有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike

黑暗=無光
寒冷=無熱

但語言只係工具for溝通, 我覺得無需太介懷

單係講呢兩樣咁簡單既野當然影響不大,(其實可能影響好大)
但係我地有冇試過搵哂所有當似既事物出黎先?如果冇就唔能夠話佢影響不大,因為對於成個世界觀,我覺得只要有少少走錯左已經可以出現非常大既錯誤。你開一支電筒照住前面,角度偏差左一度,5米前面可以冇乜影響,但一公里外就差天共地

其實命名錯左論可以用維根斯坦答
佢有話定嘅意思在於佢點用
佢話「哲學問題嘅出現係因為語言放左假」
而且好多事物概念之間嘅重疊性好高但冇清晰嘅、本質上、客觀絕對嘅共通點
咁喺日常嘅情況下只要講清楚一個字嘅context,退後多兩步
就可以消解命名錯左嘅問題
例如呢度問時間嘅存在
好多人話時間唔存係講緊佢唔係物質、物件
但其實喺更高維度、相對論、量子力學嘅角度
時間作為時空一部份,時間同空間唔能夠獨立存在
呢度係講緊更高維度、形式抽象啲嘅存在
可能係某啲宇宙嘅規律

呢度兩種對時間存在與否嘅爭論其實唔係爭論
根本冇衝突,係存在呢隻字用緊喺唔同嘅層面

但維根斯坦式/命名錯左論呢啲回答,係解決唔到時間是甚麼嘅問題
時間嘅問題喺涉及本質、物理規律、數理呢啲客觀因素,比起日常概念佢嘅定義需要絕對得多
所以時間先至主要係形上同埋科學嘅範疇
用嘅係好技術性嘅term或者數學符號
所以喺呢個情況下,語言相對地唔太重要啦都唔太易錯

所以命名錯左論嘅諗法都好嘅
唔好太易斷定一個講法
但咁上下冇乜語義嘅爭論,去到呢度就應該去討論時間嘅本質,唔洗太介懷停留喺用字/語義上高啦
我成日都話好多野根本係唔存在,只係比人類起左個名,例如黑暗同寒冷,o的人又唔信....

唔單止咁,比人類起左名既野本質上係咪真係名字所表達咁呢?更加未必!所以我先提出"命名錯左論",又比人話假膠

命名錯左論,百萬後@2013

萬物名詞皆因文字語言文明而起,起名冇得錯,象形文字就係例子,起名只為左人與人之間溝通用,所以你個論真係好on9

點解起名冇得錯?假設你啊媽生你果陣因為你黑麻麻改左你個名做永丸一洋黑,然後放左響公園就走左,後黎孤兒院執左你返去叫你做毛仁愛,咁邊個先係你個名?啊媽幫你改果個定孤兒院幫你改果個? (約比喻唔好嬲)

再講你睇下呢度有人連科學上唔存在黑暗同寒冷都唔明,呢點就有力地支持左命名錯左論既核心價值:(人類對事物既命名影響左人對事物本質既認知)呢一點!

on9, 黑暗係人類用文字形容弓個空間冇光反射既現象,寒冷係感覺黎,科學上黎講就係溫度。

不過你都岩既,有感光細胞先知有有黑暗,觸覺先知道溫度,所以我地既五感就係上帝

黑暗=無光
寒冷=無熱

但語言只係工具for溝通, 我覺得無需太介懷

單係講呢兩樣咁簡單既野當然影響不大,(其實可能影響好大)
但係我地有冇試過搵哂所有當似既事物出黎先?如果冇就唔能夠話佢影響不大,因為對於成個世界觀,我覺得只要有少少走錯左已經可以出現非常大既錯誤。你開一支電筒照住前面,角度偏差左一度,5米前面可以冇乜影響,但一公里外就差天共地

而且好多事物概念之間嘅重疊性好高但冇清晰嘅、本質上、客觀絕對嘅共通點
咁喺日常嘅情況下只要講清楚一個字嘅context,退後多兩步
例如呢度問時間嘅存在
好多人話時間唔存係講緊佢唔係物質、物件
但其實喺更高維度、相對論、量子力學嘅角度
時間作為時空一部份,時間同空間唔能夠獨立存在
呢度係講緊更高維度、形式抽象啲嘅存在
可能係某啲宇宙嘅規律

呢度兩種對時間存在與否嘅爭論其實唔係爭論
根本冇衝突,係存在呢隻字用緊喺唔同嘅層面

但維根斯坦式/命名錯左論呢啲回答,係解決唔到時間是甚麼嘅問題
時間嘅問題喺涉及本質、物理規律、數理呢啲客觀因素,比起日常概念佢嘅定義需要絕對得多
所以時間先至主要係形上同埋科學嘅範疇
用嘅係好技術性嘅term或者數學符號
所以喺呢個情況下,語言相對地唔太重要啦都唔太易錯

唔好太易斷定一個講法
但咁上下冇乜語義嘅爭論,去到呢度就應該去討論時間嘅本質,唔洗太介懷停留喺用字/語義上高啦

命名冇得錯,命名係人類溝通用。
如果照你個論點,應該連岩錯都唔存在

係咁就係咁

(下刪.....)

唔好太易斷定一個講法

命名冇得錯,命名係人類溝通用。
如果照你個論點,應該連岩錯都唔存在

係咁就係咁

我用返上面一位巴打嘅回覆答你「上面有人提到形上學,時間既定義應該就係一個例子。例如筆既概念。你有原子筆,鉛筆,毛筆,鋼筆等等,它們都是筆,你由它們去歸納出筆的定義,可能是長條形,用黎寫野的代,都是筆。概念形成後,就獨立左出黎,即係就算從來都冇出現過原子筆,鋼筆等等,都可以有筆呢個抽象既概念。」

係嘅,你可以用任何字命名任何野
你可以用豬嚟命名我地一般認為嘅人
但,字嘅內容就可以有對錯(有興趣可以google下syntax同 semantic嘅分別)
例如眼耳口鼻兩腳企會匿埋扑野同著衫先叫做一般認為嘅人/你命名嘅豬
但字嘅內容難免要以其他字去表達
所以語言學上追尋context/命名、定義字詞唔可以無限延伸/回溯
所以我地唔會無啦啦話命名人做豬
唔係人根本冇可能溝通

而且當講到時間呢啲概念
除非你話123456789呢啲數字係命名緊某啲其他意思
否則討論時間嘅本質、涉及邏輯數理物理規律嘅時候
就會有客觀對錯啦

但當然都會質疑數理是咪客觀絕對
或者客觀絕對嘅數理有冇可能被人認知
又更甚者會質疑埋邏輯
但我唔建議喺度咁快推到呢啲話題
https://youtu.be/is8HKbXEqCk

1. We are the prison of "present".
2. He goes for the Doctor.
一個生活係二維既生物:
三維根本唔存在 只係記錄二維既準確位置
我地永遠只可以係同一個三維平面上移動
我自己見解係

時間 為一個刻度
每件事會有發生起點(剎那), 結束終點(剎那)
兩個剎那之間 就用時間黎做刻度
一開始唔去刻意計算既話 時間就唔存在(到撚底係邊個食飽飯冇屎痾去研究時間)

由於世界係不斷運轉緊
宇宙中都有好多野移動緊
所以時間會不斷出現
係地球上 就統一左計算 一秒咁多就係咁多
時間比人感覺好虛無 冇實體但同時影響住生活
你會計算自己用幾耐時間番工 幾多時間玩樂

就算你自己停止自己或者死忙靜止不動
只要你依然係地球上 都會被地球運轉/其他人生活 咁去計算埋你既時間

同一班車既人會計算埋你
同一條路既人會計算埋你
你既朋友,親人都會計算埋你
幫你執屍既都會計執左幾耐

簡單d講 只要宇宙大爆炸 冇哂生物 咁時間就會消失 因為唔會再有智慧去管理呢種刻度

頭盔: 我係咁諗
現在哲學家對於時間有兩派不同的觀點:一派認為時間是宇宙的基本結構,是一個會依序列方式出現的維度,艾薩克·牛頓就對時間有這様的觀點,因此也稱為「牛頓式的時間」[16]。另一派認為時間不是任何一種已經存在的維度,也不是任何會「流動」的實存物,時間只是一種心智的概念,配合空間和數可以讓人類對事件排先後順序及進行比較[17]。依照戈特弗里德·萊布尼茨及伊曼努爾·康德的傳統[18][19],第二派的觀點認為空間和時間「本身並不存在,而是我們表達事物方式的產物」

就係咁諗
但我冇睇過任何文章乜乜乜
一個生活係二維既生物:

其實我都認為靈魂係可以超越三維
我懷疑雙縫實驗都係接觸緊三維以外既事

how so?
一個生活係二維既生物:

樓上好多巴打當左「時間係第四維」做前設
但呢個只係一個概念上嘅假設你可以話係我地睇世界嘅工具
例如我地represent顏色可以係RGB, YUV, Lab...(sorry諗唔倒簡單啲啲比喻)
同樣三維理論只係一個represent世界嘅工具
用緊Euclidean space嘅perspective

所以「時間係第四維」唔可以rigorously解釋時間
大家要跳出呢個前設黎解釋
(頭盔:好似係)
一個生活係二維既生物:

樓上好多巴打當左「時間係第四維」做前設
但呢個只係一個概念上嘅假設你可以話係我地睇世界嘅工具
例如我地represent顏色可以係RGB, YUV, Lab...(sorry諗唔倒簡單啲啲比喻)
同樣三維理論只係一個represent世界嘅工具
用緊Euclidean space嘅perspective

所以「時間係第四維」唔可以rigorously解釋時間
大家要跳出呢個前設黎解釋
(頭盔:好似係)

講漏:
三維係用黎表達空間
其他工具例如可以係重力場
用重力場黎表達空間時空間就唔再係四維入面嘅第四維
再高深啲可以用弦論
但我唔識
(再戴下頭盔)
標題零營養就唔好再覆啦

你個問題本身已經係一個矛盾

一係你詳細解釋下你個問題 "時間" 同 "唔存在" 真正意思
變化用地球圍繞太陽而轉係夠客觀
但每個人一出世 就定左最多可以呼吸幾多下 就會死
DNA入面有條野 你每透一啖氣佢就短左

DNA尾有條野每次個細胞分裂都無短啲, 然後老, 最後死
不過亦有唔少生物係無依個特性, 例如龍蝦 https://en.wikipedia.org/wiki/Biological_immortality
近幾年有新技術可以活體改DNA叫CRISPR, 有望將果d"不死"基因改入人既DNA
https://en.wikipedia.org/wiki/CRISPR

一開始以為9up
你po埋wiki先知道長知識了
好多野都係定義,為左幫助理解抽象問題
其實有咩係存在?
你又知真係存在?

佢唔存在既話 你又點幫佢改個名阿師父

我無否定時間嘅存在
而且改個名就代表存在嘅話,徒弟你一定見過神啦
存在嘅定義會根據你嘅認識而更改,古時夠話有女媧,依加仲有幾多人信係存在,我想表達嘅只係根本無得知係咪存在
如果以單純時間去考量 的確係純粹無意義嘅人造相對測量單位 但係物理上唔係咁簡單 時間同空間唔係獨立兩樣嘢
由大爆炸開始就有時間
由大爆炸開始就有時間

咁爆炸前呢? 可能係一片虛無~

人類用僅有嘅知識 去思考未知嘅野

其實極困難同有所限制
由大爆炸開始就有時間

其實極困難同有所限制

以咁多位推斷: 有運動先有時間(concept)
咁大爆炸前如果無運動,就無時間啦

道可道非常道😎
由大爆炸開始就有時間

其實極困難同有所限制

以咁多位推斷: 有運動先有時間(concept)
咁大爆炸前如果無運動,就無時間啦

道可道非常道😎

最後就會去左道家既東方哲學之流
當一樣野係永恆既時候,時間對佢仲有無意義

可惜無野係永恆

可惜無野係永恆

點解認為無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞