因為中文2入唔到U係全世界最戇鳩既事

292 回覆
70 Like 43 Dislike
你廢就認啦
中文2 就代表你個人本就有問題

成份中文
只係得閲讀卷on9
正正常常有溫書去考paper 2,3,4都有lv4啦

利申 閲讀1 overall 4

你廢就認啦
中文2 就代表你個人本就有問題

成份中文
只係得寫作卷on9
正正常常有溫書去考paper 1,3,4都有lv4啦

利申 寫作1 overall 4
中文頂盡尾二廢
通識先係最廢
不過無乜人炒所以無人屌
通識訓練到班學生個思維戇鳩鳩
university is mk
唔明點解咁多人反樓主,歐美國家language requirement只係necessary condition,唔係用黎judge學生用

點解香港只重通才冇專才,我覺得好大原因係公開試太過注重中英文

好似英國AL咁,係唔使考英文。如果你大學要讀bio,可以只係考math, bio, chem
Reading卷真係on9 當年到考前嗰日都仲係好垃圾 正路拎2 最後4左
中文頂盡尾二廢
通識先係最廢
不過無乜人炒所以無人屌

其實我覺得通識係唔應該考筆試
應該用口試/research
筆試太受文法/用字影響
都反映唔到一個學生有幾了解時事
中文頂盡尾二廢
通識先係最廢
不過無乜人炒所以無人屌

筆試太受文法/用字影響

變左鬥快寫字
唔明點解咁多人反樓主,歐美國家language requirement只係necessary condition,唔係用黎judge學生用

點解香港只重通才冇專才,我覺得好大原因係公開試太過注重中英文

好似英國AL咁,係唔使考英文。如果你大學要讀bio,可以只係考math, bio, chem

所以亞洲國家好少創新既事物輸出,根本思想模式都唔同

都唔係,只不過叻果d過晒外國
中文頂盡尾二廢
通識先係最廢
不過無乜人炒所以無人屌

筆試太受文法/用字影響

變左鬥快寫字

中文作文同綜合都係差唔多
中英無3 其實溝通都有問題

讀咩大學

你用文言文溝通架咩?

可唔可以唔好將文言文放到咁大
文言文都係講緊閱讀卷嘅其中一part
佔到成個中文科幾多%
就當你真係完全唔識文言文淨係識白話文
你白話文做啱晒都起碼攞到5
所以唔會係因為你唔識文言文而令到你中文低過3
而係你整體中文能力唔好先會中文低分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞