因為中文2入唔到U係全世界最戇鳩既事

292 回覆
70 Like 43 Dislike
中英無3 其實溝通都有問題

讀咩大學

你用文言文溝通架咩?
其實中英考speaking as a group咁真係好柒

個氣氛好on9
你廢就認啦
中文2 就代表你個人本就有問題

成份中文
只係得閲讀卷on9
正正常常有溫書去考paper 2,3,4都有lv4啦

利申 閲讀1 overall 4

你識揣摩同理解文意,出題者思維,其實好易
而呢樣係溝通應有技能

反而綜合唔知做咩撚

利申:考過兩次閱讀都5** 但都死綜合,最後都補唔到5**,可能將來得閒會考多次

自己望下 TOEFL Integrated Writing 點考法就知綜合做咩

reading得1不如死咗佢啦
reading 5
毒撚唔敢講野oral 2
中文閱讀理解/說話/聆聽對我黎講好易 ,

但一要寫就仆哂街

考過2次 上面都分別拎5*/5** 5*/5* 4/5

係作文同綜合2次都2.......

但一要寫就仆哂街

係字詞問題 語法問題 定組織意思出現問題
要yp諗

但一要寫就仆哂街

BTW , 唔係哂命 , 但上面講易果3份
放係上面既溫習時間係0 , 假如唔計堂上老師叫成班做果D練習

個人覺得細個有無閱讀習慣影響比較大 (卷1)
中文攞2,數學phy5*入唔到u 之後一年剩係retake中文變3入三大。根本因為一個grade而抹殺一個人既才能係件超級on9既事

唔好話咩表達理解力不足,讀到最後一年大學從來唔學自己理解表達有問題,完全應付到生活同學習需要

入到大學已經對你基絀作出肯定
中文攞2,數學phy5*入唔到u 之後一年剩係retake中文變3入三大。根本因為一個grade而抹殺一個人既才能係件超級on9既事

大學不嬲強調語文同數學
試想想你出版你 D Paper, 你唔識譯番做中文 Laymen 點會 buy?

乜要譯做中文㗎?

但一要寫就仆哂街

BTW , 唔係哂命 , 但上面講易果3份
放係上面既溫習時間係0 , 假如唔計堂上老師叫成班做果D練習

個人覺得細個有無閱讀習慣影響比較大 (卷1)

睇書多 自然地訓練理解語文個邏輯
所以先有語感黎樣野
因為你無清晰既邏輯 但你無意中練出來
中英無3 其實溝通都有問題

讀咩大學

你用文言文溝通架咩?

無文言先邊有白話?
同埋廣東話D精髓都係文言度

龜仔

但一要寫就仆哂街

Me too
作文2........其實原因多數係咩
年經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞