「四電一腦」徵費 下周三生效

431 回覆
14 Like 269 Dislike
連登仔有冇咁死蠢丫

1. 係呢個政策你照樣可以搵番收買佬黎收 冇人講過話唔得 只係你平時要請人收的話 而家比多個option你可以要供應商收走 而唔係有一批人就咁掉落街邊/垃圾站

2. 呢個政策係加重大家換機成本 從而鼓勵大家唔好換咁密 e.g. 你部機五年換一次 因為呢個稅你決定五年半先換 即係已經用少左10%電器量 再推算全港就用少左10% 假如香港一年換1000部雪櫃 咁我地就用少左100部
而家啲利益輸送已經做到咁徹底
要環保不嬲都要成本 唔係你出都係納稅人出 呢d稅最好的地方就用者自付 好似跑車咁 有本事咪加夠500%稅 買得起的人就照買 買唔起咪搭番的士

你個on9仔一定係果d又唔比起焚化爐/堆填區 又要繼續貪方便係咪都用即棄用具 又反對垃圾收費的蛋散 咁的政策再收貴d就岩
唔夠你玩 你真係摩打手
不過後面開始有啲好comment
政府執行力差 高空擲物 同塞渠問題係要關注 受教了
白家電不嬲唔值錢

雪櫃,洗衣機多數要當爛銅爛鐵
你咪撚戇鳩啦

收賣佬會用依樣野出口術回收

到時無錢羅番走

依加要屌既係佢地既計劃有問題

唔考慮香港既居住環境

你最快幾日先黎收.死得啦
你都on9 有錢搵邊個唔收
一間唔收 另一間自然會賺埋佢果份
唔好咁幼稚啦 成個policy反而推高緊個回收價丫 傻仔
而家咪就係唔公平 你掉多我幾倍垃圾 有咩理由我地係交緊一樣的稅 緊係要收你貴d 啦

應該繼續一年比一年整闊稅階的每一個step, 整到10萬1個step, 然後加水費加電費加差餉加地稅, 所有野用者自付, 我包保成個香港用少4分1水電煤
( Show Blocked User - 二奶三姨媽爹 )
系你老母躝返5p啦
必須開支唔等如任用 你掉10袋垃圾點解唔可以收你10倍的錢?市場覺得有錢賺自然有人開公司去賺 大集圍壟斷係因為全球化的利與弊 一味享受緊政府的補貼要納稅人埋單而唔知足係你的on9
早幾日tvb有個節目講d執紙皮婆婆
每日佢地執到一車滿 都係賣得幾十蚊
但個節目重點係 原來佢地總共處置左香港兩三成的紙皮回收量 亦引用番原來上年有一星期唔收紙皮 但去到第三日個社會已經頂唔順 政府外判工都清唔切 紙皮圍城

想入行好簡單 執紙皮做起啦
最多我贊成紙皮回收業可以有再多d優惠補貼 等你可以搵多d 一日賣到兩百蚊又點話
你控制到 150 中隊先好講
你講到回收價又會多左

咁好既

不如叫佢地回番水,同埋根本唔洗強制製造商回收

依加問題一定係佢地根本收唔切d電器

亦無諗過設立社區回收點

有考慮過香港居住環境問題?
膠袋稅擺明就只係幫商戶慳錢多過環保羅
感謝海底爺巴陪我認真
越收錢我就越要就咁掉
我收賣佬黎收但照舊要比錢
幫商戶慳膠袋錢?!
所以好難怪比人屌利益輸送
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞