有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike
因為人類潛在物質主義
李天命:

我們都不能長生不老,可是「我們曾經活過」這一事實卻是「長生不老」的。美人遲暮,絕色不再,然而「她曾是美人」這個事實則是永遠不會「遲暮」,永遠不會磨滅的。

如果你們曾經相愛,曾共同度過一段最快樂的時光,那麼就連上帝也無法「抹掉」這些事實。事實一成永成,一在永在。

「物件」是無常的、可毀滅的,但「事件」則是恆常而不可能毀滅的。
lm
當一樣野係永恆既時候,時間對佢仲有無意義

可惜無野係永恆

點解認為無

變就係永恆

可惜無野係永恆

點解認為無

變就係永恆

因為諗唔到有咩係永恆

可惜無野係永恆

點解認為無

變就係永恆

因為諗唔到有咩係永恆

空間
冇我地既話,「時間」都會存在
已冇我地,啲花草樹木都會生長、凋零;動物都會出身、長大、死亡
而冇我地,啲花草樹木都會生長、凋零;動物都會出身、長大、死亡
而冇我地,啲花草樹木都會生長、凋零;動物都會出生、長大、死亡

可惜無野係永恆

點解認為無

變就係永恆

因為諗唔到有咩係永恆

空間

如果宇宙係空間, 咁宇宙同空間都澎漲緊, 空間唔係永恆

可惜無野係永恆

點解認為無

變就係永恆

因為諗唔到有咩係永恆

空間

如果宇宙係空間, 咁宇宙同空間都澎漲緊, 空間唔係永恆

空間裝住宇宙,宇宙只係內空間
外面係冇任何物質既空間

可惜無野係永恆

點解認為無

變就係永恆

仲有單一元素都係永恆

可惜無野係永恆

點解認為無

變就係永恆

仲有單一元素都係永恆

空間唔係永恆 宇宙彭漲緊 宇宙以外係無空間 而唔係無限既空間
宇宙大爆炸前係無空間 大爆炸後 空間開始出現 越來越大

剛才巴打話有野永恆就唔需要時間
如果話變係永恆 咁你只係捉字搔
因為如果有永恆既變 咁就永遠需要時間

可惜無野係永恆

點解認為無

變就係永恆

仲有單一元素都係永恆

空間唔係永恆 宇宙彭漲緊 宇宙以外係無空間 而唔係無限既空間

爆炸前冇空間有矛盾,冇空間點容納爆炸

好似吹氣球咁,都要有空間去膨脹

隕石係冇撞擊之下都係永恆,根本時間只係人類創造出黎量度物質週期性既無形尺。

變係永恆唔係我講

利申,低學歷
仲有所謂週期性都係有出入,例如調原子鍾

不過如果學巴打講,物質週期,運動都用時間黎做代號,咁都可以話時間係存在既

仲有單一元素都係永恆

隕石係冇撞擊之下都係永恆,根本時間只係人類創造出黎量度物質週期性既無形尺。

變係永恆唔係我講

利申,低學歷

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%A4%A7%E7%88%86%E7%82%B8

建議你睇下先
佢同汽球唔同,係*時空*不斷澎漲
唔係有個恆定空間然後宇宙澎漲去填滿佢
咁當然有其他理論啦所以大爆炸奇異點係咪一切嘅起源定只係一個更古老龐大嘅宇宙入面一個事件係未有定論
但以我嘅理解係暫時已知大爆炸係可觀測宇宙所推到出嚟嘅最早嘅時間起點
爆炸前係點係未知

如果你認為空間係實然存在
其實西方喺康德前對呢個講法都分兩派
牛頓派就認為空間係real,獨立於人嘅percetion(realism)
因為有force係real嘅,force->acceleration->distance->space and time
Lebniz派就認為空間只係idea(idealism),係我地詮譯objects嘅位置之間嘅關係:我地見到物件喺空間,而見唔到空間
等山同你而家話時間只係人造概念、工具、刻度

所以當你質疑時間只係一個人類嘅概念
就應該質疑埋牛頓同埋上面任何一位巴打講「空間係存在的」呢個講法
同時質疑埋用空間嚟證明物質嘅講法

仲有單一元素都係永恆

變係永恆唔係我講

利申,低學歷

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%A4%A7%E7%88%86%E7%82%B8

建議你睇下先
佢同汽球唔同,係*時空*不斷澎漲
唔係有個恆定空間然後宇宙澎漲去填滿佢
咁當然有其他理論啦所以大爆炸奇異點係咪一切嘅起源定只係一個更古老龐大嘅宇宙入面一個事件係未有定論
但以我嘅理解係暫時已知大爆炸係可觀測宇宙所推到出嚟嘅最早嘅時間起點
爆炸前係點係未知

如果你認為空間係實然存在
其實西方喺康德前對呢個講法都分兩派
牛頓派就認為空間係real,獨立於人嘅percetion(realism)
因為有force係real嘅,force->acceleration->distance->space and time
Lebniz派就認為空間只係idea(idealism),係我地詮譯objects嘅位置之間嘅關係:我地見到物件喺空間,而見唔到空間
等山同你而家話時間只係人造概念、工具、刻度

所以當你質疑時間只係一個人類嘅概念
就應該質疑埋牛頓同埋上面任何一位巴打講「空間係存在的」呢個講法
同時質疑埋用空間嚟證明物質嘅講法

其實宇宙有冇收縮過?

如果冇更加證明空間係無限, 如果想了解宇宙起緣我認為係應該諗下點解一個空間會有物質, 同埋就算有時間都係有空間先有時間(物質的運動或週期)
點解要拉埋一齊

BTW, 未得閒睇
空間係由能量製成

冇宇宙大爆炸的能量

何來有空間?
呢條片有講少少關於時間, 幾正

https://www.youtube.com/watch?v=1GvUG1EbA6E
留名
空間係由能量製成

冇宇宙大爆炸的能量

何來有空間?

照你咁講,能量係唔會受制空間都存在?
空間係由能量製成

冇宇宙大爆炸的能量

何來有空間?

照你咁講,能量係唔會受制空間都存在?

咁能量點黎?
無空間點傳送
我認為大家應該要去Google 左再討論,有部份論點其實討論過,咁我地可以有左部分共識,唔洗由頭討論
咁樓主點解釋六合彩?
時間既定義咪就係 一件事情發生既先後次序

講到咁複雜做乜

如果一件事係永恆不變既

咁對佢黎講,咪冇時間意義囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞