【三屍命案】疑似女死者討論區帖文 「氦氣自殺有冇得諗」

454 回覆
223 Like 9 Dislike
一家四口死剩一個
如果個家姐要告班低能仔教唆自殺就精彩
我第一個贊成先,咁鍾意睇人死今次就情況逆轉
拿拿拿拿拿
我由頭到尾都無講過話係佢一個人既責任
我亦講左要自殺既人改為唔到佢地想法
一心求死喇
唔會上連登取暖

佢上黎問方法 又有人答到 佢又做得啱D STEPS

咁都有得賴果個「厹」害死3個人既
唔通我又話佢父母戇鳩生個女出黎殺返自己?
咪臭係, 不始拉埋連狗啦 整個平台出黎
道德塔利班真係痴線

一陣''九公''會員比你地搞到自殺埋 呢個post個樓主又係唔係要拉埋?
拿拿拿拿拿
我由頭到尾都無講過話係佢一個人既責任
我亦講左要自殺既人改唔到佢地想法
連登仔9知佢真係想自殺咩
乜7都入連登仔數
個個討論區都有負面留言嫁啦
自己諗埋一面唔怪得人
你諗下, 唔出事就無事
一陣有會員頂唔住壓力....
下一個就係你...
所以鼓吹定討論 根本好難定
如果係不涉及任何鼓吹成份當然冇問題,但言責相符,如果真係有人因你一句話而死,即使有法律責任,都有道德責任

我無講過係佢責任
今時今日資訊爆炸嘅年代,網絡上太多不同資訊,有真有假,有誇張有失實

而香港教育只教你「不要問只要記」,真係會有好多年輕人將網絡上假資訊當真

有做父母嘅巴打絲打,一定要教小朋友學習過濾分析資訊,有懷疑就要求証,唔好盲信網絡資訊

利申:曾聽過有小朋友睇完d on9 youtube片就當係真
人想到自己會死先會用盡時間
同自殺係2個概念

生命會因為一個人選擇死亡而變得唔值錢
例子係張國榮

"去年四月的自殺個案較平均數高出兩成,跳樓比例較平均高出三成二,二十五歲至三十九歲男士跳樓的比例,更比平均高出六成七"

當然知名人士影響力大d

但人係社會性動物
會受朋輩 社會風氣影響
未必有用 但所謂“學術討論"自殺一定有害
我意思係每個人都係獨立個體。
你上面舉個例子都係佢地自己選擇去跟隨死亡,唔通你又blame哥哥啦喎?
多一份理性,少啲受人影響啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞