我地覺得依加D食雞太講運氣,所以我地自己整左隻

657 回覆
5036 Like 114 Dislike
大家好,我地係本地遊戲開發公司Toward games,由三個九十後前/現任Creative Media學生組成,我地既目標係製作出可以衝出香港,面向國際既遊戲。日前我地參加左動漫節既原創遊戲展,所以有行過既巴打都可能會經過望到。

上面幾張圖係我地用左六個月開發既遊戲Raid of Regions,係一隻嘗試將「運氣/隨機」既影響減到最低既多人混戰射擊遊戲,可以理解成係一隻以「情報戰」為主,改左大部份玩法,而且加入埋一啲戰術Gadget既大逃殺遊戲。詳情會放喺2樓,歡迎大家睇下,都會解釋埋遊戲既獨特之處同埋同現時大逃殺類型遊戲既分別。

係前幾日我地亦都將依個遊戲放左上Kickstarter,希望可以用籌得既錢黎加入更多我地原先想做既要素,例如係更好既聲音畫面同埋香港既地圖。不過值得一提既係,就算籌唔到既話其實我地都會照樣係年尾放上steam行early access,同埋經過半年以上既開發時間,有不少既功能我地都已經開發左。KS條片都係用in-game footage 黎拍,個遊戲已經大致成形,所以絕對唔係啲咩眾籌騙局。

我地現時都係半職工作(半日係各自公司工作,夜晚翻到屋企就繼續整game),只係憑著一點點既熱血支持落去。 如果我地可以眾籌成功,我地就可以全職工作,投身落去整game,創造更好遊戲體驗。

如果大家有咩意見或者問題,都歡迎大家留言提出,甚至係動漫節過黎搵我地傾下計。
Raid of Regions是一款二十人混戰的射擊遊戲,玩家們會被分成五隊。除了需要應付與敵隊的戰鬥外,同時需要面對來自AI敵人的威脅。

我們認為現時絕大部份的大逃殺類遊戲,都太側重於運氣成份。例如隨機散落的武器和道具,以及無法預測的電圈收窄。這些因素雖然是為了讓遊戲變得多變而存在,但在競技類遊戲上看來,這明顯不是一個公平的設計。

所以為了避免讓遊戲因為固定規律而變得單調,我們並不是將運氣及隨機性抹除。而是反其道而行,設計了「情報戰」這種玩法,令玩家可以將這些不穩定的隨機性變得明朗化。

除了透過擊殺所有敵人獲得勝利以外,玩家亦可以選擇達成另一個勝利條件取勝。在遊戲的過程中,場上每隔一段時間後會在地圖上隨機生成出通關道具,並且會在出現時公告予所有玩家。只要集得兩個並逃出戰區即可獲勝。若以食雞類遊戲作比喻,這就是我們的「縮圈」。用作引導玩家集中到同一區域。

如上所述,我們希望玩家能夠將隨機性變得明朗化。故此,玩家將會可以使用從遊戲中擊殺AI敵人及玩家的資源點數來換取「資訊情報」。例如正正就是通關道具的生成位置、又抑或是敵隊成員的所在位置等等。從而幫助玩家掌握局勢,甚至化為優勢,令遊戲變得更能具策略性。

除了「情報戰」的玩法以外,我們亦借鑒了在其他遊戲中令人津津樂道的道具及技能,在設定上我們將其稱為「贊助道具」。讓遊戲不再單單只以射擊技術為主,而是可以使用道具來配合,製定更多戰術。

所以簡單黎講,情報戰會係戰略層面既玩法,而使用戰術道具就可以提供更多戰術上既選項,最後再以射擊技術黎執行計劃。

如果要以最簡短既方式去比喻,就係可以想像成係一隻有得比人更早知;而且會要鬥快知個圈縮係邊既食雞。

最後想補充一句,我地都自知依部作品的確係有多款遊戲既影子。不過偏偏就係無一款將好要素集結再配上改良玩法既食雞出現。但要覺得係變種雞都係人之常情。
留名支持下
香港地圖 諗起油麻地果欄激戰、唐樓天台互射
好似幾好
先留一個名 再睇下樓主咩料
Rainbow Six + Pubg
會唔會出手機版
我地自己都係咁介紹比人知
Lm
連登仔真係乜嘢神人都有
請受小弟一拜
街市唐樓天橋
最後個幅爆炸真係唔po好過po
frame rate有啲低又起晒格

利申: 支持
加油
香港地圖?
香港動漫電玩節?
其實有D草樹同動畫都係網上資源
我地都係再加以修改
幾時推出
眾籌比左錢係咪要推出時再買?
利申r6迷
Lm
畫面唔錯 但係啲特效真係要再整好啲
lm
支持你地
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞