因為中文2入唔到U係全世界最戇鳩既事

292 回覆
70 Like 43 Dislike
唔係賴地硬
而係我溫中文既方法就係操 操同埋操
你問我學過d咩 其實係冇
英文數學通識反而實際好多
因為一科咁虛無既炒左 就冇得入大學
咁唔係戇鳩咩 點解個課程唔做得實際d
起碼有番個standard
你同人講自己中文lv3 人地都估到係咩程度

我認同dse 中文卷係考唔到咩語文能力,但唔好否定文言文係冇用,有時一句文言文幾隻字但帶出黎嘅意景好深,好值得欣賞。
我今年中文reading 2 writing 3 overall 都4, 我都覺得中文on9但絕對唔會影響到值得入u 嘅人拎到3. 其實睇番report 年年中文拎3嘅人都接近一半,而大學入學率應該13~15%到,反映佢派grade 已經好鬆手。
衰左一次如其賴地硬怨天尤人,不如努力retake 入番u, 你都係考一科姐。一年溫一科連3都拎唔到你真係唔係讀u嘅材料

人地見鳩班名校仔中文3都冇
已經將個合格分較到好撚低
仲有人出黎話中文難我屌
我英文都差啲2呀唔見我話份英文卷戇鳩
利申 中文5* 英文3

係冇照實際能力考核嘅考試,唔係難
如果過為咗令你入到u而「鬆手」俾你有3,噉做考核咗嘅乜嘢?我又不見得拎2嘅人係實際能力上有乜嘢差過拎3嘅人
中文拎4 英文拎2

英文其中一個2左 其他3 overall 2
呢個先最戇鳩
唔明點解咁多人反樓主,歐美國家language requirement只係necessary condition,唔係用黎judge學生用

點解香港只重通才冇專才,我覺得好大原因係公開試太過注重中英文

好似英國AL咁,係唔使考英文。如果你大學要讀bio,可以只係考math, bio, chem

所以亞洲國家好少創新既事物輸出,根本思想模式都唔同

無限滑坡
我讀物理班同學中文未必勁
但都叫輕輕鬆鬆拎個三仔
中文門檻太高埋沒數理專才?
真係未見過有人中文二Retake跟住入到U好勁
香港理工科大把勁人啦
不過唔會係香港創新咁解
DSE影響其實好細
不過如果話中文二仔都入得U
我都認同
反正都係計分

正常中文 2 = CE E Grade
政府唔想太多人入 U 玩拉 curve 姐

門檻擺係邊都有人入唔到架啦
直接無門檻由得大學自己計weighting好過

我認同dse 中文卷係考唔到咩語文能力,但唔好否定文言文係冇用,有時一句文言文幾隻字但帶出黎嘅意景好深,好值得欣賞。
我今年中文reading 2 writing 3 overall 都4, 我都覺得中文on9但絕對唔會影響到值得入u 嘅人拎到3. 其實睇番report 年年中文拎3嘅人都接近一半,而大學入學率應該13~15%到,反映佢派grade 已經好鬆手。
衰左一次如其賴地硬怨天尤人,不如努力retake 入番u, 你都係考一科姐。一年溫一科連3都拎唔到你真係唔係讀u嘅材料

仲有人出黎話中文難我屌
利申 中文5* 英文3

如果過為咗令你入到u而「鬆手」俾你有3,噉做考核咗嘅乜嘢?我又不見得拎2嘅人係實際能力上有乜嘢差過拎3嘅人

係班名校仔日叫夜叫話中文難
考評局頂班傻閪唔順先調較合格門檻
我不嬲唔撚支持
屌我識一大班數學白癡,唔見考評局出易啲?
我果年驚英文2驚到日日刨scmp
唔見考評局可憐我
含撚喇呢度香港黎架
中文要你3有幾唔合理呀戇鳩

係班名校仔日叫夜叫話中文難
考評局頂班傻閪唔順先調較合格門檻
我不嬲唔撚支持
屌我識一大班數學白癡,唔見考評局出易啲?
我果年驚英文2驚到日日刨scmp
唔見考評局可憐我
含撚喇呢度香港黎架
中文要你3有幾唔合理呀戇鳩

SCMP

睇 National Geographic 同 The Economist 好過啦

我英文真係廢到瀨屎
深少少我真係逐隻字查禁制
因為中文2 入唔到U係全世界最戇鳩既事
Agger

所以做得出呢件事既樓主係最戇鳩既人
用例子答你
我中學係理科人
考dse無點操過中文 係由細到大有睇下書
最尾44453 overall 4
所以唔好賴地硬
識人當年中文2 而家hku + gpa過4 雖然係engine科
我敢講中文拎2,3,4 既人既中文能力根本就一樣 唔會有分別

仲有人出黎話中文難我屌
利申 中文5* 英文3

我有講過中文考核係on9,但絕對唔會令你拎唔到3, 睇番cutoff 中文5** 都係6成分,要拎3你所有卷岩3~4成,sba 做好d 已經足夠,3~4成分有幾難拎呀
一句講哂
係唔係中文冇3的人就冇資格入u
屌DSE同中文就係咁撚on9
睇多D書就一定捉到問題想要咩既呢
當年讀中中,連英文堂都係用中文上既 最後搏左個老命先3到
我知我廢 勿插
中文真係唔知考黎做乜撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞