因為中文2入唔到U係全世界最戇鳩既事

292 回覆
70 Like 43 Dislike
中文3相反英文就5**
雖然我都覺中文2冇u入好on9 但其實某程度上都係自己攞黎我覺得 視乎你平時對嗰個範疇嘅野接觸得多唔多
我自己就係瘋狂睇英文書美劇英劇 真係一本中文書都唔掂唔睇所以搞到中文底差到不堪
嗰陣啲老師同私補都predict我2硬
最尾係死好命overall 3到碌入u

不過想off topic講句 dse中文令到我真係好撚憎見到啲中文野文學野

大學幾時唔重視中文 ,拎hku 黎講,local 有科必修中文course, non-local 要必修基礎中文,大學冇唔重視中文,只係大學覺得dse 中文卷太飄忽,所以好多weighting 都係1,但至少有參考作用。話大學幾咁唔重視中文真係得淡笑。
咩33222係斬死好多人簡直係笑話,而家33222 set 得好撚高咩?你拎33222睇下你入唔入到u 我頭先都講過,中文拎3都有一半人,你連一半人都超越唔到你仲講咩資格做top 15%嘅人?科大破格收人只係第一年dse 先發生,果陣dse 岩岩開始好多人中文肥左先有exception,而家一半人拎3,仲有考左幾年都有固定出卷形式,仲鬼有exception? 呢個例子根本唔valid

係有科必修中文course 但係就算你拎C計weighting計落GPA度喺咪真喺好影響先?
仲有 呢啲科你交齊功課 溫少少書都起碼都R到個C唔會肥佬
樓主講嘅正正就係DSE中文太飄忽搞到好多人應該入U既入唔到U
再加上大學嗰啲中文就算吧啦 啲prof都唔想你肥佬defer畢唔到業你做好少少交到野都唔會好似DSE咁F你啦

大學幾時唔重視中文 ,拎hku 黎講,local 有科必修中文course, non-local 要必修基礎中文,大學冇唔重視中文,只係大學覺得dse 中文卷太飄忽,所以好多weighting 都係1,但至少有參考作用。話大學幾咁唔重視中文真係得淡笑。
咩33222係斬死好多人簡直係笑話,而家33222 set 得好撚高咩?你拎33222睇下你入唔入到u 我頭先都講過,中文拎3都有一半人,你連一半人都超越唔到你仲講咩資格做top 15%嘅人?科大破格收人只係第一年dse 先發生,果陣dse 岩岩開始好多人中文肥左先有exception,而家一半人拎3,仲有考左幾年都有固定出卷形式,仲鬼有exception? 呢個例子根本唔valid

係有科必修中文course 但係就算你拎C計weighting計落GPA度喺咪真喺好影響先?
樓主講嘅正正就係DSE中文太飄忽搞到好多人應該入U既入唔到U
再加上大學嗰啲中文就算吧啦 啲prof都唔想你肥佬defer畢唔到業你做好少少交到野都唔會好似DSE咁F你啦

你呢番說話同樣應用到落dse 中文到,中文有20% 係sba ,啲老師都唔想你肥佬retake入唔到u你做好少少交到野都唔會比低分你啦,仲有 呢啲科你做下pp溫下format溫少少書都起碼都R到個3唔會肥佬,dse 拎3 連一半分都唔洗拎,你拎30%~40%到就有3, eaa都唔想你肥佬考生賴地硬你做好少少交到野都唔會f 你la,dse 中文拎3估一半人呀
大半份照copy 你上面d 說話

你呢番說話同樣應用到落dse 中文到,中文有20% 係sba ,啲老師都唔想你肥佬retake入唔到u你做好少少交到野都唔會比低分你啦,仲有 呢啲科你做下pp溫下format溫少少書都起碼都R到個3唔會肥佬,dse 拎3 連一半分都唔洗拎,你拎30%~40%到就有3, eaa都唔想你肥佬考生賴地硬你做好少少交到野都唔會f 你la,dse 中文拎3估一半人呀

乜sba唔係老師比完分再由考評局抽樣評分再拉curve咩

唔係架,有好多勁文科仔真係數盲黎,真係唔可以用一科黎否定人地係其他領域既才能

最搞笑在於佢中文3。說話2。佢唔憤氣考多次,升左上4。但說話都係2。

文科人黎講佢都算恥辱。

佢係咪考果陣太咄咄逼人,俾人當壟斷

佢第2年考串到個名校妹自己都亂曬point。

唔係架,有好多勁文科仔真係數盲黎,真係唔可以用一科黎否定人地係其他領域既才能

最搞笑在於佢中文3。說話2。佢唔憤氣考多次,升左上4。但說話都係2。

文科人黎講佢都算恥辱。

He has problems with collaboration.
He will suffer in doing group projects.

Group project幾nice 既。
綜合1咗
Overall 3
中文閱讀卷你唔係要知個作者諗乜 你係要知定評分標準個條友到底係到諗緊乜鳩 真係好撚戇鳩
做閱讀past paper
2013 5*
2014 1
2015 2
2016 2
咩意思?
中文係垃圾語言!!應該廢除保持香港國際化大都會純潔
其實閱讀卷都算幾易 無閱讀卷我都可能讀左asso
同埋都算易操 唔使花好多時間溫
不過可能都講少少logic

閱讀5** overall 4
得罪講句,中文3係一定可以操返黎
中文連3都拎唔到,唔好怪個試,問問自己放幾多時間係中文
中英無3 其實溝通都有問題

讀咩大學

你用文言文溝通架咩?

咁撚on9嘅野你都講得出
學校師兄第一屆DSE 五個5** 一個5* 但係中文2

利申:中文都係2 ASSO上翻U

講真冇3喺能力問題
中文2左最後入唔到u
個hd又讀得差
hd讀唔好升唔到我唔賴地硬啦
但係出到黎做野又唔覺得中文好有用
書信個d全部都係英文
真係要開會或者要面對面講少少或者係講無聊野野先會用到中文
抵啦
中文都可以2 就收皮啦
屌你老母讀咁多年書都無曬氣 母語都可以學唔好
自己母語都讀唔掂寫唔掂
學咩人入u
利申中文試過2
作者諗乜關我乜事
我點知佢諗乜

成日自己唔識睇文就話人要估
浸過下中文都知從行文結構,用字遣詞都知作者咩感受喇
係連條問題都feel到呀
自己平時唔睇書浸吓中文底
淨係識臨中六補吓基爾獸就話中文戇鳩
大佬語文講浸淫架有撚skill 你學咩
做閱讀past paper
2013 5*
2014 1
2015 2
2016 2
咩意思?

戇鳩我英文閱讀做機械人夠好撚高分
做秦始皇夠瀨曬屎
咁英文閱讀撚唔撚取消
識人當年中文2 而家hku + gpa過4 雖然係engine科
我敢講中文拎2,3,4 既人既中文能力根本就一樣 唔會有分別

係咪我理解能力有問題
完全睇唔明兩者有咩關係

我識有人英文2
而加中文補習名師年賺百萬
我敢講英文234既人英文能力根本一樣 唔會有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞