「四電一腦」徵費 下周三生效

431 回覆
14 Like 269 Dislike
我留舊野做後備都要俾錢?

問得好
問題就係點解我要比呢筆錢去比專門比一間公司收囉
係呀,佢假設你件野總日有一日會掉喎
今日開始
依家唔係得一間公司
你睇清楚d啦 見人剩係講一間 就覺得剩係得一間可以選擇。
你可以預早幾日通知,到新電器到屋企果陣,咪可以同步回收囉。

將心比己啦,邊可能要人隨傳隨到,人地要時間安排 剩係做你一個咩? 個個都即日通知要到,成個運作係唔可能
其他果d等幾耐?
買完部雪櫃,屋企要放兩個雪櫃放成個月?
就係睇唔到以前包走既商人點處理
所以依家先要設立個監管制度,認可既回收商先可以去回收,唔係呀豬呀狗都拎去回收 ,掉左去又話回收,你明唔明?

個政策係為整個香港環境諗,唔係剩係諗市民一個咁自私
IVE仔學人講為整個香港環境諗
同公屋班綜援老野日日公園研究世界大勢,但連共和黨民主黨係咩都未知
衣食住行都加價,環保都要你地科埋水
笑左,講唔過就剩係識講ive仔
我寫我hku又信我hku?

睇到呢個post唔單止多小朋友
仲好多自私撚 剩係諗自己方便

同以前whatsapp收費一樣,幾蚊一年都唔肯比
都on9
電腦,冷氣,lcdtv
五金鋪一向肯收

重乜要我磅水回收
因為要比歐綠保賺哂

咁歐化宝呢
可唔可以自己將件舊電器拆件,再自己掉去垃圾站,就唔洗比「四電一腦」稅?

同埋,係咪即係叫人唔好回收舊電器?
成件掉左佢去, 就應該唔洗收錢啦, 但無左回收
咁我寧願掉左佢,都唔想倒貼錢比佢,佢之後仲可以拎黎賣錢。。。
咁晒力為啖氣可必呢

就係為啖氣,青年人
係 收費係以新機做單位
個徵費係預你買一新掉一舊 所以先有免費除舊服務
個政策我搞既? 連登on9仔發咩老脾
同埋點樣搞著全香港人?比多幾十蚊,最盡買部幾千蚊雪櫃先係收百幾蚊稅,少少錢就可以真係令廢物回收,我真係支持。係到發窮惡
果D垃圾NGO, 車少少野比司機過千蚊一程
講緊成十年前, 個司機當然係自己朋友

香港環保乞衣界養唔少人
做工程都要

裝少少貨 都要比公價佢
地盤釘板佬,每日釘少少野都要比2千幾佢
港共政府咁恨錢, 應該一早開銷售稅啦, 依家on99 要人俾呢樣嗰樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞