「四電一腦」徵費 下周三生效

431 回覆
14 Like 269 Dislike
一向反對垃圾徵費
你政府攪掂晒 d 支那人先好同我講其他野
本身已經係,喺樂天買三件衫等於香港買一件
Block柒條銀芽大王喇,愈講愈火 打手到咁
係, 你可以理解為預繳
因為你舊電器遲早唔要
根本香港環保無出路,
樓下三色回收桶,除咗紙皮同金屬係有出路,塑膠在香港根本無咩出路,
我見回收公司係直接將啡桶倒番入垃圾車

要有出路,首先要有人接產出品,但香港極少工業,邊有人接塑膠,
仲未計要投入香港最貴既土地資源同電費
根本而家搞唔到條出路,我想做回收都做唔到。

垃圾徵費最終只會有中產比錢,
因為低收入既會將垃圾棄置去其他地方,沖入廁所、周街掉去山坡
好難監管,大型樓宇用垃圾槽,我掉d咩入槽根本捉唔到
幼稚園畢業未?
外國有牌子個堆全部都平好多 Ebay Amazon為我帶來新衫
係,買既時候計埋,即日一換一就另外收費

弱撚智
以後豐澤/百老匯變成示範單位,買就去官網、amazon 呢 d 之後應該有炒 sales 潮
問題係而家零售商都唔知點樣安排收番我件野
上門收貨成本高到七彩
你都白鳩痴, 我無舊電器, 你收條毛?
唔俾我屋企裝10部冷氣?
好多野已經係外國平過香港 / 同樣價錢,質素更好。
去五金回收
Lcd 17吋,最少有$10收
lcdtv $50-100

一匹泠氣$2xx
電腦當鐵賣

得雪櫃,洗衣機冇人收
一向都係當display
去買鞋,試完size上amazon買
買對skechers為例,我好鍾意著skechers因為太舒服,
香港賣成700蚊折完都要600,
amazon 4-50美金轉運埋都係比多幾十港紙
唔係話你計錯數,係唔識字
未開始已經做唔住,早排HK01有文章話歐綠保保證唔到幾時可以上門收舊電器,要視乎車期
其實係香港人好清楚香港呢個政府做完只係為咗Cap水,唔會為香港帶來太大嘅環保效益

等於膠袋徵費,我又唔見人點減少用膠袋啦,個個咪屌住咁比個一蚊 根本你應該係教育上面投放更多資源
香港係扮環保,睇下三色回收箱就知,最後都唔係拎去回收,根本係詐騙,所以政府整埋呢 d 政策根本係利益輸送
要做回收應該係控制番香港入境審批、敢於檢控支那人、效法日本、台灣回收分類經驗,你政府乜都唔敢做就收皮先唔好亂咁攪
到時咪又係等唔住掉出街,
錢又比咗,服務又無,幾好搵
根本佢都唔會知
我本身邊平,邊店度有 credit card 優惠就去邊度 而家應該全部網購
屋企樓下個三色箱,d膠樽放到滿晒,之後我見清潔阿姐將d膠樽倒埋入綠色垃圾車
之前有記者問左 個期好似要等9月尾先回收到...
痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞