[人體鍊成] 深圳食買玩交流區 - 3

1001 回覆
29 Like 423 Dislike
返大陸 用百度或高德地圖
支那賤種
上次開工商300就得
玩緊
18號上去,華強北工商,只用左身入證回鄉證同電話卡,其他都唔洗,連入幾錢都無要求
用app拎定飛先啦下次
用活期諗算係咁,放一皮唔敢買多
有冇人食過超級物種/合馬先生啲即煮龍蝦?
想問下點樣玩到?
我做齊晒,但支付寶話要大陸身分證先開到餘額寶既?
新開唔知
我都開左半年有多
內地研究升格回鄉證至內地身份證
更新:2018/08/21 19:30

繼容許合資格香港人下月起可以申請內地居住證之後,港區人大代表葉國謙表示,內地部門正研究將回鄉證升格至與內地身份證同一個層次,令香港人出入更方便。

現在香港人回內地,都要拿著回鄉證出入境,實名買電話卡,買高鐵車票都是靠它。不過如果想好像內地居民般,乘高鐵拍身份證入閘,住在「只接待內賓」的酒店,現在都不可以。

九月起在內地住滿半年的香港居民,可以申請居住證會相對方便,但其他香港人呢?內地部門正研究將回鄉證升格至內地身份證同一個層次,成為香港居民在內地通用的身份證明文件,是否仍叫回鄉證未知道,屆時香港人會有內地身份證號碼,在全國不同平台都可以驗證身份。

港區人大代表葉國謙指,新證與居住證不同,不能享有醫療、教育、社保等福利,但有一些,香港人可能有份。有市民覺得會方便了。葉國謙指,新證有助提升對國民身份認同,但是否申請是個人選擇。

如果真的不想轉用新證,拿特區護照回內地可以嗎?在網上有不少人說試過,答案是不可以,持 BNO 的人要先證明自己沒有中國公民身份,再申請簽證。

現在申請回鄉證要到中旅社,中旅社只是中介,批不批證由內地公安部決定,將來的新證是否繼續到中旅社申請,暫時未知道。

I cable news

以後會方便好多

今日去左試吳莊
兩個人四餸一飯一野飲埋單唔使兩百蚊

本身唔記得左係邊度睇到有人話好好食所以冇跟大家推介嘅黎嗌
一黎就叫左個招牌烤鴨 真係好掂
皮脆肉香又夠肥
好耐冇食過咁高質嘅片皮鴨
個豆腐好有豆味同埋一路滾到食完好爽
個羊肉煲少左d但肉同蘿蔔好腍好入味都幾正

唯一伏伏地係中間個兜粉絲炒包菜
本身諗住成檯肉嗌多個菜
點知黎到根本成兜都係粉絲黎得勁少菜所以食剩好多

下次再食會試下個酸菜魚同夫妻肺片
仲有冇邊味餸係要嗌架

想問係咪即係呢間?過幾日上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞