即影即有貼相 / 集中討論post (9)

998 回覆
9 Like 4 Dislike
係咪因為測光每次或多或少會有唔同影響?
就算數碼機有時相機測都會爭少少咁?
手動mode,之後發現全部都變哂墨綠
如果可以係五分鐘後停左顯影
真係好睇彩數
好似06/18有話比較好(中囯)
香港只有05/18未聽到係咪已經改善

只知packing唔同左
有follow開佢YouTube channel
香港中文頻道講即影即有真係好少,之有個叫Cam5ra Tribe直播RF70面世,果籽請過幾個專家玩即影機、主要幫人推廣新機,另外膠攝現場都講過幾集。但要詳細分析一部機真係唔多,想知道每部mini特性、lomo wide配件玩法、PO改機等等,都係要搵外國片
香港真係少人玩,太過斷層,講得上專家嘅人來來去去果幾個。

整機“師傅“就唔會教你啦一定。所以香港冇咁影片囉。
你拍,大家支持你
每星期搵啲巴打客串下
咪玩啦~
我只識一範,如果我都拍得,我同果啲打手師傅有乜分別?

我覺得有資格又夠號召力,係tm。
你真係唔可以只識少少就出來講,只會俾人覺得好快見底。

我見過fb/youtube 有個叫 ian (唔知有冇打錯)都叫有板有眼,但即影即有唔係佢主力。(佢菲林機為主,但可能資源所限,佢介紹得比較皮毛)
如果有人每部mini都拆嚟拍片應該好過癮
其實睇下點介紹法啦

美國有個MICHAEL RUSSO,本身網店賣相機,佢都有介紹各種唔同古董相機,OK嘅,唔會話hardsell,我間中都睇下。
個節目已經好多年。

如果真係介紹拆機,未必個個想睇。有個日本仔有做(生左個仔之後都冇點再UPDATE,台已死),我都係由睇佢開始諗拆/整機。
有冇拆舊PO機既utuber可以睇下,之前見台仔改部J66好有型,但淨係拍片玩,唔拍片講下部機結構
改少少野玩效果咁果D就有講
我都係睇日本仔個youtube
但佢早已停止拍片

我只記得有講摺機同盒機
其他因為冇玩所以我冇留意佢有冇講
唔係買左lomosq應該已經back左diana,雖然便攜程度不及lomosq,但造型配件玩味十足,成象又有返lomo暗角,加上價錢平大半

準備去肥花執二手機
我覺得你back咗Diana先會後悔 
有同感
same
起碼睇落硬淨啲,我部lomo sq唔洗兩月個花哂…最近個焦距制鬆鬆地…
咁你咁多機
又玩開古董機(好似係)
花哂冇事嘅

當佢古董
想問咁呢到有冇人back左
Diana?好似本身有人想,但俾我哋勸退咗 
見到個款已經唔想
個閃光燈咁凸出來

利申:有Diana F+ 及 instant back
近5年使用率平均一年0.2次
見到個款已經唔想
個閃光燈咁凸出來

利申:有Diana F+ 及 instant back
近5年使用率平均一年0.2次
除非閃光燈用到通用熱靴或者PC頭啫,咁樣外置無意思啦 
睇返好似外加Hot Shoe Mount,都幾重手同埋幾脆弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞