「四電一腦」徵費 下周三生效

431 回覆
14 Like 269 Dislike
check下條友係新政策實施前,有無學阿蟲偷步換
冷氣機、雪櫃、洗衣機、電視機、電腦、打印機、掃描器和顯示器
話比大家知 銷售商可以自行搵回收公司 但市面上得一間 政府都死推果一間
利申小商戶
聽講好多間申請 但得歐綠保中? 其他2,3間仲批緊
依家除左大型家電因為制式同保養,其他野都轉去網購。
屌,你咁講,咩都係浪費啦。上網睇羅浮宮d相啦,去咩巴黎姐。
歐綠保即係IWS
香港環保都係吹水,做埋啲濕鳩嘢

冇飲管日我,屌搞到我成口都綠色

你不如全香港強制性採用天然氣發電加電費我都冇咁嬲。。。香港空氣污染好大程度都係來自車同發電廠,搞掂呢兩樣已經為地球岀咗好撚大力啦

不過香港地貴,件件貨都食租食死 都好耐冇係香港鋪頭買嘢
我明呀 香港環保只係得把口嘛 政府做野唔係第一日知
買部ipad都要俾
On撚鳩
自己查下飯民呢單野咩立場

香港人係要選出賣自己的人

老人基係大陸有間環保公司
好多人已經放棄,生存落去就唔理,冇希望
準備死全家啦
如果政府真係咁大力支持環保既
免費做埋即日一換一真係咁難?
高鐵成千億啦
咪又係咁起
環保不嬲都成本高
政府要發展難免要dom錢落去
而唔係立法限制收人錢
仲要由得商家自由將個成本轉嫁比消費者
部分人講得好岩
原本我叫人上黎收我部舊電器仲有錢收
而家仲要我出錢送走部機
唔係就多舊野塞係屋企
呢d叫倒退 擾民
咁呢d徵費又唔係純粹為左收舊野而比嘅
一part係比錢人地幫你回收
一part係比錢政府幫你處理 當係排污費咁嘅物體
不過太多漏洞
一黎有d本身就有收舊野服務
二黎未必個個都唔要舊野
呢d要有彈性囉 而唔係劃一收費
但佢根本就冇心搞 是鳩旦啦全部都呢個價
政府做野咁撚唔清唔楚9成都係同商家打龍通
垃撚圾 仲要借環保名義黎cap水
依家係冇人想理,自從佔中完個社會已經靜矖 冇人理政府,政府就不停自High
咁你知北邊班仆街唔會理你㗎啦日日世界工廠自High。

我地咪自己減下你可以減嘅排放囉
樓下垃圾站十點就無人
晏就見撚住我揼都冇人會岀聲
上 apple online 買就唔使
如果係砌電腦連mon連printer
個冚家鏟蝗撚星逐件計消費者錢
咁條數都幾撚甘
Amazon買全套會唔會更抵
唔係掉建築廢料就得,掉家電合法的。

~~~~~

我居住的地方沒有垃圾收集服務,如何自行棄置家居廢物?

最後更新日期: 2018年2月5日

如需自行棄置家居廢物或傢俱,市民可將有關廢物送交食物環境衞生署(食環署)轄下的公眾垃圾收集站處理 。

至於因樓宇建築、裝修、拆卸等工程所產生的建築廢物,例如泥頭、沙石、磚塊、木塊、瓦礫、混凝土碎塊、瀝青及裝修廢料等;必須由建造工程或裝修工程承判商,按《廢物處置條例》的規定運往政府指定的堆填區、廢物轉運站或公眾填土設施棄置。

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/009001/index.shtm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞