即影即有貼相 / 集中討論post (9)

998 回覆
9 Like 4 Dislike
我之前改機都有參考呢隻鬼佬個flickr

佢咁樣係可以偷輕多小小部機。

不過美中不足係佢做唔到每次禁制出一張相紙。佢要人手控制個timing出相紙
5月個陣bid 左部110a

70usd + 73.94 usd shipping

大約1130HKD.

我本身預1500hkd 連運費
lomo 停產左隻 instax wide back 好耐
即係拆咗本身個Packfilm背,再拆部Instax Wide嘅背改裝砌落去?
110系列本身應該用roll film,好似係type 40
斬開110A個背去到bellow位,再斬部wide對位
land camera 本身係用rollfilm...

不過你個諗法係正確
我部Polaroid Land 250本身就用Packfilm,以為其他都係 
但點解要開關制出相,本身出相個設計帶唔到落去咩 
instax wide 電動背同110a個對位係會側埋一邊,影像會側埋一邊,呢方面要取景個陣遷就。

當然,要個電動背置中成像圈唔係
唔得,不過要移後隻背去裝,最後大舊到catgirl咁。

改機步驟不外乎

買機 > 計劃 > 拆機 >鋸機 > 度位 > 諗方法癡埋 > 調焦 > 試影 >完成

如果覺得難的話,可以學啲大師咁玩估焦機都得嫁,鋸左instax wide 個龜頭再屌隻調焦筒something like that上去。
可以,個鬼佬唔識姐。

有啲位你要親手拆裝一次你先會明。
想問下有冇師兄係玩改鏡?
聽過大師話即影即有都可以玩得精細,所以夾個鏡間快門頭落去部300。然後問佢估焦會唔會好難,佢話即影即有玩不穩定同模糊感覺,唔洗下下咁清
身邊無人玩改機 硬係覺得門檻好高 想玩都唔知點入手
成日覺得以前啲風琴/蛇腹機個種機械既美學真係好鬼死靚
唔係有呢個post我估我都應該仲係對啲sx70得個丁字 仲未敢入坑
好在有乳甜藥希巴打
佢又啱呀,呃人前要呃埋自己。
無人玩雖然係死症,不過你重有一個好朋友,錢。

只要你唔怕浪費金錢,唔怕砌唔番埋部相機,凡事皆可能。本身我都以為自己搞唔掂,點知又得左。但有啲位係要高人指路。因為太技術性。仙人指路呢家野都係facebook 搵下個啲囉。

用110a /110b 改instax wide都算方便。
用packfilm 機改就係更大工程。
部署緊bid部110a返黎
買左返黎可能動力會大啲
巴打介唔介意分享下大概用左幾多錢同用左幾多時間?
我自己本身無乜diy經驗
110a,1.3k hkd
instax wide 100,50hkd
換頭細磨機,2xx - 300 hkd
虎鉗,鋸,其他小架餐 200hkd

如果唔係跌爛左自己部instax wide 100,本身都唔使搵二手。

時間用左一個星期多啲,我每日都搞幾個鐘咁。

between,買個多格數盒仔裝螺絲就無壞。
新手想問如果二千左右筆直 買邊部好
想玩咩siZe相紙
有限預算都係玩SQ/Wide算啦 
介紹佢玩mini 90
使唔使搞電線啲嘢
定就咁影完禁wide機個快門制出片
Btw Roll film機會唔會有人改用120
有無啲性價比唔錯既機推介一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞