我地覺得依加D食雞太講運氣,所以我地自己整左隻

657 回覆
5036 Like 114 Dislike
依加可以喺Kickstarter 用信用卡買。
眾籌期間同眾籌成功既話,100蚊已經可以得到到時既正式版。
以樓主講既構思,抄玩法都講唔上啦
最多只可以話一樣係Multi-Player Shooting Game既Survival Mode

不過有d細節係可以註冊專利
例如你想用MGSV型式既Airdrop,最好睇下Konami有冇屎忽痕拎到某個表達手法既專利
我地會留意一下 多謝巴打提點
出mac please
軟件黎講通常抄code 最大鑊
先會告到IP/copyright 相關法規

Patent 一般都係超前業界嘅技術突破先會有效 通常遊戲引擎先會有patent

一般遊戲創意/玩法 呢類idea/concept
不會受保護 佢地無實體
Code 類似文字創作(小說、文章),文字有實體就受到copyright保障
所以PUBG係告唔到fornite之類嘅Battle Royale遊戲,人地無抄code

所以樓主唔洗擔心

利申:讀過international business law(US)
Commercial Law (UK,Australia)
放左上steam再睇
啲CG唔夠靚
其實我嚮其他post都有講過
應該讀過software有關嘅copyright都會知
unity嘅course都有講過咩嘢先會受保護咩唔會
最好用返法律去界定係唔係抄

只不過整差唔多嘅嘢會好影響marketing
或者要嚮marketing落多好多工夫
多謝各位巴打既意見,我地會留意㗎啦
好屈機
連登乜柒POST都有得嘈
好似好撚正,留名跟進
屌少陣,讚下人洗死咩
不如專門做迷宮形啦,有得諗
九龍城寨正
Lm
lm
資源有限整呢D類型既遊戲⋯⋯⋯唔係我黑心

但無咩競爭力
之前睇過有香港人整咗隻九龍城寨嘅恐怖逃脫遊戲
玩法係行random生成嘅迷宮
支持
留名支持
G持
lm
如果係pubg+r6+香港場嘅話
我覺得已經係前無古人
加油
諗啲r6同pubg無嘅嘢落去
我地介紹既時候係話pubg + r6
只係方便比佢地想像
其實玩法已經好唔同
最緊要係server好過ubi啲薯仔
做到已經贏一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞