暗瘡撚-暗瘡進度 3

851 回覆
18 Like 4 Dislike
黎到3 要講多d基本資料先
以免有大量重複既問題
呢個post主要講A酸既 樓主暫時仲食緊
依家準備開完第4個月
本人66kg 一直食緊30mg 會食到年底
情況十分好 已經停哂冇生瘡
但印就有待改善 好廢話講完
帶定頭盔 本人非專業醫生/藥劑師
本人對A酸既認知同了解
全部來自專業醫生以及網上授權既資料
若在座各位有任何問題 建議尋求專業幫助
以下係A酸既q&a

Q 咩野係A酸?

A 口服A酸(又稱「異維A酸」、「異維甲酸」,isotretinoin,常用於治療嚴重的青春痘(痤瘡),避免皮膚毛囊形成粉刺,但它也是一種副作用相當多樣化的藥物。口服A酸的效果
口服A酸可針對青春痘的四大發病機轉作用,包括:
1. 抑制毛囊角化,協助控制粉刺
2. 抑制皮脂腺活性,在組織學上可發現具縮小皮脂腺的效果,在臨床上觀察到以口服A酸治療嚴重性痤瘡時,疾病的改善與皮脂腺活性被抑制有關。
3. 抑制痤瘡桿菌(Propionebacterium acnes)繁殖
4. 抑制毛囊發炎反應,isotretinoin已被證實具有皮膚抗發炎作用。
簡單黎講 姐係大大減少生暗瘡最必要既野(油)令到你生唔到瘡

Q 有咩副作用/後遺症?

A 口服A酸禁止使用於懷孕(孕婦或在治療期間可能懷孕的婦女)、肝功能不全或異常、維生素A過多症、血脂值過高的病患,以及已知對本藥和其任何成分過敏者。

口服A酸雖然對青春痘效果良好,但可能有多種副作用,然而並非每個服用口服A酸的人,都會發生這些副作用、後遺症。少數痤瘡患者在使用口服A酸初期,可能會出現所謂的「爆痘期」,病灶會有急性惡化的狀況,在持續治療後,此狀況會逐漸消退,通常可於7-10天之內完全改善,且通常不須調整藥物劑量。如果要避免這種痘痘暫時性惡化的現象,可輔以口服抗發炎藥物,減少所謂「爆痘」、「爆發期」、「惡化期」的出現

1. 與乾燥相關的症狀,包括:口腔或鼻腔黏膜乾燥、流鼻血、唇炎、乾燥性皮膚炎、脫皮、乾眼症。如果有眼睛乾燥的現象,可使用眼用潤滑軟膏或人工淚液來緩解症狀,且應小心觀察監控避免發生角膜炎,若出現視力問題,應請眼科醫師診查,並考慮停用口服A酸。在治療期間可能必須配戴普通眼鏡,避免隱形眼鏡對眼部的刺激。

2. 若孕婦使用,會造成胎兒畸形,或增加自發性流產的機率;產後若正在哺育母乳,也不宜服用A酸,因為isotretinoin具高度親脂性,可能會分泌於乳汁中,讓新生兒或幼兒接觸過量的A酸。

3. 長期使用者,肝功能與血脂肪可能受影響,故需追蹤肝功能與血脂肪(三酸甘油脂、膽固醇)的濃度,但此現象為可逆反應,停藥後將恢復正常。

因為用手機出緊 我半小時內再後補資料
爆post時仲未答到既問題可以再問
呢度再解答下
Lm 食左2個月進度良好
係咪漏左頭一個月同而家既相做比較
又做
有冇其他巴打做呀
我已經比好多朋友發現左
冇醫生紙斬買到?
可唔可以開名呀巴打,想買,幾錢盒
係邊度買??可以TG我?
http://t.me/Int130
講下護膚品方面先
大部分醫生都建議食藥期間
唔可以用過量護膚品/重化學成份既產品
需要用既主要會係(次序都係) 洗面奶 爽膚水 面霜
而日頭出街/室內 都一定要(室內就盡量)用防曬
亦避免主動直接接觸陽光 以免吸收過多紫外光
因為食藥期間角質層薄弱 容易泛紅同皮膚敏感
所以防曬同避開陽光係一定要做到
產品既話 醫生多數推薦溫和既護膚品
Cetaphil暫時會係最好 我都用緊
包括洗面奶 爽膚 面霜都有 亦都可以用
但切記 唔好買暗瘡系列 根據MK陳所講
對我地冇用而且有機會影響皮膚
用最普通既產品就得
而防曬就有好多選擇 唔係高度數就好
留意返最好係SPF PA++/+++ 有+會代表有更好保護功效
例如++等於 好好既保護功效 +++會係 更好既保護功效
我本人用緊Avene 既SPF 30 PA +++ 姐係好撚好既保護功效
呢隻好貼面 係貼近皮膚既顏色 而且唔臭
因為好多防曬都好撚臭 但價錢240 好撚貴屌...
其他介紹留返巴打們 我暫時用緊呢隻 亦會繼續買黎用
最後簡單多幾句 全身要keep住用lotion/cream
特別係關節位 因為會好乾 有機濕疹 到時喊都無撚謂
潤唇膏都係 是撚但買隻都得既 萬秀綠色就公廁款 包冇死
其他有咩再講
咩黎
正廠a酸
正常要醫生處方
間藥房叫咩野名啊?
幾錢?
呢隻係印度版?
LMLM
我想問下你地除左食醫生開嘅藥同搽佢比嘅藥膏之外。
仲有無做咩保養?食左3星期消炎藥d大粒瘡仲係keep住起。有白頭。
原本起左個d消左又起。塊面紅左2大達。
請問你地有無搽其他野令佢無咁紅?我都係keep住搽佢比我嘅藥膏。但真係成效唔大。一星期藥600 算唔算貴?
唔係a酸。 你地搽藥膏係直接搽定會用爽膚水再用藥膏?
我係齋用佢d藥膏就算。。係咪用錯方法?
新po問多次

想請問下大家,我睇開荃灣葉睇左兩個月(第二次睇)本身係兩邊面多暗粒,佢開左抗生素同a酸藥膏比我,的確而家而經沒出新暗粒而舊既都變左黑頭排緊出來。佢叫我睇埋呢次停藥,但係其實我本身好多油,講緊洗完面個零鐘就油個鐘,問過可唔可以食低劑量a酸控制,佢死都話唔嚴重唔洗食

爬文見到有人講中環個顧醫生都講過下呢個治療法,我好唔好book佢睇下當聽多個醫生意見?因為真係好多油,冬天都有,好驚就算而家清左d暗粒遲d沒要又返發過
間野叫咩名?
如果醫生建議過你唔好食
而你出油問題真係超嚴重既話
你唯有轉醫生睇下比唔比你食低劑量
顧醫生應該ok既 應該全港最猛料但最貴
香港最猛呢科唔係屎太早咩
消炎藥係邊隻? 抗生素之類既野?
好老實講其實就治標唔治本既
特別如果你係長期都好唔穩定
Keep住生既話 點都會繼續生
而且佢比你既藥膏可能係外用a酸
用得多只會更好 你只能夠局部咁用
而你講既齋用 係指早晚洗完面後
乜都唔用直接藥膏出門同訓教?
你記住 藥膏最好淨係夜晚用
而且要係爽膚 面霜後用
朝早唔洗用 但一樣要做好基本護膚動作
A酸都唔係靈藥 更何況藥膚
唔好一野撻上塊面 乜都唔用淨係靠佢
只會有反效果
所以我諗你面紅係因為上面講果樣野所致
你講成個皮膚科定A酸先
呢科喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞