因為中文2入唔到U係全世界最戇鳩既事

292 回覆
70 Like 43 Dislike
當年讀中中,連英文堂都係用中文上既 最後搏左個老命先3到
我知我廢 勿插

叫董建華食屎啦
以前全部中學都係用英文教 phy chem bio math

反而想接觸多d 英文 咁當時個英文就唔會讀得咁辛苦
同學中文2入oxbridge (3科5**)

叫董建華食屎啦
以前全部中學都係用英文教 phy chem bio math

反而想接觸多d 英文 咁當時個英文就唔會讀得咁辛苦

http://ept-xp.com

咁speaking 呢 覺得最難練係呢樣
其實你認真花下心思考中文
拎個3仔真係唔難
中文卷有路捉架
呢科最大個問題係太講運氣
第1年 23532
之後裸考5*555*4
根本好講運氣
好似英文同其他理科邊有可能咁樣
大佬呀樓主係講緊中文2入唔到U係全世界最戇鳩嘅事呀
你地睇下大學除左文科有邊啲科嘅highest weighting 有中文就知大學幾咁唔重視中文啦
咁因爲中文2左就入唔到U重唔係最戇鳩嘅事?
根本要3322就係想斬死大部分人俾少數部分人入U既政策嚟 但唔代表中文2嘅人唔值得受大學嘅教育 唔係既話科大都唔會破格收啲中文2其他科成績優異既學生啦
反而我覺得有啲人負負碌碌有3322入到U整體仲廢過其他中文2/英文2既人唔應該坐係度霸咗啲位
根本入到大學又係另一種學習模式嚟
所以大學收生應該跟之前個位巴打講著重計weighting最重嗰幾科就夠 唔應該拉埋中文嚟計 文科highest weighting有中文咪計中文囉
利申 中文2 係高清 degree打滾左好幾年嘅學生
自己中文過3就唔設身處地諗下點解咁多人屌中文on9
根本就係個新學制固意set高中文入大學既門檻
以前AL會唔會咁多人屌中文呀? 最多咪啲中化內容on99
咁點解dse多左咁多人屌中文?因為得一半人有3或以上
但入大學中文最少要有3 搞到好多中文麻麻既人入唔到大學
中文訓係到都碌到4啦,屌你老母搞物柒母語教學,搞到上u之後食曬屎
你地睇下大學除左文科有邊啲科嘅highest weighting 有中文就知大學幾咁唔重視中文啦
根本要3322就係想斬死大部分人俾少數部分人入U既政策嚟 但唔代表中文2嘅人唔值得受大學嘅教育 唔係既話科大都唔會破格收啲中文2其他科成績優異既學生啦
反而我覺得有啲人負負碌碌有3322入到U整體仲廢過其他中文2/英文2既人唔應該坐係度霸咗啲位
所以大學收生應該跟之前個位巴打講著重計weighting最重嗰幾科就夠 唔應該拉埋中文嚟計 文科highest weighting有中文咪計中文囉

間間大學狂玩 PTH 我手寫我口都唔知驚
到時唔去大陸交流無得畢業 tim 呀

咁喺考緊PTH同你寫字嘅速度喎
關DSE中文咩事呀?

唔認同英文2的人應該入u
因為讀寫講的水平唔足以應付大學的學習

唔認同英文2的人應該入u
因為讀寫講的水平唔足以應付大學的學習

呢點真喺我嘅錯 因為真係大學所有野都係英文對付
但重點係中文2左入唔到U真係好戇鳩

大學幾時唔重視中文 ,拎hku 黎講,local 有科必修中文course, non-local 要必修基礎中文,大學冇唔重視中文,只係大學覺得dse 中文卷太飄忽,所以好多weighting 都係1,但至少有參考作用。話大學幾咁唔重視中文真係得淡笑。
咩33222係斬死好多人簡直係笑話,而家33222 set 得好撚高咩?你拎33222睇下你入唔入到u 我頭先都講過,中文拎3都有一半人,你連一半人都超越唔到你仲講咩資格做top 15%嘅人?科大破格收人只係第一年dse 先發生,果陣dse 岩岩開始好多人中文肥左先有exception,而家一半人拎3,仲有考左幾年都有固定出卷形式,仲鬼有exception? 呢個例子根本唔valid
龜仔你真係搞笑 你講啲point一喺就唔多關DSE中文事 一喺就拉到台灣U個度
主題focus左係中文2同入唔到香港U喎
你中文真係好高分?
你咁講個個中文2嘅人可以全部過外國讀書添啦
你廢就認啦
中文2 就代表你個人本就有問題

成份中文
只係得閲讀卷on9
正正常常有溫書去考paper 2,3,4都有lv4啦

利申 閲讀1 overall 4

巴打我同你一樣
我就不嬲覺得中文同考中文不是掛鉤的
自己考DSE最驚都係中文
study leave專心淨係操考中文
就係為左保住隻三
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞