因為中文2入唔到U係全世界最戇鳩既事

292 回覆
70 Like 43 Dislike
回應下話我唔擺時間落中文既巴打先
我的確擺係中文既時間係比其他科少既
但係平時上堂操pp果d都做足
分數就一般 band1中學既average
但出黎係21442
所以先出post話中文2入唔到U係戇鳩
同埋普通學生既中文成績太飄忽
姐係lv 234呢d真係抽獎咁抽

你唔温去抽多次睇下有無4
不過我肯定4果班人抽多十次都唔會2

4尾同2頭個cutoff只係差5%

any evidence?

小卒有得睇

4尾同2頭個cutoff只係差5%

any evidence?

小卒有得睇

樓主你都識講溫中文既時間少過其他科,明知自己唔勁,都唔放多D時間落中文科,咁邊個幫到你?
我數底差,咁我想考好數,咪不斷操數囉,道理就係咁簡單。
自己又唔放時間,考得唔好就賴鳩個exam

btw中文科真正伏既其實得reading,不過其實reading都有得練。而且白話文就話十九姐,識玩既一定係操文言文。
但出黎係21442

點解你可以肯定4果班人抽十次都唔會2?
雖則中文科on9 但係攞2真係好難
負碌拎到個3就好似老屎忽咁 咁講埋啲咩正正常常拎到3既說話
年中大把人retake裸考可以4跌2 又可以3升5 你估英文會唔會咁
負碌拎到個3就好似老屎忽咁 咁講埋啲咩正正常常拎到3既說話
年中大把人retake裸考可以4跌2 又可以3升5 你估英文會唔會咁

屌咩邏輯,你都識話裸考啦,你唔撚溫書溫pp 裸考完衰左就話其他科會唔會咁,中文係母語,你裸考都有底係到,所以落差咪睇你好唔好彩。但根本你有溫下書就唔會拎唔到3,自己裸考中文又要屌尻中文真係賴地硬最佳例子
DSE中文比分都算正常, 作文唔係冒險擦邊離題, 閱讀肯睇多啲文學野同文化野, 搞掂長題目中到 key points 都執到唔少分

反而大學個科必take嘅中文先係真正on9
考改下語病, 識唔識簡體字, 真係識做都可以爛grade

利申: DSE 5*, 大學個科C+
留名
寫作都 on99
變左背例子既八股文
中文拎4 英文拎2

英文其中一個2左 其他3 overall 2
呢個先最戇鳩

英文條 curve 都幾高下
看來你底差

但我冇諗過其中一個2左 其他3 overall會2
我收到sad左
咁樣先絕望
「死亡之卷」連作者都考起 難為學子

文憑試中國語文科被稱為「死亡之卷」,前日考畢的閱讀理解卷,題目包括要考生理解作者的語調是輕鬆或無奈,考生呻「難答」,連文章的作者也答不上。難怪被網民揶揄,作者也沒肯定答案,考生又從何理解呢?

今屆的閱讀理解試卷,以本港作家黃國彬的《說誓》和台灣作家張曉風的《我交給你們一個孩子》為考材。理解文字背後意思是一回事,但其中有些問題,卻針對文章部分句子的語調及節奏,例如要判斷「前句平穩,後句輕快」抑或「前句平穩,後句緩慢」等。

不少考生在網上分享「考後感」,指果然不負「死亡之卷」之名,如何從文字判斷語調輕快,實在不易「理解」,而最諷刺是,連作者也答不上。

誰能給答案?考法惹爭議

有媒體找來文章作者答題,張曉風便指頗難回答,因為這是一種情感,不一定放在節奏裏,每個人都可以有自己的理解。至於另一文章的作者黃國彬,被問及試題中作者是使用「聯想」、「呼應」、「層遞」或「對比」哪一寫作手法,他指自己寫作時,根本沒考慮寫作手法,可能所有手法也用上。有網民便指,若連作者都答不出,當局答案準則何來?「邊個知真正答案?考評局囉!」

對於中文試卷的理解題,內地作家韓寒也曾撰文表示「難理解」,他曾經收到一份以他的作品為考材的內地學校閱讀理解試卷,當中有8條選擇題,自己只做對了3條,最荒謬的是,在一條詢問作者想要表達甚麼意思的問題上,他自己也答錯了。他批評,為何要把別人文章的一字一句加以拆解,強行加上看法,若然學生提出不一樣的觀點時,便是錯?

事實上,公開試是否就能反映學生的能力也有爭議,例如09年時,作家陶傑試做通識題目,有2個老師給他不合格,引起公眾譁然。既然才子、作家也未必能答得好,本港學生不妨以此安慰自己,答不中也別太氣餒,不若收拾心情考好其他科目。
http://paper.hket.com/article/96802/%E3%80%8C%E6%AD%BB%E4%BA%A1%E4%B9%8B%E5%8D%B7%E3%80%8D%E9%80%A3%E4%BD%9C%E8%80%85%E9%83%BD%E8%80%83%E8%B5%B7%20%E9%9B%A3%E7%82%BA%E5%AD%B8%E5%AD%90
作者都唔識答 想知各位中文大師點睇
留名
DSE中文比分都算正常, 作文唔係冒險擦邊離題, 閱讀肯睇多啲文學野同文化野, 搞掂長題目中到 key points 都執到唔少分

反而大學個科必take嘅中文先係真正on9
考改下語病, 識唔識簡體字, 真係識做都可以爛grade

利申: DSE 5*, 大學個科C+

我大學果個冇溫都b。因為冇得溫。
寫作都 on99
變左背例子既八股文

背例子係所謂名師搞出黎。但本身唔識歷史又冇留意時事。作第二題會死人。

因為拎2果個都成篇文有十幾個例子。人人都咁,一係唔好作。
「死亡之卷」連作者都考起 難為學子

文憑試中國語文科被稱為「死亡之卷」,前日考畢的閱讀理解卷,題目包括要考生理解作者的語調是輕鬆或無奈,考生呻「難答」,連文章的作者也答不上。難怪被網民揶揄,作者也沒肯定答案,考生又從何理解呢?

今屆的閱讀理解試卷,以本港作家黃國彬的《說誓》和台灣作家張曉風的《我交給你們一個孩子》為考材。理解文字背後意思是一回事,但其中有些問題,卻針對文章部分句子的語調及節奏,例如要判斷「前句平穩,後句輕快」抑或「前句平穩,後句緩慢」等。

不少考生在網上分享「考後感」,指果然不負「死亡之卷」之名,如何從文字判斷語調輕快,實在不易「理解」,而最諷刺是,連作者也答不上。

誰能給答案?考法惹爭議

有媒體找來文章作者答題,張曉風便指頗難回答,因為這是一種情感,不一定放在節奏裏,每個人都可以有自己的理解。至於另一文章的作者黃國彬,被問及試題中作者是使用「聯想」、「呼應」、「層遞」或「對比」哪一寫作手法,他指自己寫作時,根本沒考慮寫作手法,可能所有手法也用上。有網民便指,若連作者都答不出,當局答案準則何來?「邊個知真正答案?考評局囉!」

對於中文試卷的理解題,內地作家韓寒也曾撰文表示「難理解」,他曾經收到一份以他的作品為考材的內地學校閱讀理解試卷,當中有8條選擇題,自己只做對了3條,最荒謬的是,在一條詢問作者想要表達甚麼意思的問題上,他自己也答錯了。他批評,為何要把別人文章的一字一句加以拆解,強行加上看法,若然學生提出不一樣的觀點時,便是錯?

事實上,公開試是否就能反映學生的能力也有爭議,例如09年時,作家陶傑試做通識題目,有2個老師給他不合格,引起公眾譁然。既然才子、作家也未必能答得好,本港學生不妨以此安慰自己,答不中也別太氣餒,不若收拾心情考好其他科目。
http://paper.hket.com/article/96802/%E3%80%8C%E6%AD%BB%E4%BA%A1%E4%B9%8B%E5%8D%B7%E3%80%8D%E9%80%A3%E4%BD%9C%E8%80%85%E9%83%BD%E8%80%83%E8%B5%B7%20%E9%9B%A3%E7%82%BA%E5%AD%B8%E5%AD%90
作者都唔識答 想知各位中文大師點睇

上面有個講話,係出題果班人用語文理論去推敲出題。但一定有位同作者自身的諗法會有衝突。

因為你係考試唔係去閱讀,閱讀,你過幾年再睇金庸小說會有另一體會,但考試,考十世都係果個答案。

要高分,就要靠操卷班考官捉到路,多睇書只係可以增加語感,但對考試的幫助唔大。

事實上,中文教育各師各法,考評局班出題佬又自有一套方法。中文老師去考都未必拎到5以上。
但出黎係21442

點解你可以肯定4果班人抽十次都唔會2?

好似每年都有案例中文降grade。

有fd中文4跌3。第一年唔溫,第二年有
係英文出事先on9

on9. 英文出事上u真係大撚獲

我想講,英文2同3的英文能力係差唔多。

讀過大學就會明,英文3既上到u都係好惡頂。
好多垃圾賴地硬
好多垃圾賴地硬

你老母比狗屌呀

垃圾冇3嬲嬲豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞