「四電一腦」徵費 下周三生效

431 回覆
14 Like 269 Dislike
收你果百幾蚊,屌人老母,窮到好核突

依家你屌埋局長老母都收硬你,一係就唔好買新電器

我點解要比幾廿萬幫你班窮撚處置廢物?你換新電器就唔洗負責?用者自負啦,無錢就用舊電器

剩係識話人食晒落肚,人地唔通開善堂咩。你唔抵得,你都可以申請做認可回收商,睇下食到幾多落肚囉
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180731/mobile/bkn-20180731111250707-0731_00822_001.html

東網記者分別於本月上旬及今日(31日)到多間電器店了解,發現徵費成本已轉嫁消費者,近一半的四電一腦產品都加價約200至300港元。當中最大加幅產品為電視機,加價逾10%。有電器零售商估計,連同同日送新電器及除舊的「升級服務」收費,市民一件電器要額外多付500港元。

四電一腦產品包括冷氣機、雪櫃、洗衣機、電視機、電腦、打印機、掃描器及顯示器。記者本月2日曾到訪旺角區三間電器零售商,當中包括樓上電器店及大型電器店,而當時職員指四電一腦產品價格暫未有增加。至計劃實施前一日,記者再次到訪該三間電器店,並對比同款四電一腦產品所標示的價格,發現多類產品價錢都有上調,加幅更高於循環再造徵費。

當中以電視機的加幅最明顯,近一半產品加價200至300港元,如「東芝 32L3758H」,2日的標價為1880港元,至今日價格已改為2080港元;雪櫃標價上調幅度亦相若,至少加200港元;冷氣機的加幅則相對較少,以「HITACHI RA08MDF」為例,之前的價格為4280港元,今日標價則上調至4460港元。

有電器店的職員解釋,因供應商調升了四電一腦產品的批發價,故零售商只好增加零售價作補償。亦有職員聲稱,其餘未加價的四電一腦產品,亦會在徵費計劃實施後調整價格,職員更游說記者「趁最後一日快啲買咗先,唔係遲啲白畀幾百蚊」。
上網買算鳩數,除左雪櫃冷氣唔知點搞
日日150件垃圾
除咗洗衣機、雪櫃,其他上網買仲抵
無保養,其實香港既保養一向都廢架啦
Ipad, mac 都中左
下,我走Apple store 買,都會加我價嗎?

依家d電腦咁細部都要徵回收費係咪傻架?
暫時仲係舊價
有得cap水喎,緊係玩到盡

垃圾環保撚正乞衣
環保撚同左膠撚一撚樣
D乞衣話無甜頭唔得,要政府比佢壟斷
四電通常都係壞先即時買,點預?

將心比己?個個屋企好撚大?等睇公屋撚將電器放走廊,lobby
講真就算100%供應商,到時咪又係用加價轉晒條數俾消費者
人地唔通開善堂咩。你唔抵得,你都可以申請做地鐵公司,睇下食到幾多落肚囉
人地唔通開善堂咩。你唔抵得,你都可以申請做建築公司,睇下食到幾多落肚囉
人地唔通開善堂咩。你唔抵得,你都可以申請做高官,睇下食到幾多落肚囉

呢句真係萬能,我抄低入筆記先
你老尾政府唔資助不凸止仲要轉嫁市民,
真係戇鳩鳩
洗衣機一向冇回收價值
D金屬,得1x元回收價格,但拆除人工貴過回收

佢冇昆你
日本人以前要自己燒
雪櫃,printer,洗衣機
的確要收費
因為壞真係冇人收

其他本身有價有市
ching
1)係你買個時,已經強制收左費用
而好多本身有價有市,冇必要收

2)除LCDTV,有乜電器,唔係壞先換?

比起電器,因為搬屋,家私/床肉重多
重要冇回收價值
今日聽呀局長講,新機約朝早送,舊機可以約下晝收
電視電腦果d咪冇乜所謂,起碼乾乾淨淨
但你話冷氣機果d,新機未到舊機拆唔到,回收佬又唔會幫你拆,舊機拆落黎已經污漕,仲要放係屋企擺半日,即係叫d人擺走廊。想問除左公屋走廊,有邊個管理處比你放?
根本就應該政府同供應商自己傾,就算每件收200,但即時收走,條氣都起碼叫順d呀
屌佢老味奉旨比錢佢但要就佢收機時間
官商勾結到
局長係講最快3日後收喎 有人問過booking一定無咁快
約左啲連輸仲要唔係一定準時
一定要有人係屋企等佢黎收
痴撚線
Sor,打漏左T+3
呀局長話今日買,最快三日後收舊機,所以買家可以約三日後先送新機黎,咁就可以做到同一日送新機同收舊機啦

但你話送貨佬會唔會咁準時約左上晝黎就真係上晝
一間新機未到,舊機又未拆,到時比收貨佬媽到阿媽都唔認得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞