暗瘡撚-暗瘡進度 3

851 回覆
18 Like 4 Dislike
係 但只講暗瘡a酸
應該真係中環顧
去印有無咩方法
真心請教 佢有咩咁勁a 酸方面
其實你google下都搵到
只能講佢收得貴 但真係好多好評
我有兩個親戚都睇過佢
一個玫瑰座瘡 一個暗瘡
前者搵左唔同西醫都翻發
後者就普通爆瘡 但爆得好勁
前者依家已經冇事左大概兩年
後者就普普通通 因為都係食a酸
冇咩好講 食到療程完 就冇再睇
有醫德囉 收得貴但真係好有心醫
而且前排有個a酸post又係
講顧醫生介紹新興食法比佢
食到依家永遠唔生 你可以回帶搵下
呢種低劑量療程唔係個個肯做
佢肯做又用心唔會比完藥你就算
呢個價錢你比得起既話 佢既服務你應該滿意
但我比唔起 所以冇睇佢
利申 全部聽返黎 我冇份 唔係宣傳
睇暗瘡 食a酸 效果大同小異
所以我唔係針對佢既藥勁 好得快
係有醫德 呢樣其實對我地黎講好重要
當然唔係得佢好 大把人都繼續睇mk陳
我都係睇顧醫生,剛完療程。
雖然佢收得貴(又加咗診金 ),但佢每次睇都會好細心,我成日問問題佢都好耐心答我
最後覆診果次佢直程俾多兩星期藥我(平時一個月覆一次)同外用A酸,咁就慳(?)翻一次診金
皮膚呢科 診金邊值 以前聽過屎太早上電台訪問 佢講自己原本想做心臟科 但失敗先做皮膚科
咁直接既佢
不過皮膚科一定多客過心臟科
如果勁 收得貴 可能仲搵得多
好 book左下星期一,希望可以解決出油啦,如果唔係硬係覺得就算停左抗生素都會繼續出
心臟科做一個手術幾十萬 如果係出名果班 大把有錢佬求佢醫

另外一科 骨科
就例如方津生 皮膚科方慶生個親戚
佢做過醫學會會長 呢班人真係超勁
相對地皮膚科好做同易做
巴打做醫療? 好瞭解咁
其實聽人講醫生都真係有分勁同廢
做到呢行最top果d應該真係奇才
病人
不過公司之前有healthcare 部門 而且我d 親戚係退休護士長 所以知d
真正有醫德同勁果班 好多已經到退休年齡
佢地唔需要誇大病程 直接可以判斷有無需要做手術 唔需要聽返個病人話

好多時病人要求做呢樣做果樣 ⋯如果一個無咩醫德又想上位果d 通常會滿足你 但事實有無咁ge 需要?

當一個真正有經驗 有料ge 醫生 係會比到你無比信心 同埋唔需要聽你講 好似你自己做左醫生咁

現今呢個年代我對呢班後生醫生無咩信心 ,無論係醫術 醫德 方面我完全無信心 急功近利係呢個年代 佢地要去博ge 野 正正因為咁 我唔喜歡呢代的醫生 最好例子mk陳

如果你曾經睇過佢 你會了解到一個醫生 想由無咩名氣 到做紅自己 有幾大分別

可能睇暗瘡呢科好易 抗生素 A酸 避孕藥 通常呢三種方法醫

佢想做出名咪呀豬呀狗生瘡 開a酸囉
由睇佢開始做Oratane 10mg 12.5 到依家30蚊粒
由以前星期一做到星期六 到家陣星期一做到星期五仲要咁串

你就會明白家陣呢代醫生係無良 係速食
係 最撚慘係香港太多人生暗瘡
又淨係可以經醫生開
焗睇醫生捱貴藥 佢就搵大錢
其實係會架 當然有人會食抗生素斷到尾
但如果巴打你仲好後生 暗瘡仲長期生緊
應該就難d斷尾 我都係咁
不過顧醫生真係偏貴既
巴打自己睇實荷包
睇呀豬呀狗都唔睇mk陳
有既 首先最基本既就係防曬
其次就係美白野 同去印精華
邊隻美白野好我真係唔敢講 而且唔識
但美白野化學成分一定比正常護膚品多
所以要睇自己情況再揀
我自己推薦 左旋維他命C原液
都係朋友們既推介 但食緊藥既話就盡量唔好掂住
DERMACEPT既係比較出名 想瞭解既可以Google
其他野盡量唔洗掂太多 印一定會走
除非你成日曬 會加深印既底層色素
否則勤用防曬 普普通通既印照計半年會消
除非本身你d印黑色/深紫
我去印方法係防曬+飲維他命c 萬寧有得買,一個月69.9,飲左個零月,面有去到印,身體都有白左,不過之前睇醫生話飲維他命皮膚只係吸收到9%,同埋用搽既左旋c會見效d,但我皮膚好敏感,用親都會發紅,飲維他命無令塊面紅,所以塊面極敏感既人可以試下飲。
原來用錯方法。😥
咁佢又無教。我真係呢三個星期都係咁樣搽。
今日同事又同我講。你又嚴重左。我都唔知要點比反應。
我日日都介口又飲勁多水。都唔覺有咩變化。好挫折。

佢藥丸一日一粒就個個星期都一樣。但另一隻消炎就每個星期都唔同。😢 好唔開心。我應該係你地最嚴重嘅個案。
我都有問佢係咪唔食得a酸住。佢話唔得。因為想試多一陣藥先。屌。姐係當我係試驗品?
所以我每日都係搽完爽膚再搽護膚先搽藥膏?
有無邊隻爽膚同護膚介紹? 我屋企無。另外有無d咩我可以做 ?已介海鮮同牛。每日飲3L水。但都無明顯轉變(3個星期了)
萬寧邊隻維c?
我睇緊紅磡個譚紹棠醫生 有無人睇過?
600蚊7日藥。
如果你既情況係勁嚴重 咁你一定要盡快轉醫生
依家你食緊既藥叫消炎藥 姐係連抗生素都唔係?
同埋你講到係好嚴重既話
我諗真係要食A酸先得 當然要睇自己適唔適合
你本身出油勁唔勁? 因為醫生就推薦
Cetaphil 既 但因為佢都幾潤下
如果你平時冇乜油 正正常常
可以買佢既溫和爽膚同面霜 洗面都可以
如果好多油既 面霜就盡量減少份量用
唔係既話就爆油 依家就睇你決定
你本身睇緊既係皮膚科醫生定樓下診所?
後者既 我建議你快d轉
我係絲來
於期搵個平既之後又沒用到不如一次過搵一個有料有醫德既醫好佢算,反正咁多年睇皮膚都唔知已經洗左幾多
AUGMENTIN 已經係抗生素
https://t.me/serveforyou 巴打你係邊到買!
我都唔知。個醫生就話我有好多暗瘡。所以先會爆到2邊一大達。要食消炎藥去殺菌囉。 我本身出油唔勁。咁佢比左一支cetaphil我洗面。但用完好立所以無再用。之後佢每次都比小小sample 我當護膚霜。用完又係好油 反哂光咁。所以我就靜係用佢嘅藥膏算。
我睇皮膚科醫生 基本上d人睇佢都係睇皮膚。
而家其實個問題係。我2邊面有d瘡起完無再起但依然一大片紅色。好影響生活。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞