【三屍命案】疑似女死者討論區帖文 「氦氣自殺有冇得諗」

454 回覆
223 Like 9 Dislike
疑似女死者生前帖文。
屯門新屯門中心發生三屍倫常慘案,剛大學畢業女生,疑不堪濕疹困擾,情緒劇變,疑父母在父親節狠下殺機,先以利刀手刃雙親,再以膠袋笠頭注入氦氣自殺身亡。但近日在網上討論區,原來亦有一名與女死者背景十分相似的網友,曾在數日前發文問「氦氣自殺有冇得諗」,不少網民慨嘆希望「救得一個得一個」。

女死者大學畢業剛大學畢業,居住屯門新屯門中心,而帖文中的網友也被查出過往的討論區的回應,曾透露自己有濕疹,留言說「紅皮症真係慘過死」,又慨嘆「濕疹生仔X街過窮人生仔 窮 你都可以靠自己努力 濕疹 sorry 係一世都要suffer無得改變」,亦曾在屯門公路塞車文章中回應「用左兩個鐘由屯門去觀塘」,多項背景與女死者相似,而近日亦無回覆帖文。

該則帖文發布於網上討論區,發文者指是「學術討論」,問及用氦氣輕生是否最舒服、吸入多少才會死、

挽救機率多少等,還仔細問及是否要「膠袋唔好封實」等。有網民貼上多個機構的24小時求助熱線,但也有網民認真討論。

昨晚慘案發生後,有不少人留言「樓主可唔可以報個平安」和「希望唔係樓主」,也有人表示「有自殺傾向既POST大家都幫手積極留一句 救到幾多得幾多... 有時假膠笑下 當時人會將負面情緒放大左...」。

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1244283/

氦氣自殺有無得諗?
https://lihkg.com/thread/702840/page/1?ref=web&post=1
連登記者
我追哂個post好多野都同死者吻合 rip
希望唔係樓主
留言班人會唔會俾警起訴
你問我呀?

rip
討論下姐
你追下個post好多野都吻合
我相信就算開Post果個唔係死者 都應該會特登潛水唔出聲
連登仔害死人一家三口
但咁大單野
其實未知係唔係既 懷疑個post個樓主係姐
日日都有人講要死要死 三日唔埋又真係有人死架啦其實
尋晚我夠見到有人話好灰要Jump 你睇下新聞有無人跳樓
不誠實使用電腦
但呢單真係好不安
希望佢下世唔好做中國人同香港人
但其實有自殺傾向既人我諗都唔係咁容易可以改變佢地既諗法
但當然倏左可以做既野先 都係岩既
RIP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞