因為中文2入唔到U係全世界最戇鳩既事

292 回覆
70 Like 43 Dislike
自己母語都讀唔掂寫唔掂
學咩人入u
利申中文試過2

乜攞2真係差到讀唔掂寫唔掂咩
自己中文過3就唔設身處地諗下點解咁多人屌中文on9
根本就係個新學制固意set高中文入大學既門檻
以前AL會唔會咁多人屌中文呀? 最多咪啲中化內容on99
咁點解dse多左咁多人屌中文?因為得一半人有3或以上
但入大學中文最少要有3 搞到好多中文麻麻既人入唔到大學

中化拎E同DSE 中文拎3既人數其實差唔多

戇鳩dse 禁多人屌中文係因為成班廢閪名校仔唔識中文瀨地硬
我呢啲村校仔英文都好撚廢呀
果陣考有冇出過一句聲
含撚喇係香港讀書同人講自己中文3都冇想入香港八大
作者諗乜關我乜事
我點知佢諗乜

成日自己唔識睇文就話人要估
浸過下中文都知從行文結構,用字遣詞都知作者咩感受喇
係連條問題都feel到呀
自己平時唔睇書浸吓中文底
淨係識臨中六補吓基爾獸就話中文戇鳩
大佬語文講浸淫架有撚skill 你學咩

仲要熟詞性
熟詞性解文言文會準好多

利申入左U之後有進修中文

我識一大班人連詞語褒貶都未分得清
成語又十個九個都唔識解
仲曬每月六舊水補歪歪
唉屌連最基本都未做好補黎把撚咩
中文攞2,數學phy5*入唔到u 之後一年剩係retake中文變3入三大。根本因為一個grade而抹殺一個人既才能係件超級on9既事

大學不嬲強調語文同數學
試想想你出版你 D Paper, 你唔識譯番做中文 Laymen 點會 buy?
講真見到樓主『因為中文2入唔到大學真係好贛鳩』就知樓主點看待中文呢科,就算2都唔出奇

中學教育係義務教育
DSE係檢視呢個義務教育既成效
唔係老奉教你實用技能

我唔係好覺dse英文科好有用
只係一科利用香港人唔熟悉外國語言而又要考既壓迫感去強迫自己學既科目
入面考既野上到大學出到社會都唔會用到
(我就唔信出到嚟社會會叫你寫一篇時事評論essay或者好似做reading咁答問題)

你用「將來有冇用」黎評一科應唔應該存在已經夠曬戇鳩
照佢咁講數學加減乘除打後係學黎把撚
但點解冇人屌
因為你地識呀嘛
有冇諗過數學part 1都要日操夜操先識既人?
根本屌中文戇鳩既人就因為自己中文廢
入得黎dse 考試就跟dse 規矩喇
自己考唔到就話人份卷戇鳩
做人咪撚禁契弟喇
我文言文好過白話好多。因為成日睇史書,有一年pastpaper仲要我睇過。dse文言既題目易過白話好多。

不過白話好麻煩,成日比老師話我overthinking。不過冇所謂,份卷5左。考完果日膽粗粗去對文言答題,岩曬咁濟。
講真見到樓主『因為中文2入唔到大學真係好贛鳩』就知樓主點看待中文呢科,就算2都唔出奇

中學教育係義務教育
DSE係檢視呢個義務教育既成效
唔係老奉教你實用技能

我唔係好覺dse英文科好有用
只係一科利用香港人唔熟悉外國語言而又要考既壓迫感去強迫自己學既科目
入面考既野上到大學出到社會都唔會用到
(我就唔信出到嚟社會會叫你寫一篇時事評論essay或者好似做reading咁答問題)

Paper 3好有用
同意樓主。
的確,DSE係靠應試技巧,但其實都要你個人有底先得。
你稍有少少底嘅,拎3其實根本唔難。
再加上佢年年出卷都係咁上下嘢,你肯操吓研究吓啲marking,保4上5點都有啦。
啲中文跛腳嘅人,根本就因為佢本身冇俾心機喺呢科,唔好死都要賴天賴地,又賴「考中文根本考運氣」。
明知自己中文唔好,又唔搵方法改進,拎咗個2返嚟仲覺得自己係理所當然
身邊見過太多人都係因為唔撚理中文而跛腳。
咁唔係話你攞5*廢 ,問題人地攞完5*之餘再加多條3

咁梗係收後者個學生啦

你咪試下攞5條5**,中文2,好似有大學破格收左
3322唔收
明明係min requirement
同意樓主。
再加上佢年年出卷都係咁上下嘢,你肯操吓研究吓啲marking,保4上5點都有啦。
啲中文跛腳嘅人,根本就因為佢本身冇俾心機喺呢科,唔好死都要賴天賴地,又賴「考中文根本考運氣」。
明知自己中文唔好,又唔搵方法改進,拎咗個2返嚟仲覺得自己係理所當然

相反台灣太強調中文搞到全民英文仆街

我又覺得冇問題。自己國家都唔重自己語言,咁呢個國家可以玩完。

英文呢d野可以由教育著手。
咁唔係話你攞5*廢 ,問題人地攞完5*之餘再加多條3

咁梗係收後者個學生啦

你咪試下攞5條5**,中文2,好似有大學破格收左

科大照收。

第二年果時咪有個師兄全部都係245**5*5*5,當時收到張紙果時冇咩大反應,仲同人講冇所謂,點知真係入左科大。
同意樓主。

相反台灣太強調中文搞到全民英文仆街

都係心態問題啫。
其實依家香港教育係中英都有著重,
不過我就真係唔明點解啲人對自己「英文好勁,中文好廢」呢種落差會覺得係好威威咁
就我個人,我係中文人,數學由細廢到大,之前數學老師仲話我「拎2都夠嘅」。
但我都係乖乖地溫數操數,最後有個4返嚟。
所以呢啲嘢就係心態問題。
啲人成日話中文溝通到咪得囉,DSE啲嘢根本冇用。我都可以話數學識加減乘除咪得囉,唔通我又由得數學拎1返嚟喇喎
數學訓練邏輯思考,咁中文都係訓練我地嘅理解思維同鑑賞能力啫,點解唔可以正面啲對待呢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞