你最想一間公司比咩員工福利你?

497 回覆
1361 Like 15 Dislike
18-24日大假

我覺得大假夠, 唔俾儲太多假 (其實同事好少請SL)
果10個人包唔包你公司果兩個?
唔知大家係點?

天文話會掛8號波,
我地係可以即閃,
好多朋友要等掛左8號波先走得。

另外有樣好搞笑,
我老婆做過一間公司,
黑雨係會叫員工返屋企
我公司sl一日唔洗醫生紙 多過一日先要
請假都係send email唔洗打電話

收工時間睇風氣 準時走開準時開
樓主遲早執粒
供樓津貼
有暑假

認真, 其實返工時間睇行業, 有d行業朝早真係要人聽電話 搵唔到你就搵第二個, 咁就冇咗生意, 所以唔係每間公司都適合彈性上班

最想要嘅有:
好明確又公平嘅加薪制度 返工都係為錢o者, 其他小恩小惠真係唔志在
最好有哂標準寫出黎
做到有獎,keep 住motivate

其實我夢想都係想做一個好老細
有效率之餘對員工好

對人好而唔俾人濫用係好重要既一環
我要做戶外野,試過3號波都放假,不過日薪冇人工
4天工作
送個老婆俾我
五天工作叫員工福利
咁包MPF都可以話員工福利喇
係呀,我地都係真病先會請,有時我請一日都會俾埋醫生紙HR,費事俾人懷疑
彈性工時
進修津貼
team building活動公司請
一星期番4日
加份住院保險
射波唔洗假紙個度
會唔會有啲好啲方案替代
睇過新聞有間外國公司
設行緊每月有一日額外嘅假
係比員工某日覺得真係好攰好想休息
就可隨意咁揀一日放
當然係唔影響公司運作係前題
旅行你識做d 自己唔好參與咁多好多人都好高興
可以加happy friday 早d 收工
人工果d 自己調整下已經好開心啦
直接問啦得幾個人 佢地先知想要咩 你做到一兩樣佢地都會覺得你夠好啦
七月世界盃決賽之後嗰個星期一
腦細係whatsapp gp話上晝可以唔返
幾開心啊
但最後嗰日反而無人遲過9點半返
大家收工都冇睇老細whatsapp
蚊型細公司其實最重要係人事
搵個同你三個相處到既人做得開心
Benifit做到above average少少既經好夠
最好當然公司做到成績有share之類
如果諗住用好好benifit請個人
果個永遠只係一個普通staff
未必真係幫到你好多
放暑假真係有

有個舊客係中環開醫務所,
平時冇乜大假放,
但係每年7-8月就會放假,
完全係適合有小朋友嘅人去做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞