因為中文2入唔到U係全世界最戇鳩既事

292 回覆
70 Like 43 Dislike
香港係中國一部份嘅同時又係知名國際都市,好多學生嘅中英文都搞到兩頭唔到岸,好啲嘅就其中一樣叻,甚少兩樣都叻

你地都未見過3425*5**5*中西史。

條友講野有文有路。仲係大學玩辯論

唔係架,有好多勁文科仔真係數盲黎,真係唔可以用一科黎否定人地係其他領域既才能

其實以前AL文科根本唔會考數
係而家dse先入大學要個個讀數
所以冇得話on9既
除非攞2都夠膽讀engine架姐

老老實實你唔係大學讀理科數學真係冇乜地方可以用 不過都叫做訓練到解難能力嘅
行申:數盲文科仔
垃圾 中文2
利申 中文2所以入唔到u
唔係賴地硬
而係我溫中文既方法就係操 操同埋操
你問我學過d咩 其實係冇
英文數學通識反而實際好多
因為一科咁虛無既炒左 就冇得入大學
咁唔係戇鳩咩 點解個課程唔做得實際d
起碼有番個standard
你同人講自己中文lv3 人地都估到係咩程度

我認同dse 中文卷係考唔到咩語文能力,但唔好否定文言文係冇用,有時一句文言文幾隻字但帶出黎嘅意景好深,好值得欣賞。
我今年中文reading 2 writing 3 overall 都4, 我都覺得中文on9但絕對唔會影響到值得入u 嘅人拎到3. 其實睇番report 年年中文拎3嘅人都接近一半,而大學入學率應該13~15%到,反映佢派grade 已經好鬆手。
衰左一次如其賴地硬怨天尤人,不如努力retake 入番u, 你都係考一科姐。一年溫一科連3都拎唔到你真係唔係讀u嘅材料

你用文言文溝通架咩?

可唔可以唔好將文言文放到咁大
文言文都係講緊閱讀卷嘅其中一part
佔到成個中文科幾多%
就當你真係完全唔識文言文淨係識白話文
你白話文做啱晒都起碼攞到5
所以唔會係因為你唔識文言文而令到你中文低過3
而係你整體中文能力唔好先會中文低分

以前讀本問答時代32先篇範文文言佔一半
你話呢?

我話而家好似討論緊dse年代
唔係賴地硬

我認同dse 中文卷係考唔到咩語文能力,但唔好否定文言文係冇用,有時一句文言文幾隻字但帶出黎嘅意景好深,好值得欣賞。
我今年中文reading 2 writing 3 overall 都4, 我都覺得中文on9但絕對唔會影響到值得入u 嘅人拎到3. 其實睇番report 年年中文拎3嘅人都接近一半,而大學入學率應該13~15%到,反映佢派grade 已經好鬆手。
衰左一次如其賴地硬怨天尤人,不如努力retake 入番u, 你都係考一科姐。一年溫一科連3都拎唔到你真係唔係讀u嘅材料

要人為左科中文浪費一年時間入u
你廢就認啦
中文2 就代表你個人本就有問題

成份中文
只係得閲讀卷on9
正正常常有溫書去考paper 2,3,4都有lv4啦

利申 閲讀1 overall 4

閱讀卷唔on9,係你廢
唔見我英文差話份paper 1 on9
入得dse 就要跟dse 規矩玩架喇
唔識就話人地卷on9
咪撚禁loser 喇做人
樓豬讀緊U咩?
點睇中文2 英文5* ielts 8 讀geology first hon?
唔明點解咁多人反樓主,歐美國家language requirement只係necessary condition,唔係用黎judge學生用

點解香港只重通才冇專才,我覺得好大原因係公開試太過注重中英文

好似英國AL咁,係唔使考英文。如果你大學要讀bio,可以只係考math, bio, chem

所以亞洲國家好少創新既事物輸出,根本思想模式都唔同

無限滑坡
我讀物理班同學中文未必勁
但都叫輕輕鬆鬆拎個三仔
中文門檻太高埋沒數理專才?
真係未見過有人中文二Retake跟住入到U好勁
香港理工科大把勁人啦
不過唔會係香港創新咁解
DSE影響其實好細
不過如果話中文二仔都入得U
我都認同
反正都係計分
作文uncl 左
Overall 3
Best5 27好好彩咁入到U
但其實自問中文水平唔比d 5* 人差
好多同學中文5 5* 既文學修養唔係真係好好
又唔識草菅人命 又唔識罊竹難書
個心up up 地
當年中文考好d就可能入到再好d既科
唔係賴地硬

人地見鳩班名校仔中文3都冇
已經將個合格分較到好撚低
仲有人出黎話中文難我屌
我英文都差啲2呀唔見我話份英文卷戇鳩
利申 中文5* 英文3
中文拎4 英文拎2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞