有冇人覺得時間根本唔存在

284 回覆
217 Like 10 Dislike
時間根本就係人創造出黎去理解物質、能量、任何野
改變既過程

如果可以將時間停頓 而又唔可以進行任何運動 包括思考 、 感受 咁其實時間根本就冇停頓 因為你可以話時間無時無刻都停頓緊 因為根本人類feel唔到時間停頓 所以係依個情況下 停頓根本就冇意義

而如果將外物既時間停頓 但自己又可以活動既話
咁自己既運動亦需要創造時間線去理解自己運動既過程

如果冇運動既存在 好似大爆炸之前咁 時間根本冇意義

由此可見 人類創造左時間依個概念 但本身用時間依樣野係冇根本性既存在 異於空間同物質

有冇人同意

利申 青山A座115室
我覺得人創造時間係因為生命有限

咁如果人類好似電腦咁可以upload 自己既意識令自己永垂不朽 咁你覺得時間仲存唔存在?

咁如果人類好似電腦咁可以upload 自己既意識令自己永垂不朽 咁你覺得時間仲存唔存在?

Lucy
呢條問題好哲學
唔錯 就好似一把尺咁 佢唔係真理 只係量度工具

存在 要睇波

Lucy

而人類進化既速度
唔排除可以做到

或者咁諗,時間對於呢個世界黎講其實係一個輪迴,一個大自然既pattern,係有規律性
人類只係量化左時間呢個觀念,但事實上佢真正既定義都仲係好抽象
時間只係單位,量度工具。
令溝通傳意變得簡單同具體啫。

於我而言:時間只係無數個剎那,和無數個瞬間

或者咁諗,時間對於呢個世界黎講其實係一個輪迴,一個大自然既pattern,係有規律性
人類只係量化左時間呢個觀念,但事實上佢真正既定義都仲係好抽象

點解話有規律?

每一個剎那 瞬間 算唔算係時間?
討論呢個問題有兩個前設
1)時間嘅定義
2)存在嘅定義

我上面講左我認為時間既定義

存在既定義我認為有1 )實體性既野 物質 能量
2 ) 一種法則 好似萬有引力

我應該講清楚d 我覺得時間係唔係大自然中存在
好似長度咁 我唔認為長度係係大自然中存在
因為係人類創造
同樣時間係人類既scale 所以時間唔係大自然中存在

點解話有規律?

我會覺得宇宙好多野都有一個pattern,無論係物理法則,人既生命,大自然既運作都係背後有一個周期性既運作
如果時間(姐係所謂既規律)唔存在,咁姐係呢個世界都唔會存在
利申 9up

呢每一個剎那,瞬間,係屬於我嘅,只有我先知道,只有我先感受到。
冇我,就冇呢啲瞬間。

但係冇我,所謂「時間」都會繼續計算。

點解話有規律?

我會覺得宇宙好多野都有一個pattern,無論係物理法則,人既生命,大自然既運作都係背後有一個周期性既運作
如果時間(姐係所謂既規律)唔存在,咁姐係呢個世界都唔會存在
利申 9up

我覺得依個係其中一個可能性
但假若我地既世界真係第1次大爆炸 而唔係不停
爆炸—坍塌—爆炸
咁依個冇周期既時間 仲可唔可以令依個世界存在?
時間只係用黎俾我地定義萬物嘅運動 算係一種概念 去證明空間上嘅變化

呢每一個剎那,瞬間,係屬於我嘅,只有我先知道,只有我先感受到。
冇我,就冇呢啲瞬間。

但係冇我,所謂「時間」都會繼續計算。

在宇宙學中,人本原理(Anthropic principle)是一種認為物質宇宙必須與觀測它的智能生命相匹配的理論。

人擇原理指出:如果萬物與自然定律存在,那麼萬物與自然定律定會被人類發現。如果萬物與自然定律不是人類所看到的形態出現的話,人類就不會知道這些定律是怎樣出現的。只有在少數像我們這樣的一些宇宙中,智慧及生命才得以發展並能質疑:「為何宇宙是我們看到的這種樣子?」回答很簡單:「如果它不是這個樣子,我們就不會在這裏。」

既然冇(我)去感應時間 咁時間冇咩意義 世界有咩意義
我buy人擇原理多d
萬物不停演化流動
呢個前種過程係客觀事實
你叫唔叫佢時間,形唔形容呢個現象出黎
都阻唔到世界向前邁進嘅現象架

所以時間係一個概念去描述呢個現象
其實時間依個觀念都係人創造出黎嘅姐
因為時光,瞬間,剎那依啲太抽象
人類必須將依啲歸類成一種東西「時間」去理解,而有咗依樣可量性嘅存在,就搵到世界嘅規律例如地球圍繞太陽一圈要一年,或者我地將時間依樣嘢轉成係一個概念,令到好多嘢變成可以計算

Lucy

而人類進化既速度
唔排除可以做到

早排睇電視睇到個節目,講緊類似的話題,有人研究將意識upload上電腦,等第時有技術可以下載返落嚟令個人重新。
到底下載返落嚟仲係咪嗰個人依啲老生常談就唔講住。
入面有條友講咗第二個諗法我覺得幾有意思,佢話意識upload上電腦依件事係建立於人腦結構同電腦結構一樣的前提下,但電腦係咪真係複製到人腦呢?
電腦呢樣野其實本質上就係輸入指令同輸出結果,即係同嗰啲乜野研究話狗其實冇感情,只係喺你傷心時對你表現感到奇怪而走近你身邊差唔多,只有「外界刺激的接收」同「引發的行為」依兩樣野存款。
但係節目入面有個教授話佢觀察到生物腦入面的神經元就算身體冇行動都照樣會運動,即係唔係得接收刺激同行動,係有思考存在,而思考同有冇外界刺激同行動係完全冇關係,電腦係冇依回事,因為電腦只係「計算機」,就算你upload啲意識數據入機械人,佢充其量只係根據你生前的習慣性格,喺接收訊息時輸出你可能會做的反應,但就唔會有思考依樣野,因為佢冇生物本質的神經元。
我覺得呢個諗法幾有趣,以前從來冇諗過。
我算唔算離題?
因為時光,瞬間,剎那依啲太抽象
人類必須將依啲歸類成一種東西「時間」去理解,而有咗依樣可量性嘅存在,就搵到世界嘅規律例如地球圍繞太陽一圈要一年,或者我地將時間依樣嘢轉成係一個概念,令到好多嘢變成可以計算

咁如果人類唔存在
時間仲存唔存在?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞