【三屍命案】疑似女死者討論區帖文 「氦氣自殺有冇得諗」

454 回覆
223 Like 9 Dislike
都入左魔.....................
唔知開左幾多日冷氣了
咪on9啦係個po個回覆時間黎架
不安
對住父母條屍上連登開post
R. I. P.

氦氣自殺個樓主幾分鐘前仲有上連登
點解咁多人話係佢
連登真係多on 9仔
咪on9啦係個po個回覆時間黎架

律師梁永鏗指出,自殺不是刑事罪行,但自殺協定則屬犯法。根據香港法例第212章《侵害人身罪條例》第33B條「協同自殺的刑事法律責任」,任何人協助、教唆、慫使或促使他人自殺或企圖自殺,即屬干犯可循公訴程序審訊的罪行,一經定罪,最高可被判監14年。

另外,根據法例第339章《殺人罪行條例》第5條「自殺協定」,如任何人依據與另一人自殺協定,而殺死對方,均屬誤殺罪行,最高可被判處終身監禁。
畜牲有資格怪人傷害自己
連登仔要坐監了
白馬絲打

一路好走
落到去唔駛再被濕疹磨折了

\|/
你果垃圾,我話你都係垃圾。你冇資格話我話你係垃圾
你噏乜?
講緊你唔係當事人,無權去對當事人自殺指指點點啊。
即係唔撚關你事,明唔明?
兒登仔真係痴撚線 乜野都可以話人正義感 光環
萬用回覆內容
咁你知唔知點解我地呢度而加會笑稱做兒登?
因為你呢啲心智未成熟又又比社會傳統講學洗晒腦既小朋友上來鳩up 囉
接受唔到次主流意見就死返出去同你啲同學仔唱聖詩啦
新屯門中心發生三屍倫常慘案,剛大學畢業女生,疑不堪濕疹困擾,疑在父親節先以利刀手刃雙親,再以膠袋笠頭注入氦氣自殺身亡。疑似女死者在討論區發文問「氦氣自殺有冇得諗」。除了發文外,疑似女死者兩個月前亦有回答並他網民的濕疹問題,更透露「今次真係好難捱,鎖埋自己係房唔出街,就嚟自殺。」

疑似女死者的網民在「連登」討論區曾發文問「氦氣自殺有冇得諗」,除了發文外,該名網民亦在其他有關濕疹的帖文回覆,分享自己治療濕疹的經歷,指服用類固醇反彈辛苦過濕疹很多,指她現時正經歷這個情況,「以前濕疹幾辛苦都捱得過,但今次真係好難捱,鎖埋自己係房唔出街,就嚟自殺。」

她續指:「起碼反彈半年先穩定,而家啲皮膚已經唔係正常皮膚,連燈都唔想開,鏡都唔想照,我唔會介意人地目光,我只會介意自己啲皮膚舒唔舒服,只要好得番,我理得自己全身疤痕黑印」。
死咪死,日日都有人死,又日日都有人出世架啦

你身邊人死就話傷心姐,成班三唔識七扮咩感性
個女仔好大機會有抑鬱, 已經比現實逼到癲左, D野諗埋一邊, 只能夠話佢最需要人幫果時冇人幫到, 或者冇人發現有問題, 甚至有可能真係比"窮人生仔正仆街"呢種思想融合埋自己有濕疹度再鑽牛角尖, 唔係佢殺左老豆老母就可以一刀切話佢仆街咁簡單, 試問一個諗野正常既人又點會殺自己老豆老母

最後希望事主RIP, 幾日前見到果個post, 睇左幾頁以為真係純粹學術討論, 而家個心都好唔舒服, 好似睇住一個女仔自殺既過程但係自己冇出過一分力去阻止咁

希望各位連登仔都會了解到自己係度既留言既影響力, 有時講D野唔好太衰
個女仔好大機會有抑鬱, 已經比現實逼到癲左, D野諗埋一邊, 只能夠話佢最需要人幫果時冇人幫到, 或者冇人發現有問題, 甚至有可能真係比"窮人生仔正仆街"呢種思想融合埋自己有濕疹度再鑽牛角尖, 唔係佢殺左老豆老母就可以一刀切話佢仆街咁簡單, 試問一個諗野正常既人又點會殺自己老豆老母

最後希望事主RIP, 幾日前見到果個post, 睇左幾頁以為真係純粹學術討論, 而家個心都好唔舒服, 好似睇住一個女仔自殺既過程但係自己冇出過一分力去阻止咁

希望各位連登仔都會了解到自己係度既留言既影響力, 有時講D野唔好太衰

上得連登太多
我講過d 乜野令你覺得我比社會傳統講學洗晒腦
因為話你係兒登仔? 定因為今次呢單野同你意見唔一致 你真係以身證明乜野係偏激 同自我中心 次主流意見
樓主

後生個陣做私補
有個舊學生細個有少少濕疹
原本普通靚女仔一個

到青春期就變得嚴重
一路上堂
一路睇住佢抹血水,R痕,用手摵傷口
唔專心,會呻痛
睇住佢,我外人都覺得心痛
但唔可以哇鬼叫
要冷靜地關心
係佢心目中我地始終係大人
我地既言行或多或少會影響佢

言談間,知道佢係學校被人排擠恥笑
佢平時好多野講,開籠鳥咁
但係學校就好似啞咁
索性唔出聲

佢爸爸媽媽工作好辛苦既
心裏對佢好好
又慈又嚴
一個會鞭策佢咪咁懶散
一個會陪佢追韓星

一直幫佢搵唔同醫療方法
令病情紓緩D

我覺得阿女雖然未必會成為咩尖子神人
但佢自己既心理質素,笑下呻下尻屎下
佢撐得到
而我地所謂大人對佢既尊重
老土講句循循善誘
係有D好作用

無人可以代替佢受苦
但起碼佢知道有人陪同埋愛惜
我哋阻止唔到所有小學雞中二病去歧視佢
但可以成為抵抗無知既拍擋

樓上有辯論自殺熱線有無用
理解我係過來人身份
起碼13歲起長期抑鬱,今年28歲
這些年黎可能打過5次
有三個睇法

1. 無用,有打過busy唔通,對方閪聲,質疑你係咪真係想死架等等。最痛苦既瞬間被 受過訓練 話要幫你嘅人質疑 嫌棄, 得罪講句當時真係會 去諗不如我死咗佢 返嚟搵你。

2. 有用, 佢哋有啲接電話嘅義工係屋企人 自殺咗 佢哋想幫返其他人。 有試過有個嬸嬸陪我一齊喊。被明白或被嘗試理解,係可以幫助頂過最準備好死既時刻。

3. 擺得上網同人討論,就算好似樓主咁決斷, 唔係為咗擦存在感,但我地集體回應既力量,可能足以左右佢既決定。擺上網傾,在我心目中同打熱線係有相同之處:佢打開左畀人介入佢決定既可能。所以唔會以為自己一字一句有什麼大不了,但都唔會睇小呢一字一句可以帶來嘅結果。 我唔係話提倡大家要做老土道德高人,唔係幻想每個人都要講咩正能量呀,好說話呀,因為社會整體就是膚淺、不美好、自私的,唔使太高舉生命滿希望。但你其實冇必要用言語間接嘗試促使佢去死?佢死左你有咩好處?你仲可能犯刑事。

香港係一個好細既地方,關心人唔係想像中難。身為平日幫人搵人既工作者,跟住新聞資料,搵到原來家姐細妹,中間都只是分別隔一個人。而家唔係打擾佢地既好時間,但如果佢地既友好睇到呢度少少內容,都想藉此鼓勵佢家姐。社工都係人,希望佢早日調整心情,行佢要行既人生路,幫人或者幫自己。

每個月8號,都諗起一個救唔切,唔熟既朋友。佢廣受歡迎,聰明,多才藝,人人讚好,(又有好多人都覺得重要既條件)靚女後生住私樓。社會長年歧視、醫療期間,都可以令佢最終睇唔開。佢當眾,睇準個唔會壓傷其他人既位,跳撚左落黎。

I love Hong Kong, but we're pretty fucked up. We are like a pile of damaged goods floating, even without a shore to get stranded.

「講咁多,磨爛蓆,點解唔快撚D死撚咗佢一了百了?」間中都會強烈質疑自己。但我有一啖氣:好想死得有尊嚴。唔好被社會誤會大陸落黎農村出世單親窮酸基層扒類就係要點樣慘死法。

決心想死,又想有尊嚴,仲想話其他人都可以死得好D,有無出路?有的。

安樂死。

希望想死既朋友,諗一諗呢個目標,唔好死住。希望無想死但覺得呢個不失為無辦法之中辦法既朋友,以後會表達支持意見。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞