你最想一間公司比咩員工福利你?

497 回覆
1361 Like 15 Dislike
射波就係唔想返工hea一日
無追post , 但第一個post 無提過基本的15日al , 全保medical 呢d 野
零食津貼
彈性上班 or work at home
花樽同事
舒服廁所方便柯屎
私隱座位
15日係基本!?
15日唔係基本? 唔好同我講跟奴供處7日

仲有5days work 都係基本野
巴打你學歷高
可能你一搵啲工都係15日起跳....
但我真係唔覺得15日係基本囉
請唔請人 大好青年 一事無成
巴打做邊行 請唔請人 最多請你叫雞
個人覺得
彈性工時/4-day work
有其中一樣都已經舒服好多

彈性工時可以係限住一日返夠某個鐘數
唔限幾點至幾點
有啲有細佬嘅7-15又得
唔想咁早起身嘅返10-18又得
如果想員工點都早上返嘅
咪最多限住返工時間係幾點幾點前

4-day work返兩日放一日再返兩日放兩日咁
其實已經夠 (個人覺得咁樣有啲似返part time )

其實公司只要比多小小自由/彈性
啲員工自然唔會諗點射波/點玩公司政策

另外有lunch allowance
Bonus 個啲都幾吸引
公司內部唔駛搞任何野
乜柒公司旅行生日派對果d全部同我收皮
最緊要5天工作0 ot準時收工, 年尾有錢分
一個月無條件射一日波
14日係勞工處要求嘅頂, 一入職有15日其實就唔過份, 不過係咪好似政府工咁可以每年加一日咁疊到老屎忽幾十日假就唔係蚊型公司做得到
個人覺得
彈性工時/4-day work
有其中一樣都已經舒服好多

彈性工時可以係限住一日返夠某個鐘數
唔限幾點至幾點
有啲要湊細路嘅7-15又得
唔想咁早起身嘅返10-18又得
如果想員工點都早上返嘅
咪最多限住返工時間係幾點幾點前

4-day work返兩日放一日再返兩日放兩日咁
其實已經夠 (個人覺得咁樣有啲似返part time )

其實公司只要比多小小自由/彈性
啲員工自然唔會諗點射波/點玩公司政策

另外有lunch allowance
Bonus 個啲都幾吸引
以前番過間start up做part time,公司加埋三個腦細十個人左右
彈性番工準時放工,隨便放飯,零食野飲任飲(仲有啤酒,間唔中有垃圾紅酒,痴線
番工時間可以玩手機睇youtube唔理
請病假whatsapp通知就得
不過人工低到仆街,請埋晒啲ive毒撚
啲人番工hea到仆街
但本身冇乜野做好得閒所以間公司仲運作到
啲ive毒撚仲做得好開心話呢間公司好正
應該係1日唔駛醫生紙
2日或再多就要

醫生紙可以Claim錢
可以平價睇network
正路你公司買既medical係有
比人妻追撚含
其實唔係福利越多越好
規矩亦唔係越少越好
如果無晒規矩又好多福利只會養肥一班廢人
當然基本福利一定要有
人係好大惰性嘅你睇小姓奴就知

最緊要令到員工知道福利同責任係對等嘅
好似我咁我係OT時薪比底薪時薪多好多好多
OT時間係由我自己決定
所以換句話講我越努力就越多Bonus
假如果有需要自己請多一兩日無問題
但係如果公司真係忙起上嚟有時假期打個電話嚟問嘢都咪托手踭
放工時間可以自由啲
掉返轉嗰排忙唔該成班幫我OT下救亡
總之一分努力換嚟兩分福利最好

規矩一定要定好
不過唔捉咁緊就得
即係如果返工時間定咗9-6
遲返早退唔係太離譜都唔會出聲
但都唔好過咗Lunch Time先現身
離譜都就唔好一嚟就屌
同佢傾返每日都有固定工作量要解決
返嚟時間太少就係其他同事幫你孭
要釐定最基本嘅嘢
例如每日要清走幾多嘢同每人負責嘅工作範圍之類
總之唔可以無晒底線員工想點就點
私人靚女秘書任屌
我想5天工作
彈性上班時間好撚重要,其他都可有可無了
講開唔駛一定要一年放哂啲大假,呢樣都好重要
尤其是大假唔多既(好似我咁,得十日),可以帶落下一年放係正好多

如果怕個同事放得太耐,咁咪Set個「帶假上限」五至十日咁上下
同埋淨係可以帶落下一年,如果下一年放唔哂就俾錢
除左公司醫療 每年每人有一萬蚊比你claim個人保險/驗身/換眼鏡/健身

利伸 宜家公司有
OT 多唔係代表你努力, 係代表你廢 做野無效率.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞