即影即有貼相 / 集中討論post (9)

998 回覆
9 Like 4 Dislike
其實想改個類似belair既4x5背,但出片兩條滾輪好難整得靚,可能拆部wide機換落去比較好
你地Fuji instax wide 雪唔雪?
Polaroid呢?

我見好多人polaroid 都會雪
但instax wide唔洗

利申 有10舊 2017過期 instax wide
諗緊點保存好
全部都雪,但我覺得新鮮既相紙,就算儲存係低溫/炎熱環境,都係受顯影個下溫度影響比較大
要有圖先得啦都~~
下個月去台灣,希望畫得切
其實簡單先畫到?
摺機嘅parts應該冇得搞?
期待 
畫開Sculpting/Low Poly既Model,主要遊戲用。要印Parts要學另一套野,唔知學唔學得切

摺機你講邊款?
有冇巴打可以分享下想改instax wide背落mamiya universal 或者 instax wide 插中幅鏡應該點做
摺機SONAR膠殼
有比較精細部分
未實際試呢部有幾細,不過家用式應該難啲
考慮緊寄去支那做
但又唔知幾錢
去完旅行返黎
亂影左一堆風景相
一唔夠光就好易炒
風景日光應該都ok嗎?
唔知你用咩機
夜晚或者室內唔夠光都死

Instax SQ6
室內唔夠光:你都答左啦就

夜晚:好似有b mode
rezivot 真係出哈蘇sq背 正呀喂
雖然都只係推番ks 個產品出黎而已
唔知會唔會用返四方菲林配方去做?
始終富賤係完全另一種感覺。
一間未賣街一日都係鳩up
呢個玩法佢吹左幾年啦
如果背後用返instax個套咁無意思,完全兩樣野
叫佢收皮都得喇

第一次落左訂等左成年都無晒消息,之後又集資唔到。

雷聲大雨點小
終於的起心肺去咗中上環燒相紙。

100c Packfilm最大問題,依然係影完點處理張相紙同底片,痴立立真係好Q煩呀 

另外以前冬天用開,所以應該耐得濟先撕佢出嚟,同埋五點幾又無乜陽光,所以啲色唔太出 

今日蘇豪區30幾度,跟佢應該60幾秒就撕。但右邊成3分鐘先撕,左邊直島都成分半鐘先撕 

咁熱應該要60秒左右就好撕先啱 

之後影咗大半盒SQ,其實較啱焦距範圍(主要用無限遠多),一般效果都唔錯嘅,係隧道入面under太多(但天花板嘅燈又曝得還好) 

其實我見幾多着旗袍幾好睇(應該喺嫣裳記租跟住一日遊影相咁),但毒撚唔敢影 
影packfilm成手笠痴痴好易比人誤會,你仲想影旗袍應該上A1
撕相我又無問題,但係相紙未乾,唔知放邊,呢吓麻煩 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞