERGY
我認為講唔通
燒依個事件係個化學反應, 例如C+O2->CO2+ENERGY
如果時間唔存在, 果樣野應該同時係C, O2, 亦同時係CO2, 又有ENERGY
我認為講唔通

因為空間轉變所以有"時間轉變既錯覺"
我認為講唔通

佢冇講時間轉變,而係轉變需要時間
而且佢講物質轉變,唔係空間轉變
我認為講唔通

相對論時間轉變並非錯覺, 依個可以用比較得出, 已經有好多次實驗證明
例如兩個原子鐘, 一個放係座好高既大廈既頂樓, 一個放係地下, 放返埋一齊可以比較到, 地下個鐘會快過頂樓個鐘
http://sciencequestionswithsurprisinganswers.org/2013/06/24/does-time-go-faster-at-the-top-of-a-building-compared-to-the-bottom/
例如一個鐘放係地下, 一個鐘放係飛機, 飛完返黎個鐘會慢過地下個鐘
https://en.wikipedia.org/wiki/Hafele%E2%80%93Keating_experiment
理論上一對孖生, 一個上架99%光速火箭飛, 一個留係地球, 火箭上果個返黎會後生過地球果個好多
我認為講唔通

有冇科學根據,定係純文字討論?
我地呢啲三次元生物根本就好難理解四次元(或以上)
BTW 今日既GPS系統如果無考慮相對論速度上既時差 係會有好大誤差令到GPS唔work
相對論時間差距係物理上既影響, 唔係只對人有影響
http://www.astronomy.ohio-state.edu/~pogge/Ast162/Unit5/gps.html
38 microseconds per day
我認為講唔通

唔係時間轉變,咁係咪靜止既時間

相對論時間轉變並非錯覺, 依個可以用比較得出, 已經有好多次實驗證明
例如兩個原子鐘, 一個放係座好高既大廈既頂樓, 一個放係地下, 放返埋一齊可以比較到, 地下個鐘會快過頂樓個鐘
http://sciencequestionswithsurprisinganswers.org/2013/06/24/does-time-go-faster-at-the-top-of-a-building-compared-to-the-bottom/
例如一個鐘放係地下, 一個鐘放係飛機, 飛完返黎個鐘會慢過地下個鐘
https://en.wikipedia.org/wiki/Hafele%E2%80%93Keating_experiment
理論上一對孖生, 一個上架99%光速火箭飛, 一個留係地球, 火箭上果個返黎會後生過地球果個好多

我認同你上面啲觀點
但我覺得更根本嘅係用無形嘅數理處理有形嘅時空問題點樣突破某啲限制,例如連續性,無限大無限細嘅問題
巴打可唔可以講下黑洞同普朗克時間

利申唔太識

我認同你上面啲觀點
但我覺得更根本嘅係用無形嘅數理處理有形嘅時空問題點樣突破某啲限制,例如連續性,無限大無限細嘅問題
巴打可唔可以講下黑洞同普朗克時間

利申唔太識

我都唔識 , 睇下有無其他人可以講解下
我只知黑洞係質量大到宇宙最快既光都escape唔到, 而重力會影響時間, 係event horizon時間會停止
我認為講唔通

有冇科學根據,定係純文字討論?

上面有提到時間係用黎量度運動同空間既工具,
宜家又用返運動黎證明時間本身?
時間只係概念
唔係物質
有變化才知道有時間,冇變化就有冇時間都係冇意義,咁,如果時間係能量,有能量就變化到,無能量就冇變化囉。
量子力學呀,有意念就可以令到隻貓既生且死,咁,時間仲唔係能量?由意念啟動嘅能量!
9 up only~
有變化才知道有時間,冇變化就有冇時間都係冇意義,咁,如果時間係能量,有能量就變化到,無能量就冇變化囉。
量子力學呀,有意念就可以令到隻貓既生且死,咁,時間仲唔係能量?由意念啟動嘅能量!
9 up only~

真係好9up
有new age嘅味道
不如咁諗,

時間係人整出黎既一個名字。

人講既時間只係量度工具。

假返一粒原子停止震動,咁果粒原子既狀態唔會改變。係咪感覺好似粒原子停左咁,相對於果粒原子,時間好似停左咁。但再放大d睇,如果全宇宙所有原子停止震動,即係宇宙入面所有野都靜止左。即係,由靜止果刻起,到靜止後既100年,其實都冇分別,所有野都維持不變,咁時間就失去左意義。

所以時間只對於會震動既原子有意義。如果你可以係一個原子靜止既空間自由地行動,咁時間淨係對你有意義。只係得你先有變化。

但另外再諗,當全宇宙都靜止,我地依家作為量度工具既時間雖然冇意義,但實際上,靜止既期間,其實都有靜止既「時間」,而呢個係乜?梳,應該冇人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞