[人體鍊成] 深圳食買玩交流區 - 3

1001 回覆
29 Like 423 Dislike
咁耐先開新post
見樓主唔開,我就索性開 仲要無改到個2字
係喎開過啦
有無食買玩好介紹
今晚上去 準備聽日開銀行~
銀行戶口
上星期六成功係福田口岸間工商銀行成功開左
不過要keep 900人仔係戶口三個月
最少要900?
去邊度過夜啊
我都係新手黎,樓主失蹤
上星期東門一岀工行開戶
最少存1000之後keep 300係戶口就夠
求攻略
我行過好多間得工商開到
香港開定wechat hk
羅湖關口一岀開聯通電話卡
要咩最平1蚊1GB
張卡好似百零蚊
free慢遊sms
個人suggest入多少少錢入去,養住個number

之後坐地鐵去東門
拎定住址and工作證明
東門工行要入1000(個人suggest入多少少無所謂,宜家咁低水,唔洗下下上到去先入)但最少keep 300係戶口
之後拎debit card and 開通埋internet banking
最後最緊要係yo個職員姐姐拎wechat
叫佢過0.01 rmb紅包俾你 (or 你有frd有China wechat pay就唔洗yo佢 )
咁你就正式開通wechat pay china

全中國任你行
聽日就試
聽日又返去 月頭去左吳莊食晚餐 個片皮鴨有我起北京四季民福既水準 另外d野食都抵 4個人食唔駛400 抵到嘔 應該起連城新天地行下食下野就算
講下開戶過程
事前已經開左中國移動一卡兩號 同收過大陸微信紅包有0.幾元
今朝10半左右去到工商銀行(和平支行)開戶口
去到得我一個 大堂經理就比左兩份表
一份填返回鄉証號碼 香港地址 大陸電話號碼
另一份就稅表 填外地都要交稅 之後話學生無稅單~
之後就拎曬身份証 回鄉証 香港住址証明開戶 最少入一千rmb ~
之後都係收短信 過程都好快~
最麻煩係開完之後要開通返電子密碼器同3個工商銀行app 搞左我45分鐘
提提大家 星期六呢間銀行11點左有開始多人
但得1個櫃枱同1個大堂經理 1145櫃枱就食飯 所以早少少到比較好~
開通完戶口 就綁定微信 過d錢入餘額 因為直接銀行拎會收短信 麻煩少少!
今日微信有錢 買喜茶 排桂滿隴都可以線上排隊 一去到就拎位 如果唔係要到應該要一個鐘~
香港開定wechat hk
羅湖關口一岀開聯通電話卡
要咩最平1蚊1GB
張卡好似百零蚊
free慢遊sms
個人suggest入多少少錢入去,養住個number

之後坐地鐵去東門
拎定住址and工作證明
東門工行要入1000(個人suggest入多少少無所謂,宜家咁低水,唔洗下下上到去先入)但最少keep 300係戶口
之後拎debit card and 開通埋internet banking
最後最緊要係yo個職員姐姐拎wechat
叫佢過0.01 rmb紅包俾你 (or 你有frd有China wechat pay就唔洗yo佢 )
咁你就正式開通wechat pay china

全中國任你行

係咪真係得架
上兩星期係福田口岸開左戶口
香港住址証明,300人仔,回鄉證,身份證,大陸電話號碼
要開就快
大陸愈黎愈嚴
好多銀行都要稅單,大陸住址

想申請大陸電話就去羅湖
過完關一出 前面100米有間中國聯通營業廳
你去申請一張日租卡
卡費50 同埋要入100蚊入卡。
月費6蚊
用既話 一日一蚊 800蚊數據
包大陸電話號碼
100蚊 夠你用半年以上
如果唔係成日番
諗起on9 以前番大陸係香港買電話卡
幾十蚊得個1.5gb
人地1蚊有800mb...
片皮鴨有興趣喎,間野叫咩名 係邊?
見香港有,120蚊港紙,唔知大陸有無就買左,可能中伏
120蚊港紙差唔多啦,算抵屌架啦
唔知岩唔岩用,佢話呢隻係新版 可能水鳩我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞