「四電一腦」徵費 下周三生效

431 回覆
14 Like 269 Dislike
如果你部野值錢 樓下果d收買佬爭住要啦
咁如果你部野係唔值錢 只可以當爛鐵賣 自然係爛鐵價 要倒貼求人收

而家係比多個option你揀 可以叫商家佬搞掂唔洗倒貼 至於商家佬的offer係佢地ge事 你咪照揀啫 正如樓上鋪買野平5% 但都仲有人依然去豐澤買

冇錯 佢可以管得更嚴 但其實個收費都係去番個售價到 而家反而有多個選擇 如果咁你都要反對的話 真係無話可說
佢即日回收已經少一班人屌啦

何況冷氣雪櫃洗衣機呢d
唔通屎忽痕成日換咩
唔煩架?
好多都係壞/真係效能低左好多先換架啦
收一次半次百幾蚊係咪真係有用?

回收又點解唔開放市場自由競爭
要指定某公司

又點解唔係生產商層面做野
要求有返咁上下功能保證既先進口
同限制進口數量 多既額外加稅

唔通人地大集團咬人唔入搵小市民開刀
之後就扮有做野話係市民反對?

低質既唔係我地 係個政策
佢肯我有咩所謂,幫你整埋都仲得
不如幫你先好冇?
未聽過倒貼搵人收呢d退步行為,最多咪自己推去垃圾房

仲有,揀你老母,依家有撚得揀,比政府霸王硬上弓,仲夠膽美其名有得揀
咁你都唔明 而家就係唔想你拎去垃圾房 你自己拎唔係大晒 掉埋落海堆填丫笨

而家要做好回收 一係就靠供應商回收 一係就你自己出錢搵人回收 你舊野值錢自然有人出價拎走 同你trade in部手機一樣 咁你部老爺機唔值錢 而家政府咪幫你講好晒價 供應商肯幫你搬走

覺得比多左錢 咪用多一年先換lor 政府就係想你咁
佢即使唔work都賣到錢
算啦,講左咁多頁,唔悶咩

政府同商人cap水的鷹犬
唔重要,花佢時間力氣都好,仲要幫我清垃圾

估唔到佢真係抬

又可以出啖氣又環保
如果你要咁樣都認為對世界冇用都冇計
我只相信 九成人都係利益行先
同迫人戒煙一樣 收稅令食煙成本加大係最入肉的方法
要係方便同環保中間拎平衡點 係班官的責任
如果問我立場 我就索性電費加50% 水費加夠500% 包保香港人用電量用水量即時減半 商場冷氣唔再雪櫃咁凍 唔洗提乜鬼25.5度 私家車油費加倍 包保塞車減半
過一排 大家習慣左 依然都係咁過活
如果你舊野係值錢
供應商自然會幫你即日收走
樓下果d收買佬更加冇得吊高黎賣
咁你覺得都係唔好的話
掉落維港填海啦
好撚環保

利申, 幾日前換晒全屋冷氣
諗岀黎都on9
收買佬吊高黎賣的原因係新政策,想趁機唔洗錢收走d機,唔係件野值唔值錢,件野爛撚曬都可以當廢鐵收,樓上大把人講過啦
飯民條25仔鬼頭基就係大陸有間環保公司
全世界攪環保都係食政策,奶優惠

果間特許回收一定係政府的人開

香港人同間特許合作結果係,班友過億身家,一般人生活成本高左
仲有樓上果幾條5毛搵到下錢
除左收錢政府做D咩
而家係政府想由佢壟斷 你講之前睇清楚先
香港最大的污染源就係大陸

次次大陸大遷徙,姐係大陸大假工廠一停香港就立即好

仲有大陸工廠把廢水直接打落地下
大陸可以用工廠污水種田, 香港廠佬叫彩虹水
就係依d阿婆搞到間間舖掉哂d垃圾係門口等佢地第二蘭執
搞到條街好臭好多垃圾
狗到
依家係收你回收費 再借呢個明義加價喎

你睇個賣街價7月同8月個分別先拉

利申:屋企人賣電器
引用班大陸5毛把撚

你一回應班大陸狗有糧出的
on9仔,你買電器果陣已經比撚左呢筆錢。

一個post 就睇到有幾多on9仔係連登。
呢個政策係講賣任何四電一腦, 商鋪要向環保署支付循環再造費

你無電器要回收都照樣要比
而如果需要即日回收就要比3百蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞