即影即有貼相 / 集中討論post (9)

998 回覆
9 Like 4 Dislike
上面幾張都好靚
話說本來真心想back diana 正方即影
然後諗起佢個flash 大舊到
本身都係貪佢細細部方便拎出街同fd影 但冇閃燈又係廢嘅
啲配件係好多,但同獨家制式無分別;特別係你所講嘅閃問題 
出現了

個flash根本唔夠位 夾硬凸出來
又或者係等本身已有DIANA (我有)
而冇燈嘅用家
可以一燈兩機用

我估佢係諗住唔洗你裝個BACK就用得
睇來係比加BACK平
咪又係果堆野
大熱天時 拎都費事

其實愈少配件愈好
純粹我個人覺得

32度再落場雨
拎個FILTER出來都唔想
N年前玩過diana 加back 我第一部即影(it’s a long story)
個back最後好似係出唔到片就同部diana 一齊係到封塵
以前細個玩機 好似顏色筆咁 越多野越開心
到而家人大左懶到出汁 咩都方便行先
[離題]所以先買左部rollei 35[/離題]
我係天氣太熱同埋假民主所以唔想拎

N年前玩過diana 加back 我第一部即影(it’s a long story)
個back最後好似係出唔到片就同部diana 一齊係到封塵

我果個好正常 印象中仲有兩張菲林係入面
最近防潮櫃 終於有屬於DIANA+BACK嘅部分了
(我仲要係兩部 )
* 最近防潮櫃
去完日本準備返香港,帶lomo sq同sx70,8+4盒相紙,各擺左盒落手提x光機都無問題,兩邊機場都可以唔拆盒檢查

頭三日已經影左三盒,正當好緊張會唔夠用,接住兩星期都係霧雲雨

sq影景始終唔夠壓迫感,顏色亦太死實,不過同hostel房友影相就好方便同抵玩。sx70表現幾好,色溫係合理水平浮動,不過天氣差試唔到遠景。

追post見到ks有單反sq背,如果出wide就好
Wide出過Belair Wide back呀,你攞部大底機改背就得 
死黑滑劣劣?
我特登買咗Set Wide+Portrait鏡俾部風琴,但好似買番嚟無真係用過。之後嫌支閃重無拎,而家直情連佢都嫌重,影Lomo SQ算 
上門問話以後唔再出,ebay改版炒到5k,有朋友搶到3k停左手,最後同佢夾手磨個wide200落mamiya,但較位唔啱要用橡筋扎住佢
冬天OK嘅我諗
夏天如果這個星期濕蒸咁真係點頂
我都冇影相
我重有十幾盒fp-3000b

依家大約賣到幾錢
有冇人買lomo sq wide lens?
instax太實色,影鮮色物件會好搶眼,但一般影景就少左啲漸變,不過色調都係個人喜好
fuji過x光機都好似唔會有影響
係,佢個contrast係偏大,因應場面加自己喜好就ok。

品質就真係夠穩定。
唔知呢部易唔易改落其他機用
見佢隻back 可以獨立
你仲想改落咩機?基本上包齊常見Brand㗎啦喎 
mamiya universal / polaroid 110b 掛
唔落135機啦
最衰大張過6X6, 如果唔係可以落66機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞