你最想一間公司比咩員工福利你?

497 回覆
1361 Like 15 Dislike
真心真係假期,
咁蚊型公司肯定難啲留人架喇,
員工唔通係度博升職咩,
但真係你個公司比到彈性放假,
方便同事照顧到屋企人呀陪下女呀
咁會好好多囉
其實好睇人
做過細公司 個老闆諗D野初初係幾好
但有部份老屎忽員工唔鐘意 每次搞到明明個idea幾好既就比佢地放負放到變左質
係香港返工最晒時間係搭車同扮工
如果可以就每日做晒野就走, 但一定要聽電話
返工時間就如果朝早有會開咪早D返齊黎囉
同埋可以remote做就remote做
以前我心態係晒時間返工放搭車 如果可以remote做我用埋個D時間做仲好啦
或者可以夾清楚每個星期有邊1,2日一定要大家係公司見面咁
另外一係犯賤, 所以要做到大家個task list係堅做 清楚唔同既workload係點去分配返返工時間就會好D
細公司5 days好難喎
仲請唔請人

唔使醫生紙請病假, 唔可以連續2日或以上, 但要扣病假
AL每年14日都夠哂做
醫療果啲就睇下保險公司乜野OFFER同埋自己BUDGET
生日假, 侍產假果啲可以有
唔強制OT已經係好公司
WORK LIFE BALANCE果啲有時要好多成本, 初頭唔使俾咁多
之後加好過事後減褔利

初頭公司要建立好嘅文化
好似我公司咁, 唔使返放工打卡, 但都冇人遲過半個鐘, 通常遲10分鐘到
放工都冇人早走
公司文化決定左好多潛規則, 唔使下下講出嚟咁尷尬
所以好嘅管理層係好重要, 因為可以傳達到公司文化

利申: 讀緊TOPUP廢J
樓主係好老細, 但都要小心太寬鬆唔好
APPLE啊GOOGLE果啲WORK LIFE BALANCE係人地有足夠資金
唔使勉強要跟
請唔請人?
有錢不如加兩個Bonus
一個conditional bonus  白紙黑字寫明達到某啲條件就一定有
而且金額要可觀 但得幾舊水至千零蚊就免了

雙糧都免了 直接除番12個月每月加上去好過

如果為左留人 可以考慮埋分層bonus, 分幾年比
例如今年出10萬bonus, 今年可以拎得2萬,下年拎3萬,第3年可以拎5萬
咁下年原理一樣 再出大bonus但分3年先拎得晒

home office (有合理需要時), 每兩星期可以有半日time off
彈性上班 返番足咁多鐘就Ok
同埋食lunch 有兩個鐘 一個鐘吃 一個鐘訓
hey 老細
大假一年要有18日, SL 唔使醫生紙 (上限8日), 要醫生紙就上限24日.....
同埋有事請假/遲返公司就用補鐘代替, 如果上班時間內出去請事假幾個鐘, 唔超過2個鐘內返回公司, 可以銷假, 唔使扣半日AL.....

遲到30 min 或以上扣勤工獎.
2個月內無請過任何SL , 獎勵800-1500俾員工(按ranking/年資)。
14個月糧, 員工可以利用返工時間去上conference/meetings , 周6/日工作, 可以補假休息, 無時間休息就按時薪prorata 換錢等。
我公司就SL 一日唔使假紙,兩日或以上就要,我覺得咁都幾好

我最想要嘅福利就一定係做晒嘢就走得,有時無嘢做都喺度鳩坐好痛苦
每月準時番工 有bonus
有交通津貼
嚴禁OT
生日假2天或以上(如撞例假要補番)
試用期內 勞工假 照計錢
lunch time 1.5小時 (出去食嘢來回都要時間,繁忙時間仲要搵位)
設休息室/休息空間(等員工視覺,心靈,身體上多方面活動/休息,唔需要長期對住電腦枱etc)
病假1個月2天 需醫生紙
事假1個月2天 無需証明

旅行既話贊助員工同屋企人 男女朋友去咪算
點解要同你去
我份工日薪,蚊形公司,試過有事晏晝走左事後都計返全日人工
平時遲到早退冇話得但亦冇特別詐形
我地圍內都有共識唔會玩爛呢d野啦
請到個懶人就大獲
28 日年假
公司包埋床
可以住公司免租
補充多小小:

我係細公司,連埋老細唔夠10人
15日AL
唔使OT,夠鐘個個都趕住閃

我試過手足口病,
醫生寫左一星期假紙,
返工之後都冇問我要返張醫生紙
交到貨既話每星期2,3日home office(當然,要work hour時準時應機
有旅行假,生日假,婚假,醫療假
宿舍
你有呢樣 d員工想走都難
比人妻追撚含
放叫隻雞比男同事發洩對上司嘅怒氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞