你最想一間公司比咩員工福利你?

497 回覆
1361 Like 15 Dislike
Work from home 同彈性上班時間真係好緊要

冇乜成本但可以令員工依賴成個lifestyle
就算人工唔高啲人才都好難走到
女人有m假
有entertainment fee
管理層同員工可以打成一片,唔係一個高高在上既態度已經好好。
我公司都係一日唔駛病假紙
唔見有人會咁Cheap每個月都放一、兩日「病」假,大家都好自律

仲有就係上面有人提過既中秋、除夕、平安夜早放
新年有開工利是、中秋有月餅
X'mas有Party+抽獎
比少d囉
如果假期夾左一日閒日既,即係星期二乜乜節,咪試下索性星期一無條件放埋佢,班員工實爽架
射波一定要醫生紙,數還數,路還路,一個唔要面既仆街經常射波,已經影響曬氣氛,其他人跟撚住射你就比心機:做o)

員工旅行果到,臨出發前cam返機票錢

同埋個人覺得唔好一次過比曬所有福利,人係永遠唔撚知足,你自己心中度好曬有咩福利,睇大家表現慢慢加落去,咁你就係神,你一開始比曬,到公司業績麻麻,你想減福利,你就會變左仆街老細
包叫雞叫鴨
五天工作(基本野啦)
上班時間9:30-5:00準時收工(避開繁忙時間)
早上有30分鐘buffer, 等同事塞車都唔駛咁趕
持續進修、交通、房屋津貼
14日大假,再做一年加1日,封頂24日
1.5小時午飯時間
醫療卡(最好包埋睇牙)
雙糧花紅/直接出14個月糧

最緊要係收左工真係唔駛再理公司野
3個人蚊型公司
問左十個人跟唔跟老細去玩
唔高人工咪照做返正常效率

洗到盡係亞洲人特徵。。。唔止係香港
通唔請人
腦細請唔請人
公司旅行好撚on9
折現好過
5-day work compressed to 4-day work or 3-day work

基本每星期上班時數不變
之前有新聞話四天工作比五天工作效率更高,點睇
同問
我公司係呢d大時大節放半日,
跟住就全公司食一餐,
搞搞下班c9話食完lunch要遲d走,
而家改咗下晝就即閃
最後,祝天下間所有為員工著想既好老細,一本萬利,長做長有
叫雞津貼
問十個人
鍾唔鍾意跟佢地啲老闆去旅行

清楚?
i prefer working 15hrs each day (i.e. 3-day work per week) to 9hrs each day (i.e. 5-day work per week)

i dont mind working from 8am to 11pm for a 3-day week
我寧願要多D人工
都唔想要咩員工旅遊
最好有車船食飯津貼
起碼有15日AL
做夠一年加一日, 但最多累積至X日咁樣
如果家有要事, 可以容許home office

醫療方面, 可以講明sick leave多過兩日就要醫生紙
否則請著D唔生性既員工會瘋狂射波
同意要白紙黑字制訂制度 因為人的本性真係犯賤
你對員工好, 佢都會用心幫你做事

不過進修有50%資助係咩課程都得?
讀MASTER得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞