因為中文2入唔到U係全世界最戇鳩既事

292 回覆
70 Like 43 Dislike
4年入面得兩個course係用中文
仲要同dse完全冇關係
利申:戇鳩過1次

你其他科勁既可以去英國留學㗎喎,政府重會資助你tim
4年入面得兩個course係用中文
仲要同dse完全冇關係
利申:戇鳩過1次

你其他科勁既可以去英國留學㗎喎,政府重會資助你tim

英國GCE 派 grade 多, 香港考生未必夠 fight

IB
Dse直入又得

龜仔

唔係中化肥佬我都無機會和動力接觸更多中文
反而中化負碌吹水卷拎A但無語文底的畢業成日俾人炒

總之, 要社交好, 真係要係中文下重功夫

我承認中文好睇書多既人會有深度d,但同時我都識好多人中文公開試唔好,不過有幽默感又歡樂,一樣好受人歡迎。根本同社交無關

你承認啲人有深度啲唔係
咁中文2左但英文5**左係咪代表英文唔需要有理解能力同表達能力?

龜仔

唔係中化肥佬我都無機會和動力接觸更多中文
反而中化負碌吹水卷拎A但無語文底的畢業成日俾人炒

總之, 要社交好, 真係要係中文下重功夫

我承認中文好睇書多既人會有深度d,但同時我都識好多人中文公開試唔好,不過有幽默感又歡樂,一樣好受人歡迎。根本同社交無關

你承認啲人有深度啲唔係

正正講左幫到佢地社交,然後又話完全冇關你係咪想講中文好會係社交有優勢但非必要呀
咁中文2左但英文5**左係咪代表英文唔需要有理解能力同表達能力?

冇得咁比既。。。

唔明你邏輯係邊

你承認啲人有深度啲唔係

正正講左幫到佢地社交,然後又話完全冇關你係咪想講中文好會係社交有優勢但非必要呀

有無深度同識唔識社交係兩回事喎
中文閱讀理解/說話/聆聽對我黎講好易 ,

但一要寫就仆哂街

考過2次 上面都分別拎5*/5** 5*/5* 4/5

係作文同綜合2次都2.......

Me too
作文2........其實原因多數係咩

離題
中文玩審題

我閱讀5**綜合5*但作文得2
數學拎2入到u仲on9 la

你地都未見過3425*5**5*中西史。

條友講野有文有路。仲係大學玩辯論
唔覺
中文攞三好易

雖然我都係讀理科
但係大學讀中文果陣都好開心
唔係賴地硬
而係我溫中文既方法就係操 操同埋操
你問我學過d咩 其實係冇
英文數學通識反而實際好多
因為一科咁虛無既炒左 就冇得入大學
咁唔係戇鳩咩 點解個課程唔做得實際d
起碼有番個standard
你同人講自己中文lv3 人地都估到係咩程度

唔明你邏輯係邊

因為樓上有人話中文係考表達能力
閱讀係考理解能力
咁我諗如果2左的話即係表達能力同理解能力有問題
如果英文又5**到 即係英文唔需要表達能力同理解能力

其實我都唔明點解我理解的野同考評局理解的野唔同 我就係有問題
只係大家有唔同的理解 點會有高低之分
之前聽d中文老師講考中文唔應該考呢d野
反而應該考句式 文法
因為就算考到5**都會寫好多病句出黎

唔係架,有好多勁文科仔真係數盲黎,真係唔可以用一科黎否定人地係其他領域既才能

最搞笑在於佢中文3。說話2。佢唔憤氣考多次,升左上4。但說話都係2。

文科人黎講佢都算恥辱。

唔係架,有好多勁文科仔真係數盲黎,真係唔可以用一科黎否定人地係其他領域既才能

一個學生只係讀6/7科,但有成4科係必修,其實都幾on9

其實以前AL文科根本唔會考數
係而家dse先入大學要個個讀數
所以冇得話on9既
除非攞2都夠膽讀engine架姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞